Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyplatí nebo nevyplatí se nová linka metra? Magistrát to prověří ve studii za 30 milionů

Takto by mohlo vypadat Metro O.
Se svolením Magistrátu hl.m.Praha

Kudy přesně povede metro O? Kde budou umístěné stanice, aby nová trasa byla co nejefektivnější? Jaká technologie metra bude nejvhodnější? A jak se Óčko zapojí do existujících linek pod zemí i na povrchu? Na tyto otázky má odpovědět studie proveditelnosti, kterou zadal magistrát.

Reklama

Studie zároveň posoudí ekonomickou stránku výstavby a společenský přínos. Studie vyjde na asi 30 milionů korun, zakázku na její vytvoření vypíše město na podzim, hotova má být za asi 36 měsíců. 

„Už teď zhruba víme, kolik cestujících by novou trasu metra využívalo, až dojde k výstavbě nových bytů v browfieldech. V následujících letech nejen v těchto nových lokalitách bude bydlení pro zhruba 270 tisíc lidí,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek pro dopravu.

Takto probíhá výstavba nové čtvrti na Smíchově.

REPORTÁŽ: Čtvrť Smíchov City za 20 miliard se klube. Lidé se nastěhují za pár měsíců

Nová čtvrť na Smíchově začíná mít reálné obrysy. První budovy by mohly sloužit nájemcům a nájemníkům už na přelomu roku. Ulice ponesou jména slavných Češek, jako jsou Madeleine Albrightová nebo Meda Mládková.

Přečíst článek

Náklady na okružní linku se nyní podle něj nedají odhadnout, bude záležet mimo jiné na použitých technologiích. 

Nová linka O by měla vést z Nádraží Podbaba přes Dejvice, Smíchov, Dvorce, Budějovickou, Vršovice, Žižkov, Vysočany, Čakovice a poté v druhé fázi severně zpět do Podbaby. Podle prvotního návrhu by linka měřila asi 36 kilometrů a bylo by na ní 23 stanic, první část mezi Podbabou a Čakovicemi by měla 26 kilometrů s 18 stanicemi.

Čtvrť Emila Kolbena

Nejdražší byty jsou na Vinohradech, nejlevnější na Zbraslavi. Podívejte se na cenovou mapu

Ve druhém čtvrtletí přibyly v Praze nové byty. Nyní jich je přes čtyři tisíce, zejména ve třetí, páté a deváté městské čtvrti. Nejdražší byty jsou na Praze 2, 7 a 6, nejlevnější naopak na jihozápadním okraji metropole, tedy v Lipencích, Lochkově a na Zbraslavi, ukazují data společnosti Skanska. Cena nových bytů ale v průměru za celou Prahu kvůli stále nedostatečné nabídce stoupla o téměř pětinu.

Přečíst článek

„V některých úsecích by se pátá linka metra uživila i dnes bez budoucí zástavby. Rychlé spojení Smíchova, Pankráce a Žižkova hledá 150 tisíc lidí denně. Ze Smíchova a Dejvic by dnes jezdilo 100 tisíc cestujících. To jsou slušná čísla,“ dodal Scheinherr.

Dopravní podnik hl. m. Prahy zahájil letos v druhé polovině dubna stavbu úseku metra D z Pankráce na Olbrachtovu ulici, na který naváže úsek na Nové Dvory. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice. Celkové náklady by měly být při započtení inflace předběžně 52,09 miliardy korun.

Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Ikonická budova na adrese Wall Street 1, New York se proměňuje v luxusní rezidenční dům. Nabídne výhledy na New York Stock Exchange, Sochu svobody, obří bazén, fitness a wellness i unikátní soukromý klub. Ceny bytů startují na 1,3 milionu dolarů.

Přečíst článek

Vizualizace projekt s názvem Semerínka

V pražských Radlicích vznikne za 1,5 miliardy bydlení odkazující na legendární železniční trať

Do pěti let by mělo v pražských Radlicích vyrůst 170 nových bytů. Stavět se pod taktovkou společnosti Crestyl začne na přelomu roku. Celkově se investice vyšplhají až 1,5 miliardy korun, uvedla firma.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Auta dovnitř, auta ven. Zdivočelá Praha. Pár zvolených anarchistů chce ušlapat milion vlastníků aut

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme