Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pfizer vydělal skoro 10 miliard dolarů. Do budoucna jen na vakcínu nespoléhá

Pfizer
ČTK
 ČTK

Americká farmaceutická společnost Pfizer, která patří k hlavním dodavatelům vakcín proti covidu-19, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 78 procent na 9,91 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun). Zisk překonal odhady analytiků, zejména díky vysoké poptávce po vakcínách a dalších produktech na covid-19.

Reklama

Pfizer vedle vakcíny vyrábí na covid-19 i tablety Paxlovid. Obnovený růst počtu případů nákazy koronavirem ve čtvrtletí přispěl k tomu, že poptávka po tomto antivirotiku zůstala vysoká.

Tržby z prodeje vakcíny se zvýšily o 20 procent

Tržby z prodeje přípravku Paxlovid, který obsahuje léčivé látky nirmatrelvir a ritonavir, překonaly odhady analytiků o více než miliardu dolarů. Tržby z prodeje vakcíny se pak meziročně zvýšily o 20 procent. Tyto výsledky pomohly Pfizeru potvrdit celoroční výhled tržeb z těchto přípravků na úrovni 54 miliard dolarů.

Celkové tržby ve druhém čtvrtletí vzrostly meziročně o 47 procent na 27,7 miliardy dolarů (670,5 miliardy korun). Pfizer i zde ponechal celoroční výhled beze změn, přestože kvůli silnému dolaru zaúčtoval ztrátu dvě miliardy dolarů. Zisk na akcii bez zahrnutí mimořádných položek vzrostl o 92 procent na 2,04 dolarů, zatímco analytici čekali zisk 1,78 dolarů na akcii.

Optimistický výhled pak přispěl k tomu, že akcie firmy ještě před začátkem obchodování přidávaly asi jedno procento. Později o zisky přišly a vykazovaly asi tříprocentní pokles. Náladu na trhu mezitím pokazila nepříznivá statistika o vývoji americké ekonomiky.

Pfizer

Pfizer koupí podíl v rivalovi z Francie. Společně posunou dál vývoj vakcíny proti borelióze

Americká farmaceutická společnost Pfizer investuje 90,5 milionu eur (2,2 miliardy korun) do francouzského výrobce vakcín Valneva, se kterým spolupracuje na vakcíně proti borelióze. Akcie Valnevy v reakci na oznámení investice zpevnily o desítky procent.

Přečíst článek

Pfizer do budoucna spoléhá na Paxlovid 

Vakcína proti covidu-19 zajistila Pfizeru prudký růst zisku i tržeb zejména v loňském roce. Nyní firma spoléhá na to, že do budoucna jí růst zajistí hlavně Paxlovid. Za prodej přípravku ve druhém čtvrtletí získala na tržbách 8,1 miliardy dolarů, zatímco analytici tržby podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na sedm miliard dolarů. Paxlovid se nyní stává nejpoužívanějším antivirotikem ve Spojených státech.

Pfizer a jeho německý partner BioNTech v červnu podepsali s americkou vládou kontrakt na dodání 105 milionů dávek své covidové vakcíny za 3,2 miliardy dolarů (77,5 miliardy korun). Dodávka zahrnuje i vakcínu upravenou na variantu omikron, která zatím čeká na schválení. Právě poptávka po vakcínách na přeočkování by měla Pfizeru zajistit růst tržeb v následujících čtvrtletích, uvedla agentura Reuters.

„Lze si ale položit otázku, proč Pfizer ponechal beze změn výhled u vakcíny proti covidu, když dostal od americké vlády zakázku za více než tři miliardy dolarů,“ poznamenal analytik finanční společnosti Wells Fargo Mohit Bansal.

Pfizer

Čtvrtbilionová akvizice. Pfizer koupí výrobce léku na migrénu Biohaven

Kam s obřími zisky z prodeje vakcín? Pfizer si za ně koupí výrobce léku na migrénu Biohaven Pharmaceutical. Cena? Asi 11,6 miliardy dolarů, tedy přibližně 274 miliard korun.

Přečíst článek

Firma ve druhém čtvrtletí odepsala zásoby za 450 milionů dolarů v souvislosti s výrobky proti covidu-19, kterým skončila doba použitelnosti, anebo kde se datum použitelnosti blíží.

Lukáš Kovanda: Čína raději zavádí mohutný lockdown, než aby přiznala, že její vakcíny nezabírají

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme