Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražská plynárenská zvedne ceny o více než deset procent. Zdražili už téměř všichni velcí hráči

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.
ČTK
 ČTK

Energetická společnost Pražská plynárenská zvýší od začátku příštího roku ceny u svého základního tarifu Standard, a to v průměru o 11,2 procenta. Zákazníci tak budou platit zastropované ceny. U ostatních tarifů se ceny měnit nebudou. Informovala o tom Pražská plynárenská, která patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst.

Reklama

Ceny energií zdražují od příštího roku i ostatní dodavatelé. Očekává se, že ceny na úrovni cenového maxima bude mít většina domácností.

Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Cenový strop pro plyn se v Bruselu nelíbí. Blokuje i jeho společné nákupy

Země Evropské unie se shodly na novém souboru opatření proti energetické krizi, jeho konečné schválení však podmínily dohodou na omezení cen plynu. Po jednání s kolegy z unijních zemí to řekl český ministr průmyslu Jozef Síkela, podle něhož bude české předsednictví pracovat na dosažení dohody. Síkela dodal, že na 13. prosince svolal mimořádné zasedání ministrů, kde by mohly země své postoje sjednotit.

Přečíst článek

Pražská plynárenská už kvůli úpravě cen začala rozesílat svým klientům informační dopisy a e-maily. „Zákazníci nemusí pro využití zastropování cen činit žádné kroky, vše proběhne zcela automaticky," uvedla společnost.

Až přejde krize, zlevníme, říká firma

Firma dále uvedla, že situaci na energetickém trhu nadále podrobně monitoruje a řeší. „Budoucí předpokládanou stabilizaci v rámci energetického trhu přenese samozřejmě, jak to bude možné, zpět směrem k zákazníkům," dodala společnost.

Pražská plynárenská zvedala ceny dodávek energií už během letošního roku. Naposledy od září společnost u základního tarifu zvýšila ceny v průměru o téměř 29,8 procenta. Firma zdražovala například také v červnu. Důvodem jsou rostoucí ceny plynu na energetickém trhu.

Dukovany

Stát ohlídá, aby příjmy výrobců elektřiny byly „přiměřené“

Výrobci elektřiny budou muset zřejmě platit odvody z nadměrných příjmů za její prodej. Novelu energetického zákona, která zavádí horní hranici cen elektřiny u výrobců, takzvané zastropování, ve čtvrtek schválil Senát. Sněmovna ji schválila minulý pátek. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Přečíst článek

Zdražení elektřiny a plynu od příštího roku už oznámily například také ČEZ, E.ON nebo Pražská energetika, chystají to i další dodavatelé. Většina jejich zákazníků si od ledna připlatí několik stovek korun navíc, platit budou zastropované ceny. Změny se netýkají zákazníků s fixovanými cenami.

Vláda v říjnu stanovila cenové limity, a to 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že náklady na toto opatření budou činit kolem 130 miliard korun.

Evropský parlament

Nepoužitelný, příliš vysoký a kontraproduktivní. Státy EU kritizují Brusel za návrh cenového stropu u plynu

Politici některých zemí Evropské unie kritizují návrh na omezení cen plynu v případě jejich výrazného nárůstu, s nimž v úterý přišla Evropská komise. Zastánci zavedení cenového stropu hovoří o tom, že vzhledem k nastavené ceně 275 eur (6700 korun) za megawatthodinu je mechanismus komise v praxi téměř nepoužitelný či může mít negativní dopad. Podle diplomatů je téměř vyloučeno, že by se na parametrech cenové regulace na čtvrtečním zasedání shodli ministři energetiky. Spor okolo cenového stropu přitom může zablokovat i schválení dalších nouzových opatření.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu potvrzuje příznivý průběh energetické krize. Rating Prahy i Česka by se díky tomu dokonce mohl zlepšit

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu pod 50 eur může vylepšit investiční rating Prahy i Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme