Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.
Profimedia
Dušan Kütner

Společnost OpenAI, tvůrce přelomového chatbota ChatGPT s umělou inteligencí, zvažuje prodej části akcií firmy spoluvlastněné Microsoftem. Případný prodej by ocenil startup na zhruba trojnásobek hodnoty, kterou měl na začátku roku, a udělal by z něj jeden z nejhodnotnějších startupů na světě, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Společnost OpenAI jedná s investory o prodeji stávajících akcií, který by ocenil tvůrce ChatGPT s umělou inteligencí na 80 až 90 miliard dolarů (asi 1,84 až 2,07 bilionu korun), což je zhruba trojnásobek hodnoty na začátku tohoto roku, uvedl The Wall Street Journal.

Singularity Univesity

SingularityU Czech Summit: Na Žofíně vystoupí Čupr, Bartoš i zahraniční hvězdy

Vizionáři z celého světa opět zamíří do České republiky. Futuristická akce roku SingularityU Czech Summit se koná 2. a 3. října 2023 v Praze na Žofíně. Hlavním tématem je umělá inteligence. Na akci vystoupí zahraniční i české hvězdy.

Přečíst článek

Startup, který je ze 49 procent vlastněn Microsoftem, láká investory na tvrzení, že letos očekává dosažení tržeb ve výši jedné miliardy dolarů a v roce 2024 vygeneruje několik miliard navíc, uvedl WSJ na základě informací svých nejmenovaných zdrojů.

OpenAI našlo způsob, jak generovat příjmy

Případná dohoda umožní zaměstnancům prodat své stávající akcie místo toho, aby společnost vydávala nové a získala tak další kapitál, uvedly zdroje WSJ s tím, že je možné, že se podmínky dohody ještě změní.

Google, ilustrační foto

Google jde tvrdě proti ChatGPT. Nabízí vlastní AI, která je pětkrát výkonnější

Americká internetová společnost Google poskytla malé skupině firem svůj nový model umělé inteligence (AI) nazvaný Gemini. S odvoláním na informované zdroje to uvedl server The Information. Google chce tímto nástrojem konkurovat modelu ChatGPT-4 společnosti OpenAI, kterou podporuje Microsoft.

Přečíst článek

OpenAI odstartovalo současné nadšení pro umělou inteligenci v Silicon Valley vydáním svého chatbota s umělou inteligencí s názvem ChatGPT loni v listopadu. Zatímco základní verze aplikace je zdarma, společnost dokázala generovat příjmy především zpoplatněním u jednotlivců za přístup k výkonnější verzi ChatGPT a licencováním velkých jazykových modelů stojících za ChatGPT dalším firmám. 

Hned za SpaceX a vlastníkem TikToku

Ocenění 80 miliard dolarů – nebo více – by z OpenAI udělalo jeden z nejvíce ceněných globálních startupů, hned za kosmickou společností SpaceX Elona Muska a firmou ByteDance, která vlastní sociální síť TikTok. Toto číslo podtrhuje, do jaké míry dokázala OpenAI přetvořit Silicon Valley a přinutit ještě bohatší a zavedenější technologické giganty, aby přepracovali své produktové plány a následovali její příklad, podotkl WSJ.

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

„Pojďme mluvit o něčem jiném." To je častá odpověď, kterou dostane uživatel od nejnovější čínské senzace a konkurenta ChatGPT s umělou inteligencí, nazvaného Ernie, pokud jí položí „složité“ otázky. K nim patří dotazy na prezidenta Si Ťin-pchinga či třeba Čínou okupovaný Tibet. Možná ještě není Ernie tak propracovaný. Ale spíše jde o snahu chatbota od čínské jedničky mezi vyhledávači Baidu vyhnout se podobným otázkám výsledkem vládní cenzury, napsal server BBC.

Přečíst článek

OpenAI se totiž snaží prodat stávající akcie v dřívější hodnotě několika set milionů dolarů zejména investorům ze Silicon Valley. V minulosti rizikoví investoři, jako jsou Sequoia Capital a Khosla Ventures, nakupovaly akcie OpenAI prostřednictvím nabídek ve výběrovém řízení, i když většina externího financování OpenAI pochází od společnosti Microsoft.

Microsoftu by se vrátily miliardové investice

Transakce by Microsoftu okamžitě přinesla obrovský papírový zisk. Technologický gigant investoval v lednu do startupu miliardy dolarů, aby pomohl financovat vysoké náklady nutné k výcviku pokročilých modelů umělé inteligence. V té době byla hodnota OpenAI o něco nižší než 30 miliard dolarů.

Šéf OpenAI Sam Altman řekl, že neplánuje, aby OpenAI vstoupilo na burzu nebo se prodalo jednomu kupci. Záměrem OpenAI také je, aby Microsoft i nadále držel menšinový podíl ve společnosti, řekli lidé obeznámení s touto záležitostí, což znamená, že Microsoft pravděpodobně nebude schopen koupit akcie nabízené v rámci jakéhokoli financování, které by jeho podíl zvýšilo nad 50 procent.

Více o dění okolo umělé inteligence čtěte zde:

Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Nejlepší, nejvyspělejší, nejvýkonnější. Taková má být umělá inteligence, kterou vyvíjí společnost Meta, za níž stojí technologický miliardář Mark Zuckerberg. Meta tak vyzval tak na souboj dosud nejvyspělejší model nabízený společností OpenAI.

Přečíst článek

Reklama

Související

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme