Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Čína raději zavádí mohutný lockdown, než aby přiznala, že její vakcíny nezabírají

Lukáš Kovanda: Čína raději zavádí mohutný lockdown, než aby přiznala, že její vakcíny nezabírají
ČTK
Lukáš Kovanda

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Reklama

Naopak, v Číně v posledních deseti letech dochází k upevnění nejen vlády jedné strany, ale dokonce a zejména jedné osoby. To nejde bez důmyslné a všeprostupující propagandy, která z vládce utvoří poloboha. A polobozi jsou vlastně neomylní. Takže přece ani čínské vakcíny proti covidu nemohou být o nic horší než vakcíny ze zemí, které mají tu smůlu, že jim tento polobůh nevládne.

Přitom na variantu omikron čínské vakcíny zabírají prokazatelně mnohem hůře než západní vakcíny typu té od Pfizeru či Moderny. Peking si toho je zjevně vědom, nechce riskovat blamáž. Takže raději riskne propad ekonomiky, než aby polobůh ztratil tvář.

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Inflace, covid, válka na Ukrajině a teď čínské lockdowny. Co je moc, to je moc, žehrají Apple či Starbucks

Velké americké a další nadnárodní firmy v čele s Applem, Starbucks či Estee Lauder oznámily, že musí revidovat své výhledy na ekonomické výsledky pro letošní rok, protože po dvouletých peripetiích s proticovidovými opatřeními, aktuální rekordní inflací nejen v USA a dopady ruské invaze na Ukrajinu jsou další ranou pro jejich byznys čínské lockdowny, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Dvoutýdenní lockdown v Šanghaji připraví čínskou ekonomiku o dvě procenta HDP, přesto to polobohovi za to stojí. Stahuje celý svět, vládne totiž globální ekonomické velmoci.

Neochotu poloboha zařadit se mezi obyčejné lidi tak pocítí i Česko, lidé tu kvůli tomu dokonce mohou přicházet o práci. Ke zlu to přičtou vládnoucím, demokraticky zvoleným českým politikům, ne čínskému polobohovi. A tak to on vlastně  chce.

Zaměstnanec nemocnice v čínské Šanghaji je kvůli koronavirovým opatřením oblečen v ochranném obleku.

Úřady kvůli covidu oplocují domy v Šanghaji. „Jsme zavřeni jak domácí zvířata,“ protestují lidé

Kvůli zrychlujícímu se šíření covidu v největším čínském městě Šanghaj přistoupily tamní úřady k drastickému opatření – domy, ve které žije alespoň jeden člověk nakažený koronavirem, nechaly oplotit, aby nikdo nemohl dovnitř, ani ven. To vyvolalo mnohé stížnosti na tento „nelidský“ postup, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Čína kvůli stovkám případů covidu uzavřela desetimilionové město i s největší továrnou na iPhone na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme