Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtvrtbilionová akvizice. Pfizer koupí výrobce léku na migrénu Biohaven

Pfizer
ČTK
 ČTK

Kam s obřími zisky z prodeje vakcín? Pfizer si za ně koupí výrobce léku na migrénu Biohaven Pharmaceutical. Cena? Asi 11,6 miliardy dolarů, tedy přibližně 274 miliard korun.

Reklama

Americká farmaceutická firma Pfizer posilněná zisky z prodeje vakcín proti covidu vyráží opět na nákupy. Do centra její pozornosti se dostala společnost Biohaven Pharmaceutical, která mimo jiné vyrábí lék na migrénu. Pfizer, který již nyní má ve společnosti podíl asi 2,6 procenta, za ní nabízí 11,6 miliardy dolarů, tedy přes 274 miliard korun.

Pfizer za jednu akcii Biohavenu zaplatí 148,5 dolaru. Ve srovnání s poslední závěrečnou cenou akcií firmy to představuje prémii 78,6 procenta. Akcionáři Biohavenu také získají podíl v nové veřejně obchodované společnosti, která si ponechá ve vlastnictví léky Biohavenu určené k léčbě migrény a ve fázi vývoje. Za jednu svou akcii v Biohavenu obdrží půl akcie v nové firmě.

Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer

Lék Pfizeru proti covidu může ukončit pandemii. Kdo je šéf firmy Pfizer Albert Bourla

Téměř 90procentní ochranu před hospitalizací i úmrtím poskytuje lék proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Pfizer. Ten je v poslední fázi schvalovacího procesu v USA pro běžné použití. Právě Pfizer tak je jedním z hlavních "vítězů" boje proti pandemii, protože vedle účinné vakcíny finišuje také s lékem. V čele Pfizeru stojí Albert Bourla, kterému nikdo nemůže odepřít to, že je zejména zdatný obchodník.

Přečíst článek

Hlavním přípravkem firmy Bioaven je rimegepant, který se používá k léčbě migrény u dospělých. Je určen k akutní migréně a k preventivní léčbě epizodické migrény. Migrénou trpí po celém světě přibližně jedna miliarda lidí, z toho 75 procent tvoří ženy. Pfizer v listopadu koupil práva na prodej přípravku rimegepant mimo Spojené státy.

Díky své vakcíně proti covidu-19 má teď Pfizer obrovské množství hotovosti. Firma očekává, že transakci dokončí do začátku roku 2023.

Pfizer v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně tržby o 77 procent na 25,66 miliardy dolarů, čistý zisk pak vzrostl o 61 procent na 7,86 miliardy dolarů. Tržby z prodeje vakcíny proti covidu v prvním čtvrtletí překročily 13 miliard dolarů a tržby z prodeje antivirového přípravku paxlovid určeného k léčbě covidu dosáhly 1,5 miliardy dolarů.

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Přečíst článek

Merck

Britové schválili první lék na covid. Akcie výrobce letí vzhůru

Společnost Merck může přinést zásadní zlom v pandemii. Velká Británie jako první země na světě schválila její lék proti COVID-19. Akcie ještě před otevřením trhů značně posílily. Naopak hodnota Moderny prodávající vakcínu se zřítila téměř o 15 procent a ztráty v průběhu dne ještě prohloubila.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie společnosti Point Biopharma Global poskočily o více než 80 procent. Díky oznámené fúzi s Eli Lilly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme