Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence táhne. Tržby OpenAI jsou na cestě dosáhnout jedné miliardy dolarů

Tržby OpenAI by v příštích 12 měsících mohly dosáhnout jedné miliardy dolarů
ČTK
 ČTK

Společnost OpenAI je na cestě k dosažení ročních tržeb ve výši jedné miliardy dolarů (22,2 miliardy korun) v nadcházejících 12 měsících, protože podniky zavádějí technologii ChatGPT, robota s generativní umělou inteligencí, který odstartoval vlnu investic do umělé inteligence.

Reklama

Startup podporovaný softwarovým gigantem Microsoft má podle zdroje nyní měsíční tržby kolem 80 milionů dolarů. Server The Information uvedl, že loni firma při vývoji GPT-4 a ChatGPT prodělala zhruba 540 milionů dolarů a předpokládá, že letos se jí podaří dosáhnout příjmu 200 milionů dolarů. Loni to bylo jen 28 milionů dolarů.

OpenAI je považována za jednu z několika firem, které stojí v čele rozvoje generativní AI, a je důležitým barometrem širších výdajů za konverzační AI. Generativní AI dokáže vytvořit obsah, od videí po poezii, z několika jednoduchých uživatelských příkazů. Od listopadu, kdy OpenAI prvně představila svého chatovacího robota, spolupracuje s řadou společností, od začínajících firem po velké korporace, aby tuto technologii začlenily do svých podniků a produktů.

Umělá inteligence jde do byznysu. Prvním klientem nového ChatGPT je kosmetická Estée Lauder

Známá OpenAI přichází s verzí svého populárního chatovacího systému pro firmy ChatGPT Enterprise. Má mít lepší zabezpečení.

Přečíst článek

Tento měsíc spustila firma verzi ChatGPT pro korporace s přidanými funkcemi a ochranou soukromí. Je to zatím nejvýznamnější snaha OpenAI přilákat širokou škálu firemních zákazníků a zvýšit tržby svého nejznámějšího produktu. Spuštění ChatGPT Enterprise je krokem vpřed v plánech vydělat na chatovacím robotu, který je nesmírně populární, ale jeho provoz je velmi nákladný, protože robustní modely AI vyžadují velký výpočetní výkon.

OpenAI již dříve zavedl některé platby, aby mu ChatGPT generoval výnosy, například prodej prémiového předplatného a nabídku placeného přístupu k aplikačnímu programovacímu rozhraní API, které umožní vývojářům integrovat chatovacího robota do jiných aplikací.

Microsoft v lednu investoval do OpenAI více než deset miliard dolarů. Investoři považují generativní AI, která je schopná vytvářet nový obsah nebo data, za další velkou oblast růstu technologických společností.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme