Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

metro D - informace o tématu

Vizualizace stanice Olbrachtova

Praha vypsala obří tendr na vlaky bez řidiče pro linky metra C a D

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 86 miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D.

Přečíst článek
metro D

Výstavba linky D na rok uzavře frekventovanou stanici metra Pankrác. A prodlouží tramvajovou trať

V Praze se od 1. ledna 2025 na rok uzavře stanice metra C Pankrác. Důvodem je výstavba přestupu na stejnojmennou stanici budované linky metra D. Zároveň dopravní podnik (DPP) zrekonstruuje stávající stanici. Současně s opravami se prodlouží tramvajová trať z Pankráce na roh ulic Budějovická a Na Strži. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.

Přečíst článek
Stavba metra D

Tendr na metro D. Vyloučená skupina podala trestní oznámení pro podvod

Stavební společnost Vinci Construction CS podala trestní oznámení kvůli výběrovému řízení na druhou etapu pražského metra D, a sice kvůli podezření ze spáchání podvodu. Podle firmy má souviset s prokazováním potřebné kvalifikace některého z účastníků. Sdělila to mluvčí firmy Iveta Štočková. Na koho přesně oznámení míří, neuvedla. Vinci se ucházela o zakázku v konsorciu firem Porr, Vinci a Marti (PVM). To bylo z tendru vyloučeno, podle vyjádření svých zástupců neoprávněně.

Přečíst článek
Stavba nové linky D pražského metra

David Ondráčka: Válka o zakázku na metro D může finančně ohrozit Prahu. Hřib musí konat

Metro D je největší zakázka Prahy za poslední desetiletí. Kolem obří investice za 30 miliard se hraje tvrdá byznysová a lobbistická zákulisní hra, a teď se celý problém přesouvá i na mezinárodní úroveň. Evropská investiční banka, která poskytuje na projekt většinu peněz (až 23 miliard) řeší průběh výběrového řízení a zvažuje na základě pochybností přerušení financování. Bez jejího úvěru však nemá Praha zajištěné financování tohoto strategického projektu.

Přečíst článek
Stavba metra D

Subterra za 30 miliard dostaví druhý úsek linky metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory, uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH, uvedl vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení podniku zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankráci a Olbrachtovou.

Přečíst článek
Stavba nové linky D pražského metra

Úleva pro novou linku metra. Stavební povolení pro „déčko“ obstálo před soudem

Stavební povolení pro trasu metra D obstálo před Nejvyšším správním soudem. Zamítl kasační stížnosti Pankrácké společnosti a muže z Kovařovicovy ulice v Praze 4, kteří už dříve neúspěšně zpochybnili stavební povolení u Městského soudu v Praze. Ve sporu šlo o provozní úsek z Pankráce na Nové Dvory. Stavba už začala, pražský magistrát ji povolil v červnu 2021.

Přečíst článek
Stavba metra D

David Ondráčka: Kdy bude metro D. A za kolik?

Zajímavá byznysově zákulisní hra se hraje kolem metra D. Největší tendr v historii města Praha je ve velkých problémech. Největší městská firma ho po dlouhých odkladech zatím nezvládla zadat. Hra je o 25 miliard, a spíš více, zájmy jsou velké, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Stavba metra D

Komplikace pro metro D. Antimonopolní úřad zrušil zakázku na druhý úsek stavby

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení na druhou část trasy pražského metra D.

Přečíst článek
Ondřej Boháč, ředitel IPR

Šéf pražských plánovačů: Praha potřebuje dát peníze jinam. Na financování metra by se měl podílet i stát

„Všichni si říkají, Praha je bohatá, ta si všechno postaví sama, ale my potřebujeme dát ty peníze jinam,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Praha Ondřej Boháč v druhém díle podcastové série Realitní Club. Celou epizodu si poslechněte v pondělí na newstream.cz a v podcastových aplikacích.

Přečíst článek
Takto by mohlo vypadat Metro O.

Vyplatí nebo nevyplatí se nová linka metra? Magistrát to prověří ve studii za 30 milionů

Kudy přesně povede metro O? Kde budou umístěné stanice, aby nová trasa byla co nejefektivnější? Jaká technologie metra bude nejvhodnější? A jak se Óčko zapojí do existujících linek pod zemí i na povrchu? Na tyto otázky má odpovědět studie proveditelnosti, kterou zadal magistrát.

Přečíst článek
metro D

Na pražské Pankráci začala stavba trasy metra D

Představitelé hlavního města a dopravního podniku (DPP) na Pankráci zahájili stavbu trasy metra D z Pankráce na Olbrachtovu. Náklady na tuto část linky jsou zhruba 14,5 miliardy korun a práce potrvají 90 měsíců, tedy asi sedm a půl roku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vstoupila na slovinský trh, kde koupila tři maloobchodní parky za 6️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun. Jde o více než 15 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve městech Slovenj Gradec, Prevalje a Ravne v severní části Slovinska. Rakouská Raiffeisen banka na akvizici skupině půjčila 60 procent částky. 
Kurz japonského 💴 jenu se dnes propadá na několikaletá minima vůči americkému dolaru a euru. Investoři čekají na zasedání japonské centrální banky na konci týdne a podle agentury Reuters vyhodnocují, nakolik pravděpodobná je její intervence na podporu jenu.
Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí meziročně 📈 zvýšila tržby o téměř 14 procent na 17,2 miliardy dolarů (přes 400 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Lockheed Martin těží z geopolitického napětí, v jehož důsledku se zvyšují výdaje na zbrojení. Výsledky podniku jsou považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu, napsala agentura Reuters.
Americký výrobce elektrovozů Tesla  zruší v gigafactory u Berlína 400 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům tamní pracovní síly. Firma to podle agentury DPA uvedla v dnešním sdělení. Podnik propouští kvůli malému zájmu o elektromobily celosvětově.
Bývalý český ministr životního prostředí 👨 Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila dnes unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států.
Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než 🔟 firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.
Největší ruská banka Sberbank vyplatí za loňský rok na dividendách rekordních 7️⃣5️⃣0️⃣ miliard rublů (191 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Většinovým vlastníkem Sberbank je stát, dividendy banky jsou tak významným příspěvkem do státního rozpočtu.
Ruská armáda 📈 zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.
Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme