Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft sází na umělou inteligenci. Do chatovacího robota nalije miliardy

Microsoft, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Americká softwarová společnost Microsoft jedná o investici deset miliard dolarů (223,6 miliardy korun)) do společnosti OpenAI, která vlastní chatovacího robota ChatGPT. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informoval web Semafor. Microsoft se k věci odmítl vyjádřit, společnost OpenAI zatím na dotaz agentury Reuters nereagovala.

Reklama

Financování se podle zprávy účastní další investiční firmy. OpenAI jednala podle zprávy listu The Wall Street Journal o prodeji svých stávajících akcií. Nabídka by podle obeznámených zdrojů OpenAI ocenila na zhruba 29 miliard dolarů. Společnost spoluzaložili Elon Musk a investor Sam Altman.

K nerozeznání od lidského projevu

OpenAI zpřístupnila systém ChatGPT k bezplatnému veřejnému testování 30. listopadu. Jedná se o nejnovější produkt vývoje umělé inteligence založené na systému GPT, který dokáže generovat textový výstup na úrovni téměř k nerozeznání od lidské tvorby.

Londýnská burza

Microsoft kupuje podíl v provozovateli londýnské burzy

Americká technologická společnost Microsoft kupuje za 1,5 miliardy liber (42,4 miliardy korun) čtyřprocentní podíl ve společnosti London Stock Exchange Group (LSEG), která provozuje Londýnskou akciovou burzu (LSE). Je to součást desetileté obchodní dohody o přenosu datové platformy provozovatele burzy do cloudu, informuje deník Financial Times (FT).

Přečíst článek

Na základě podmínek financování by měl Microsoft, jakmile OpenAI přivede své produkty k ziskovosti, dostávat 75 procent zisků, dokud se mu nevrátí počáteční investice. Poté získá podíl 49 procent ve společnosti, další investorům připadne také podíl 49 procent a mateřská nezisková společnost OpenAI si podrží dvě procenta.

Společnost Microsoft už v roce 2019 investovala do OpenAI jednu miliardu dolarů. Podle webu The Information plánuje zapojit technologii ChatGPT do svého softwaru Microsoft 365 a vyhledávače Bing.

Umělá inteligence mluví hlasem mrtvých. Seance se zemřelým vyjde jen na pár dolarů

„Rozhovory“ se zemřelými zprostředkovávaly v minulosti podvodné spiritualistické seance. Teď totéž nabízí na úplně jiné úrovni umělá inteligence. Budeme to ale chtít? Odpověď ve svém příspěvku pro Newstream hledá vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme