Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

„Pojďme mluvit o něčem jiném." To je častá odpověď, kterou dostane uživatel od nejnovější čínské senzace a konkurenta ChatGPT s umělou inteligencí, nazvaného Ernie, pokud jí položí „složité“ otázky. K nim patří dotazy na prezidenta Si Ťin-pchinga či třeba Čínou okupovaný Tibet. Možná ještě není Ernie tak propracovaný. Ale spíše jde o snahu chatbota od čínské jedničky mezi vyhledávači Baidu vyhnout se podobným otázkám výsledkem vládní cenzury, napsal server BBC.

Reklama

Ernie, považovaný za odpověď na ChatGPT od OpenAI, byl s velkou pompou uveden na trh na přelomu srpna a září. Zájem o něj vystřelil akcie společnosti Baidu nahoru. 

Firma uvedla, že během prvních 24 hodin provozu obdržel 33,42 milionu uživatelských dotazů, v průměru 23 tisíc dotazů za minutu.

Cenzura online chování na vzestupu

Další čínský technologický gigant Tencent oznámil, že také spustil vlastního chatbota s AI, byť jen pro „zvané uživatele“ – což, jak se zdá, znamená hlavně pro firmy. Model Tencentu bude ale pravděpodobně také výrazně ochromen panovačnou čínskou cenzurou, která již ovlivňuje sociální média, chatovací aplikace a všechny ostatní druhy online chování, uvedl server BBC.

Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Nejlepší, nejvyspělejší, nejvýkonnější. Taková má být umělá inteligence, kterou vyvíjí společnost Meta, za níž stojí technologický miliardář Mark Zuckerberg. Meta tak vyzval tak na souboj dosud nejvyspělejší model nabízený společností OpenAI.

Přečíst článek

Například Ernie vypadal zmatený otázkou: „Proč se Si Ťin-pching neúčastní nadcházejícího setkání G20?" Odpověděl odkazem na oficiální profil čínského vůdce. Další otázka „Je to známka slabosti, že čínská vláda přestala zveřejňovat údaje o nezaměstnanosti mladých?" obsahoval odpověď: „Omlouvám se! Zatím nevím, jak na tuto otázku odpovědět".

O Tibetu nic nevím

Ernie se naučil dávat si pozor na špatné otázky. Takže když se zeptáte „Je Sin-ťiang dobré místo?" a "Je Tibet dobré místo?", opět vám Ernie řekne, že zatím neví, jak na tyto otázky odpovědět. Orgány OSN pro lidská práva totiž obvinily Peking ze„vážného porušování lidských práv“ vůči ujgurským muslimům v severozápadní oblasti Sin-ťiang. Organizace na ochranu lidských práv rovněž obviňují vládu z represí vůči etnickým Tibeťanům. Peking obě tvrzení popírá.

Čína se pomocí AI a falešných účtů snaží ovlivňovat americké voliče

Čína zřejmě využívá umělou inteligenci k ovlivňování amerických voličů, zjistil Microsoft

Výzkumníci americké technologické společnosti Microsoft oznámili, že zřejmě odhalili síť falešných účtů na sociálních sítích ovládaných Čínou. Peking se podle nich jejich prostřednictvím snaží ovlivňovat americké voliče, a to i pomocí umělé inteligence.

Přečíst článek

Je možné, že do určité míry nebyla technologie jednoduše dostatečně propracovaná, aby na takové otázky mohla odpovědět. Ale spíše se zdá, že Ernie dotazům jasně uhýbá, podotkla BBC.

Na otázku, zda je Si Ťin-pching nebo jeho předchůdce Chu Ťin-tchao nemocný, odpoví: „Pojďme mluvit o něčem jiném". Stejně tak zadání dotazu na datum zásahu komunistické milice na náměstí Nebeského klidu (4. června 1989), na jméno bývalého vysokého představitele komunistické strany Po Si-laje vězněného za korupci nebo jméno čínského laureáta Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa, který zemřel ve vězení, Ernie opět vykouzlí odpověď: „Pojďme se bavit o něčem jiném".

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman

Největší ekonomika jihovýchodní Asie spustila projekt udělování „zlatých víz“ pro přilákání zahraničních investic a technologií. Prvním držitelem se stal zakladatel OpenAI, která změnila svět svým ChatGPT s umělou inteligencí, Sam Altman.

Přečíst článek

Baidu na dotaz BBC, jak moc jsou chatboti v Číně omezeni cenzurou, neodpověděl. Na další otázky ohledně Ernieho však firma odpověděla prostřednictvím e-mailu citujícího generálního ředitele, spoluzakladatele společnosti a miliardáře Robina Lia. Řekl, že „Baidu shromažďuje obrovskou a cennou zpětnou vazbu od lidí v reálném světě. Chatbot je pouze jednou částí sady služeb AI, které vyvíjíme v rámci svého modelu Ernie. Ernie 4.0 umožní podnikatelům být průkopníkem průlomových aplikací umělé inteligence v této éře“.

Souhlas Pekingu ke spuštění chatbota má desítka firem

Nedávné čínské předpisy o generativních modelech umělé inteligence ukládají přísné požadavky na služby, které mají ‚vlastnosti veřejného mínění‘ nebo schopnost ovlivňovat názory společnosti,“ řekl profesor Jeffrey Ding z Univerzity George Washingtona ve Washingtonu. Dodal, že to může „tlačit na společnosti, aby vyvíjely aplikace, které jsou více zaměřeny na obchodní aplikace spíše než na širokou veřejnost“. Ding také míní, že z různých technických důvodů zahrnujících kvalitu dat a orientaci na výzkum stále existuje značný rozdíl v kvalitě mezi čínskými modely, jako je Ernie Bot, a ChatGPT od OpenAI.

Baidu ani Tencent nejsou jedinými v Číně, kdo spouští vlastního chatbota s AI. V srpnu byla v Číně schválena zhruba desítka takzvaných generativních služeb umělé inteligence. Čínský úřad pro kyberprostor však rozhodl, že by měly „odrážet základní socialistické hodnoty“ a vyhýbat se šíření informací, které podkopávají „státní moc“ nebo „národní jednotu“. Stejně jako u jiných technologických soubojů v Číně, ne všechny projekty přežijí. 

Více o dění kolem umělé inteligence čtěte zde:

Chatboti s umělou inteligencí mají problém. Kvůli Číně je musí tvůrci naučit nemluvit o politice

Chatboti v Číně mají problém. Kvůli komunistické cenzuře je musí tvůrci naučit „nemluvit o politice“

Tento týden se čínská vyhledávací společnost Baidu chystá představit svého Ernie Bota, odpověď na vychvalovaný ChatGPT společnosti OpenAI. To přitáhne pozornost nejen západního světa, ale také čínských komunistů. Tvůrci podobných chatbotů tak stojí před zásadním problémem: pokud chtějí se svými dokonalými programy uspět i v Číně, musí je naučit „nemluvit o politice“ a zajistit jejich schopnost vést „politicky košer dialog“ podle cenzurního gusta pekingských vládců, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol

Hlavně udržet krok s konkurencí. Jižní Korea investuje obří částku do umělé inteligence a čipů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme