Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

očkování - informace o tématu

Případů černého kašle je letos už více než 5 tisíc

Černý kašel na vzestupu. Více případů za rok než letos bylo naposledy v roce 1960

Případů černého kašle bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce března 5297. Z dat zdravotnických ročenek vyplývá, že více případů za celý rok bylo jen ve třech letech těsně po zahájení očkování v roce 1958, v roce 1960 jich bylo 5568. Podle někdejšího ministra zdravotnictví a vakcinologa Romana Prymuly může být v letošním roce až 10 tisíc případů, řekl v dnešním pořadu Interview ČT24 České televize.

Přečíst článek
Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se vrátily na Západ

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se kradmo vrátily na Západ

Přečíst článek
Lahvička s vakcínou Moderna

Letošní očekávání ve vědě. Nejvíce průlomů se čeká ve zdravotnictví

Výhled na očekávané vědecké průlomy roku 2023 připravil špičkový vědecký časopis Nature. Jaký dopad by měly mít na byznys?

Přečíst článek
digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Téměř dva miliony Italů budou muset zřejmě zaplatit pokutu sto eur (asi 2500 korun) za to, že se do poloviny června nenechali očkovat proti COVID-19. Ve středu totiž vypršela lhůta, v níž mohli zdůvodnit, proč se očkovat nemohli. Informovala o tom agentura APA.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Je na čase znovu nainstalovat Tečku

Smartphony byly natolik chytré, že v průběhu měsíců nečinnosti nám asi téměř všem odinstalovaly aplikaci Tečka. Při pohledu na oficiální data ministerstva zdravotnictví a poslechu covidových příběhů z blízkého okolí začíná být čím dál zřejmější, že je na čase si Tečku zase nainstalovat. Určitě se brzy bude hodit a snad nabídne i nějaké nové smysluplné funkce. 

Přečíst článek
BioNTech

BioNTech je krok od schválení omikronové vakcíny. Dočkat bychom se jí mohli na podzim

Koronavirová mutace omikron dosud odolávala vakcínám schváleným v EU. Na podzim by se ale na evropský trh měla dostat očkovací látka vyvinutá německou společností BioNTech, která je účinná i na tuto subvariantu covidu. První dávky by po obdržení souhlasu příslušných orgánů mohla farmaceutická firma dodat už v říjnu.

Přečíst článek
Pfizer

Pfizer vydělal skoro 10 miliard dolarů. Do budoucna jen na vakcínu nespoléhá

Americká farmaceutická společnost Pfizer, která patří k hlavním dodavatelům vakcín proti covidu-19, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 78 procent na 9,91 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun). Zisk překonal odhady analytiků, zejména díky vysoké poptávce po vakcínách a dalších produktech na covid-19.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Čína raději zavádí mohutný lockdown, než aby přiznala, že její vakcíny nezabírají

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Přečíst článek

Covid zabíjel hlavně chudé Američany bez zdravotního pojištění

V chudších okresech Spojených států umíralo za pandemie covidu-19 v průměru téměř dvakrát více lidí než v bohatších místech země. Uvádí to nová zpráva nevládní společnosti Poor People's Campaign, podle níž šíření koronaviru ještě zhoršilo společenské a ekonomické nerovnosti, které v USA existovaly již před pandemií. Největší podíl na vzniku této nerovnosti má podle zprávy zřejmě to, že v USA není všeobecné veřejné zdravotní pojištění.

Přečíst článek
Thajsko v roce 2019 přilákalo téměř 40 milionů zahraničních turistů. Závislost tamní ekonomiky na turismu je až nezdravě vysoká.

Thajsko či Filipíny se znovu otevírají turistům. Nutné jsou očkování a testy

V řadě asijských zemí začínají tento a příští týden platit jednodušší podmínky příjezdu pro zahraniční turisty. Přístup jednotlivých státech se na hony liší, ale kritika se nevyhýbá žádné vládě. Podmínky jsou buď moc tvrdé, anebo příliš rozvolněné. Další země se ale co se týká turismu drží tvrdých restrikcí, takže na cestování do Japonska či Jižní Koreje lze stále zapomenout.

Přečíst článek
IKEA

Ikea vytrestá neočkované zaměstnance na penězích

Nábytkářský řetězec Ikea v Británii hodlá svým neočkovaným zaměstnancům znepříjemnit život. Sníží jim plat, který dostávají v době, kdy musejí být v karanténě poté, co se setkali s nakaženým člověkem. Zprávu přinesl Guardian a agentura Bloomberg, vedení řetězce se k ní nevyjádřilo. 

Přečíst článek
Vítěz voleb: koalice Spolu

Rok 2021: Země v nouzi a bod politického zlomu

Česko vstoupilo do roku 2021 s tehdy nejvyšším indexem rizika koronavirové epidemie devadesáti bodů ze sta. To ještě platila tabulka PES. Situace byla neutěšená dokonce i podle premiéra Andreje Babiše (ANO). Jak uvedl v novoročním projevu, nedařilo se zkrotit covidovou nákazu, za naději označil očkování. To ale, jak vidíme ve zpětném zrcátku, značně pokulhávalo téměř celý rok.

Přečíst článek
Reklama

News box

Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Doporučujeme