Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Levná práce končí. Blíží se smršť propouštění

Dalibor Martínek: Levná práce končí. Blíží se smršť propouštění
Profimedia
Dalibor Martínek

V Česku je podle oficiálních dat statistického úřadu asi čtvrt milionu nezaměstnaných. Je to nízké číslo, podle údajů Eurostatu je to 2,7 procenta populace, druhé nejnižší číslo v rámci Evropské unie. Méně nezaměstnaných už je podle těchto dat jen na Maltě, 2,5 procenta. Prostě to vypadá, že v Česku všichni makají. Ne na dlouho. Situace se brzo změní. Nezaměstnanost v ČR po letech poroste, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Reklama

Česko prochází ekonomickým útlumem a počty nezaměstnaných začnou brzo růst. Statistici ani ekonomové o tom zatím nemluví, ale je to realita našich dnů, která se v číslech brzo projeví.

Obálka nového magazínu Newstream CLUB

Newstream vydává první číslo magazínu Newstream CLUB, přinese články z Harvard Business Review 

Newstream CLUB je nový tištěný byznysově-lifestylový magazín.

Přečíst článek

Mimochodem, těch 250 tisíc českých nezaměstnaných jsou většinou lidé, kteří ani pracovat nechtějí a živí se ze státních dávek. Jsou pro pracovní trh nepoužitelní.

Párek v rohlíku za padesát korun už neprojde

Pro moderní pracovní trh je však málo použitelných spousta lidí, kteří i práci mají. Bez vzdělání či zahraničních zkušeností rozvážejí jídlo, to je taková moderní vymoženost, taxikaří nebo kopou příkopy. Či dělají další různé práce bez přidané hodnoty, stojí u pásu, pinglují nebo lelkují v obchodě.

Jenže přichází změna. Maloobchodní tržby klesají patnáct měsíců v řadě. Češi jsou racionální, šetří. Výsledek lze předem odhadnout. Například restauratéři v posledních dvou letech napálili ceny, aby přežili. Takže guláš už leckde stojí dvě stě padesát korun.

Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad.

AKTUALIZOVÁNO: Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad

České vládě se nedaří těžit z nejnižší nezaměstnanosti v EU. Naopak tempo zadlužování bylo loni nejrychlejší v celé EU. Ve své zprávě to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Přečíst článek

Ale hospodští se přepočítali. Obecná logika ve smyslu, že když je míň zákazníků, tak zvýším ceny, může platit nějaký čas, ale ne navždy. Co se týká restaurací, tam bude směr neúprosný. Buď nabídnete něco skutečně extra, nebo končíte. Párek v rohlíku za padesát korun už neprojde.

Ekonomika v křeči

Ale nejde jen o restaurace. Česká ekonomika se, hlavně kvůli maloobchodu, zastavila. A k tomu se stát topí v dluzích a obřích schodcích rozpočtu. Aby „pravicová“ vláda naplánovala schodek rozpočtu přes 250 miliard korun, to tu ještě nebylo. Bude se sekat, to je jasné.

Umělá inteligence ohrožuje ztrátou zaměstnání mnohem více ženy, připouští mezinárodní organizace práce

Vzbuzuje nadšení i obavy. Řeč je o generativní umělé inteligenci, která se podepíše pod změnu pracovního trhu. Lidi by měla osvobodit od rutinních, administrativních činností typických zejména pro kancelářské práce. To by se mohlo odrazit na zaměstnanosti žen - s ohledem na jejich nadměrné zastoupení právě v tomto odvětví, zejména v bohatších zemích.

Přečíst článek

Možná čekáme na nějaký ekonomický zázrak, prostě to vysedíme, ono se to nějak udělá. Omyl. Nic se samo neudělá. Celý sektor automotive, který zaměstnává desetinu produktivní populace, je v křeči. Kolínská továrna Toyoty teď nevyrábí. Oficiálním důvodem je nedostatek dílů, ale realita je taková, že lidé v současnosti auta prostě nekupují. Klíčový evropský trh, tedy Německo, se zasekl. Němci, stejně jako Češi, šetří. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí podle dat tamního statistického úřadu stagnovala.

Bonanza končí 

České podniky se sice na obří české inflaci „napakovaly“, většina z nich má za loňský rok rekordní zisk. Každá firma, pokud jen trochu mohla, přenesla zvýšené náklady za energie na koncové zákazníky. Ale téhle bonanze je konec. Při setkání s podnikateli slyšíte skepsi, temné obavy. V zákulisí už se mluví o propouštění.

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přezdívku „nemocný muž Evropy“ si Německo vysloužilo na konci 90. let, kdy se složitě vypořádávalo s náklady na znovusjednocení. V posledních týdnech se čím dál častěji objevuje znovu, protože výroba v největší ekonomice Evropy nadále stagnuje a země se potýká s vysokými cenami energií. „Nejde o krátkodobý jev,” prohlásil na Ambrosetti Forum v Itálii Hans-Werner Sinn, emeritní šéf německého prestižního ekonomického institutu Ifo.

Přečíst článek

A je tu ještě jedna okolnost. Zahraniční investoři jdou vždy za ziskem. Pohádky o ohleduplnosti k prostředí či udržitelnosti jsou pro děti. A Česko v tomto ohledu přestává být zajímavé. Financování podnikání v korunách vůbec nedává smysl, při současných úrokových sazbách. Firmy jedou v euru. Ziskové marže však napříč obory padají. O legislativních či daňových potížích na českém trhu není potřeba mluvit.

Budoucnost práce

Česko není ekonomickým tygrem, jak si možná někdo myslí. Naopak, je zemí, která tyje z levné pracovní síly. O tuto sílu však v příštích letech nebude zájem. Levnou práci umějí všude po světě, nemáme co nabídnout. Nezasloužené období ekonomické prosperity končí. Bez vzdělání a inovací to dál nepůjde.

Bohužel, čísla nezaměstnanosti teď nějaký čas porostou. Že jsou to jenom nepodložené spekulace? Bavte se s podnikateli. Je to přitom paradoxní, protože spousta firem si stěžuje, že nemá zaměstnance. Většinou však hledají málo placené lidi k výkonu monotónních činností. Tenhle způsob ekonomiky končí.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Martin Jahn: Evropa není jedničkou v inovacích. Tradiční evropské automobilky ale pořád drží silné trumfy

Mnozí lidé sice rádi opakují, že v českém autoprůmyslu jsou samé montovny, ale právě toto odvětví je největším investorem do aplikovaného výzkumu a vývoje v zemi. Člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který stojí také v čele českého Sdružení automobilového průmyslu, poukazuje na jeho vysokou přidanou hodnotu. „Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme