Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Exodus Rusů z Karlových Varů pokračuje. Luxusní vily hledají nové majitele

Karlovy Vary. Ilustrační foto
Profimedia
 ČTK

Počty nemovitostí v Karlových Varech, které patří ruským majitelům, klesají. Shodují se na tom realitní makléři i vedení města. Určit ale, komu nemovitosti ve skutečnosti patří, není jednoduché, řada z nich je napsaná na firmy nebo na lidi, kteří žijí v jiných zemích, než je Rusko. I přes úbytek ale ve městě zůstává řada nemovitostí s vazbami na Rusko.

Reklama

Pro Rusy je stále těžší shánět nemovitosti

„To, že některé nemovitosti v Karlových Varech mění majitele, pozorujeme už několik let od dob koronavirové pandemie, která mnohým zahraničním vlastníkům prakticky znemožnila jejich majetek užívat, nebo v případě komerčních nemovitostí efektivně řídit a podobně. Viděli jsme vlnu prodejů ubytovacích zařízení, realitní servery nabízely poměrně velké množství bytů a domů, často luxusních a za ceny, které asi nebyly a nejsou v dané době reálné. Podle odezvy z realitního trhu se zdá, že mnoho těch nemovitostí získalo nové majitele, a to často tuzemské - příkladem za všechny může být například objekt Sparkasse, původně městské spořitelny na Divadelním náměstí,“  řekla  primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Podobně i oslovení realitní makléři potvrzují, že byty i domy, které dříve patřily majitelům z Ruska anebo zemí bývalého Sovětského svazu, se na trhu objevují více. Některé se ale stále nabízejí za ceny, které jsou vysoko nad reálnou prodejní cenou. Některé nemovitosti, hlavně byty si v posledních letech koupili i čeští vlastníci. Pro movitější klienty jde o zajímavou investici mít byt v Karlových Varech, ať pro vlastní potřeby nebo k pronájmu.

Vlastnit nemovitost v České republice může kdokoli, pro občany Ruské federace je ale stále obtížnější se do Česka dostat nebo své nemovitosti efektivně využívat a spravovat. Odchody ruských obyvatel Karlových Varů začaly už po anexi Krymu, výrazně pak zesílily během pandemie covidu a následně po ruské agresi na Ukrajině. Exponovaným podporovatelům ruského režimu pak nyní hrozí i sankce a zmrazení majetku.

Dovolená v Thajsku

Kde Rusové tráví léto? V Turecku, v Thajsku i na Ukrajině

Přestože na Ukrajině zuří válka, statisíce Rusů si vybírají z oblíbených prázdninových destinací, kde by mohli strávit letní dovolenou. Jiní hledají dokonce bezpečné útočiště, kde by přečkali celý konflikt. Protiruské sankce, slabý rubl a zákazy vydávání víz Rusům zajistily, že ruští turisté mohou své peníze utrácet jen v několika málo destinacích. Ty na tom sice dost vydělávají, ale tamní obyvatelé to ne vždy schvalují, píše bruselský server Politico.

Přečíst článek

Na druhou stranu, rusky mluvících hostů je v lázeňském městě stále hodně. Jak ale hoteliéři vysvětlují, jde o Rusy nebo obyvatele postsovětských republik, kteří trvale žijí v západní Evropě a z pohledu práva jsou občany Evropské unie.

Dohledat skutečné majitele reality je mnohdy obtížné, například komerční nemovitosti jsou psané na firmy, jejichž vlastníci jsou skryti za dalšími firmami, jež pak jen formálně sídlí například na Kypru nebo dalších místech, kde nehrozí sankce. To pak ale někdy působí komplikace i magistrátu, pokud potřebuje s vlastníky o něčem jednat. „To, že jsou majitelé objektu těžko dohledatelní nebo nekomunikují, představuje skutečně někdy problém,“  řekla primátorka.

Detailní přehled o tom, komu nemovitosti patří, město nemá a ani nemá důvod po tom pátrat, pokud nepotřebuje jednat s majitelem. Z hlediska města nebo magistrátu mohou mít majitelé povinnosti poplatkové, například u komerčních ubytovacích zařízení k poplatku z pobytu, u nemovitostí určených k bydlení k poplatku za komunální odpad, u všech nemovitostí povinnost k dani z nemovitosti, v případě staveb, které svým technickým stavem mohou představovat nebezpečí pro své okolí, mohou být majitelům nařízena opatření nebo stavební práce k zajištění objektu.

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň už v příštím roce, přizpůsobí se totiž dopadům mezinárodních sankcí. Uvedla to agentura Bloomberg. Snaha Kremlu o rozšíření náboru do armády by ale mohla tento cíl ještě zmařit.

Přečíst článek

„Samozřejmě mohou mít i povinnosti další, daňové, personální a podobně, například vůči státnímu rozpočtu, ale to město obvykle neřeší. Mnohdy, kdy se nám nedaří kontaktovat majitele samotného, se nám podaří najít jeho oprávněného zástupce, správce objektu a podobně, kdy některé povinnosti může převzít on. Obecně - pokud majitel nebude plnit své povinnosti, může se mu postupně hromadit dluh. To může vést i k žalobě a rozsudku o povinnosti platit, a pokud to majitel neučiní, bude možné rozhodnutí soudu provést i exekucí, například nuceným prodejem nemovitosti k uspokojení vzniklých dluhů,“  dodala Andrea Pfeffer Ferklová.

Rusko vyslalo na Měsíc modul s názvem Luna 25

Rusové zamířili k Měsíci. Modul s názvem Luna 25 má pátrat po vodě

Rusko vyslalo z kosmodromu Vostočnyj raketu Sojuz 2.1b s modulem Luna-25, který má přistát na Měsíci. Jedná se o první takový ruský projekt za posledních téměř 50 let a podle agentury DPA má jít o předstupeň potenciálního nového průzkumu Měsíce prováděného člověkem na místě. Na Měsíci bude ruský modul zkoumat jižní pól a zaměří se mimo jiné i na pátrání po vodě. Sonda bude shromažďovat a analyzovat vzorky půdy, upřesnila ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme