Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americkému gigantu klesl zisk. Pfizer zachraňují nové léky

Pfizer vakcína
Pixabay
 ČTK

Americké farmaceutické společnosti Pfizer klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 30 procent na 5,5 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba na 118 miliard korun.

Reklama

Poptávka ponedávno získaných produktech a vakcínách Pfizeru proti pneumokokům ale pomohla vyrovnat dopad poklesu prodeje léků na covid-19, takže výsledek překonal očekávání analytiků.

O vakcínu už není zájem, zisk Moderny se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 1,5 miliardy dolarů.

O vakcínu proti covidu není zájem, zisk Moderny se propadl o 70 procent

Zisk americké biotechnologické společnosti Moderna se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 1,5 miliardy dolarů (33,5 miliardy korun). Důvodem byla výrazně nižší poptávka po vakcínách proti covidu-19.

Přečíst článek

Tržby se v období od ledna do března snížily o 29 procent na 18,3 miliardy dolarů. Firma je nyní pod značným tlakem, aby vynaložila neočekávané zisky ze silné poptávky po svých lécích proti covidu-19 z časů pandemie na zmírnění dopadů ukončení platnosti patentů u některých nejlépe prodávaných léků.

Akcie od začátku roku ztrácejí

Pfizer očekává, že letošní rok bude pro proticovidové výrobky přechodový, než se v příštím roce možná vrátí k růstu. Tržby z pneumokokových vakcín za čtvrtletí dosáhly 1,59 miliardy dolarů, což je mírně nad odhadem 1,58 miliardy dolarů v anketě společnosti Refinitiv. Společnost potvrdila celoroční výhled zisku 3,25 až 3,45 dolaru na akcii.

Akcie Pfizeru na výsledky zareagovaly růstem zhruba o dvě procenta. Od začátku roku ale více než 23 procent ztrácejí.

Pfizer

Pfizer plánuje investovat do rozšíření výroby v Belgii 29 miliard korun

Americká farmaceutická společnost Pfizer investuje přes 1,2 miliardy eur (29,2 miliardy korun) do rozšíření výroby ve svém závodě v belgickém městě Puurs. Tento závod hrál klíčovou roli ve výrobě vakcíny proti covidu-19, kterou Pfizer vyvinul s německou biotechnologickou společností BioNTech. Její produkce tam začala na konci roku 2020. V belgickém závodě, jehož počet zaměstnanců vzrostl z 2800 před pandemií na 4500, přibude díky novým programům 250 pracovních míst. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme