Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pfizer i Moderna si s EU vyjednaly vyšší ceny za své vakcíny

Vakcína od Moderny je účinná i na nebezpečnější mutaci koronaviru, která nese označení delta.
ČTK
 ČTK

Farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna v posledních smlouvách s EU navýšily ceny za vakcíny proti covidu-19. V případě Pfizeru je cenovka vyšší zhruba o čtvrtinu, Moderna je dražší asi o deset procent. Napsal to list Financial Times (FT).

Reklama

FT získal přístup k částem dohody firem a Unie, firmy si vyjednaly zvýšení cen díky obavám ohledně vedlejších účinků jiných očkovacích látek a diskuzím o nutnosti dalších posilovacích dávek pro již plně naočkované lidi. Pfizer a Moderna obsah svých smluv nekomentovaly.

Nákupy na deltu

Firmy Pfizer a Moderna letos podle FT vydělají na proticovidových vakcínách desítky miliard dolarů, řada zemí s nimi totiž bude chtít uzavřít nové smlouvy, mimo jiné kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru zvané delta.

Dohody s novými cenami podle FT Pfizer a Moderna vyjednaly s EU po třetí fázi klinických testů obou látek, které ukázaly, že jsou preparáty založené na nové technologii takzvané mediátorové RNA (mRNA) účinnější, než konkurenční produkty firem AstraZeneca či Johnson & Johnson, které používají již zavedené technologie.

Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer

Lék Pfizeru proti covidu může ukončit pandemii. Kdo je šéf firmy Pfizer Albert Bourla

Téměř 90procentní ochranu před hospitalizací i úmrtím poskytuje lék proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Pfizer. Ten je v poslední fázi schvalovacího procesu v USA pro běžné použití. Právě Pfizer tak je jedním z hlavních "vítězů" boje proti pandemii, protože vedle účinné vakcíny finišuje také s lékem. V čele Pfizeru stojí Albert Bourla, kterému nikdo nemůže odepřít to, že je zejména zdatný obchodník.

Přečíst článek

Nová cena za dávku vakcíny firmy Pfizer, vyvinuté společně se společností BioNTech, je 19,50 eura (497 korun), zatímco v předchozích dohodách činila 15,50 eura (395 korun). Moderna si pak v poslední dohodě s EU řekla za jednu dávku 25,50 dolaru (548 korun), dříve přitom chtěla 22,60 dolaru (485 korun). Podle jednoho z činitelů EU si přitom chtěla Moderna účtovat za dávku 28,5 dolaru (612 korun), nicméně nakonec slevila, protože se zvětšil objem objednávky.

Podle zdroje FT z Evropské unie využily firmy při jednáních své pozice na trhu a použily klasickou rétoriku farmaceutických společností: Vakcíny fungují, a proto mají vyšší hodnotu.

Zajištění si zásob

Evropská komise a jednotlivé členské země na nové ceny přistoupily, jelikož si chtěly zajistit již prokázané zásoby vakcín z evropských výrobních závodů. Vyjednávání smluv se totiž odehrávalo ve chvíli, kdy panovala nejistota ohledně budoucnosti evropské očkovací kampaně kvůli obavám z možných vedlejších účinku preparátů firem AstraZeneca a Johnson & Johnson a problémům s jejich dodávkami.

Brusel tehdy rovněž čelil útokům některých zemí v čele s Rakouskem, mezi nimiž byla i Česká republika, že nerozděluje vakcíny rovnoměrně mezi státy EU, jak bylo dohodnuto.

Vakcína od Moderny je účinná i na nebezpečnější mutaci koronaviru, která nese označení delta.

Lukáš Kovanda: Akcie Moderny jsou na historickém maximu

Akcie Moderny vystoupaly na historický rekord. Ukázalo se totiž, že její vakcína zabírá na delta variantu onemocnění covid-19.

Přečíst článek

Cenová strategie

Pfizer nabízí svoje vakcíny po světě za různé ceny, středně rozvinuté země například platí za dávku asi polovinu toho, co bohaté státy v Evropě a Severní Americe. Nejméně rozvinuté země pak hradí firmě jen náklady. Podle FT Pfizer ceny plošně navýší ve chvíli, kdy se podaří pandemii covidu-19 překonat.

Podle konzultační firmy Airfinity letos Pfizer na vakcínách utrží dohromady 56 miliard dolarů, zatímco Moderna asi 30 miliard dolarů. Preparáty obou výrobců přitom zaujímají na trhu stále dominantnější pozici a rozdíly mezi jejich příjmy a výdělkem konkurenčních společností se tak zřejmě budou zvětšovat.

Evropská komise si u Pfizeru zarezervovala právo na objednání dalších až 1,8 miliardy dávek, aby byla připravena na možnost, že bude nutné obyvatele EU přeočkovat kvůli výskytu nových a nebezpečnějších variant koronaviru.

EK v úterý prohlásila, že zřejmě splní svůj cíl plně naočkovat 70 procent dospělé populace EU do konce léta. V květnu pak uvedla, že do konce září zřejmě dostane přes miliardu dávek vakcín celkem od čtyř výrobců.

Růst

MFF: Světová ekonomika příští rok poroste rychleji. Indie a Čína ale zpomalí

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok na 4,9 procenta. V jarní prognóze čekal růst o půl procentního bodu nižší. Fond ale varoval, že ekonomika se zotavuje nerovnoměrně, což je podle něj důsledek slabého postupu očkování proti covidu-19 v některých zemích.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se vrátily na Západ

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se kradmo vrátily na Západ

Přečíst článek
Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme