Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu pod 50 eur může vylepšit investiční rating Prahy i Česka

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu potvrzuje příznivý průběh energetické krize. Rating Prahy i Česka by se díky tomu dokonce mohl zlepšit
ČTK
Lukáš Kovanda

Stejně jako Česku i jeho metropoli Praze agentura Moody’s loni v srpnu zhoršila ratingový výhled, ze „stabilního“ na „negativní“. To ovšem nesouvisí ani tak s hospodařením Prahy, jako spíše s možným negativním dopadem energetické krize EU na veřejné finance ČR. Energetická krize však nakonec v této topné sezóně nedoléhá na EU, ani na Česko zdaleka tak tíživě, jak se loni v létě i mnozí experti obávali. Vždyť referenční burzovní cena plynu v EU se dnes poprvé po sedmnácti měsících dostala pod úroveň 50 eur za megawatthodinu.

Reklama

Hospodaření hlavního města Prahy si jinak u světově významných ratingových agentur stojí dobře. Například u Moody’s má nyní Praha rating Aa3. To znamená čtvrtou nejlepší „známku“ na stupnici od jedné do dvaceti. Praha má stejný rating jako celá Česká republika.

Praha má rating jako Británie či ropný Katar

Přitom i ratingové agentury loni sdílely obavu, že výrazné zhoršení fiskální pozice Česka, plynoucí z potenciálně nezvládnuté energetické krize, by zhoršily také možnosti financování Prahy. Protože se předpokládá, že pokud by se Praha ocitla v opravdu značných finančních těžkostech, tak či onak by jí z nich pomáhal stát. Tomu je ale nyní metropole na hony vzdálena. Proto její rating je velmi dobrý. Má u Moody’s stejný rating jako třeba – na úrovni států – Belgie, Británie nebo Katar.

Teplá zima poslala cenu plynu na předválečnou úroveň

Teplá zima poslala cenu plynu na předválečnou úroveň, je nejníže za rok a čtvrt

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes klesla pod 50 eur (1185 korun) za megawatthodinu (MWh). Ocitla se tak nejníže od prosince 2021. Hlavním důvodem je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících.

Přečíst článek

Negativní výhled totiž neplyne ani tak ze zhoršení hospodaření města, jako spíše z energetické krize EU. Nelze vyloučit, že pokud by se i díky jejímu mírnějšímu průběhu zlepšily vyhlídky hospodaření celé České republiky, ratingový výhled Prahy (i Česka) se změní zpět na „stabilní“.

Ratingové agentury hodnotí hospodaření Prahy pozitivně. Metropole podle nich vytváří výrazné a soustavné provozní přebytky hospodaření. Zároveň vykazuje nízkou a dále klesající úroveň zadlužení. Za tento příznivý vývoj může zčásti ovšem i nedostatečná investiční aktivita metropole, která může být problémem hlavně do budoucna. Nyní ale tato nedostatečná investiční aktivita dále podporuje solidní stav finančního zázemí Prahy.

Dům v ukrajinském Záporoží zničný 9. října 2022 ruským bombardováním.

Zásadní rána. Agentura Moody's poslala úvěrový rating Ukrajiny do spekulativního pásma

Ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny o jeden stupeň hlouběji do spekulativního pásma na Ca. Výhled ratingu změnila na stabilní z negativního, což znamená, že neplánuje v nejbližších měsících rating země měnit. Důvodem zhoršení ratingu jsou dopady války s Ruskem, které budou pravděpodobně představovat dlouhodobé problémy pro ukrajinskou ekonomiku a veřejné finance.

Přečíst článek

Nečekejme tedy žádné zásadní problémy. Praha je bohaté a málo zadlužené město. Daleko větší starosti je třeba si dělat o hospodaření celého Česka, nikoli Prahy samotné. I pokud by Praha výrazně přidala na investiční činnosti, což je žádoucí, do žádných zásadnějších problémů s financováním se velmi pravděpodobně nedostane. Rating se Praze může zhoršit tehdy, pokud by se zhoršil rating celé České republiky, což vzhledem ke stavu veřejných financí na celostátní úrovni určitě nelze vyloučit, zejména v dlouhodobém ohledu.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Premiér Petr Fiala (ODS) poskytl rozhovor redaktorům České tiskové kanceláře (ČTK),10. ledna 2023, Praha.

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet není dobrý hospodář. Propadá z péče o veřejné rozpočty

Česko jako jediná země EU prohlubuje své zadlužení, všechny ostatní jej snižují. Těžko tedy česká vláda může zadlužování svádět jen na inflaci či dopady války, neboť s nimi se utkávají i ostatní.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbánovy sliby vyšly naprázdno. S&P zhoršila rating Maďarska pro investory

Mezinárodní ratingová agentura S&P zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň BBB-. Upozornila, že Maďarsko se potýká s vysokou inflací a vnějšími tlaky. Výhled ratingu S&P změnila z negativního na stabilní. Signalizovala tak, že v dohledné době další změnu ratingové známky nepředpokládá.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme