Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OpenAI - informace o tématu

Sam Altman z OpenAI financoval velký výzkum základního příjmu. Peníze za nic zlepšují lidem život, tvrdí vědci

Sam Altman z OpenAI financoval velký výzkum základního příjmu. Peníze za nic zlepšují lidem život, tvrdí vědci

Tři roky trval doposud největší výzkum základního příjmu. Konal se ve státech Illinois a Texas a financoval jej Sam Altman z OpenAI. Nyní výzkumníci představili studii, v nichž popisují dopady tohoto společensko-ekonomického experimentu. Hlavní sdělení? Lidem se zvýšila životní úroveň. A ne, většina z nich kvůli penězům zdarma nepřestala pracovat.

Přečíst článek

Podrážděný Musk. Miliardář zvažuje zákaz výrobků Apple ve svých firmách. Co mu vadí?

Přečíst článek

Zisk Microsoftu vzrostl o pětinu. Nesmírné jsou jeho investice do AI

Sázka softwarového giganta na umělou inteligenci zdá se být bezbřehá. Ve třetím finančním čtvrtletí Microsoft do rozvoje svých služeb v oblasti umělé inteligence nalil 14 miliard dolarů.

Přečíst článek
Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Partnerství Microsoftu s OpenAI může čelit antimonopolní kontrole EU

Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady. Agentura Bloomberg ve středu s odvoláním na zdroje napsala, že Evropská komise (EK) investici formálně vyšetřovat nebude. Podle zdrojů Reuters ji nebude vyšetřovat na základě unijních pravidel pro fúze, ale z antimonopolního hlediska.

Přečíst článek
Cathie Woodová se zapojuje do boomu ChatGPT

Vlivná investorka Cathie Woodová se zapojuje do boomu ChatGPT. Koupila podíl v OpenAI

Investiční fond Ark Investment Management vlivné investorky Cathie Woodové koupil podíl v miláčkovi ze Silicon Valley, společnosti OpenAI. Woodová vsadila na to, že vznikající odvětví umělé inteligence přetvoří technologické prostředí.

Přečíst článek
Microsoft a OpenAI plánují datové centrum pro AI za 100 miliard dolarů

Microsoft a OpenAI postaví Hvězdnou bránu. Stavba datového centra pro AI vyjde na biliony

Americké společnosti Microsoft a OpenAI, která stojí za chatovacím systémem ChatGPT, pracují na projektu datového centra, které by mohlo stát až 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun).

Přečíst článek
Elon Musk

Musk vstupuje do bitvy s OpenAI. Na své síti X spustí chatbota s umělou inteligencí

Sociální síť X příští týden spustí chatbota s umělou inteligencí (AI) Grok-1.5, kterého vytvořil start-up xAI. Na síti X to dnes oznámil její majitel, americký miliardář Elon Musk. Ten chce v oblasti AI konkurovat společnosti OpenAI, která spustila chatbota ChatGPT, a Googlu ze skupiny Alphabet.

Přečíst článek
Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson je známý svými přesnými popisy technologických a ekonomických inovací. Pro agenturu Bloomberg nyní sepsal šestici klíčových otázek, jejichž odpovědi pomohou lépe chápat revoluci, již přináší současná vlna umělé inteligence. A také ukazuje limity, které první vlna generativní AI zatím má.

Přečíst článek
Generální ředitel firmy OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman rozdává peníze zadarmo. Tedy jen za scan duhovky

Nejznámější tvář generativní umělé inteligence, konkrétně tedy ChatuGPT, Sam Altman má kryptoměnový projekt worldcoin. Rozdává lidem skrze něj peníze výměnou za ověření identity scanem duhovky. I worldcoin teď hezky vydělává, ačkoli třeba Španělsko jej zakázalo. 

Přečíst článek
Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Americká technologická společnost Apple vede jednání o zabudování umělé inteligence (AI) Gemini od společnosti Google do svého iPhonu, píše agentura Bloomberg. Apple údajně zvažoval i použít model od firmy OpenAI, kterou podporuje softwarová společnost Microsoft.

Přečíst článek
Sam Altman, výkonný ředitel americké firmy OpenAI

Sváry zažehnány. Sam Altman se vrátí do správní rady firmy OpenAI

Sam Altman, výkonný ředitel americké firmy OpenAI, která je jedním z lídrů na poli umělé inteligence, se vrátí do správní rady společnosti. S odvoláním na prohlášení firmy, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, o tom informovaly agentury AP a Reuters.

Přečíst článek
Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman

Altman: Smutné, kam až Musk zašel. Žaluje nás za něco, co sám dřív chtěl

Technologický inovátor a protřelý byznysmen Elon Musk se pokouší žalobou zbrzdit úspěch společnosti OpenAI, jíž byl kdysi součástí. Smutné, budeme se bránit, reagoval nynější šéf OpenAI Sam Altman a předložil e-maily, které si s Muskem v minulosti vyměnili, a jež by mohly Muskovy argumenty smést ze stolu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme