Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Statisíce Pražanů se dočkají snížení cen energií. O kolik, to zatím Pražská energetika tají

Pražané se od Pražské energetiky dočkají snížení cen pod stanoveným stropem
Newstream / Dušan Kütner
 ČTK

Pražská energetika (PRE) zlevní od 1. září plošně silovou elektřinu a plyn pod úroveň cenového stropu. Snížení cen se bude týkat přibližně 750 tisíc odběratelů elektřiny a téměř 30 tisíc odběratelů plynu, což je drtivá většina klientů společnosti. Zlevnění se nebude týkat zákazníků, kteří už mají zafixovány ceny pod stropem. Konkrétní ceny dodavatel oznámí v srpnu, uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka. V předchozích měsících zlevňovali pro část odběratelů i další dodavatelé.

Reklama

„Pražská energetika od 1. září plošně sníží cenu silové elektřiny a také plynu pod úroveň stávajícího vládního zastropování. Snížení ceny se týká naprosté většiny zákazníků PRE z řad domácností, kteří nemají zafixovánu cenu. Výjimku tvoří menší skupina zákazníků, kteří již mají uzavřenu smlouvu s fixovanou cenou pod úrovní vládního stropu," řekl Hanzelka.

Lidé se ceny dozví v srpnu

Podotkl, že přesným nastavením cen pro jednotlivé tarify se společnost ještě zabývá. „Bližší informace včetně oznámení konkrétní ceny zašleme zákazníkům e-mailem či dopisem v průběhu měsíce srpna," dodal.

Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Výzva šetřit zabrala. Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Češi pokračují v rekordních úsporách plynu, v prvním čtvrtletí letošního roku snížili spotřebu meziročně o 14,4 procenta. Celkem tak spotřebovali 2,52 milionu metrů krychlových plynu, což je nejméně od roku 2001, odkdy se vedou statistiky, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek

Vláda od začátku letošního roku stanovila cenový strop na energie. Spotřebitelé tak za megawatthodinu (MWh) elektřiny mohou zaplatit maximálně 6000 korun s DPH, za MWh plynu 3000 korun. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Nové tarify pod vládou stanovenými limity začali dodavatelé v ČR nabízet téměř od začátku roku. Už v prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop u některých tarifů například E.ON, innogy, Centropol, Pražská plynárenská a další dodavatelé. Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí také ČEZ. Nový fixovaný tarif od března nabízela také PRE.

Někteří dodavatelé už také zareagovali na předpokládané ukončení vládních stropů na konci roku. Například ČEZ nedávno oznámil, že zhruba 160 tisíc zákazníkům, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, umožní bez sankcí přejít na nižší tarif. Nikdo z těchto klientů by tak od roku 2024, kdy by měla skončit platnost vládních stropů, neměl platit za energie cenu nad jejich úrovní. Stejné opatření nyní připravuje také innogy. PRE podle Hanzelky nenabízela fixované produkty už od podzimu 2021.

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Češi dál šetří s elektřinou. V prvním čtvrtletí letošního roku její spotřeba v Česku klesla meziročně o pět procent. Z odběratelů nejvíce šetřily domácnosti. Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu potvrzuje příznivý průběh energetické krize. Rating Prahy i Česka by se díky tomu dokonce mohl zlepšit

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu pod 50 eur může vylepšit investiční rating Prahy i Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme