Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové zamířili k Měsíci. Modul s názvem Luna 25 má pátrat po vodě

Rusko vyslalo na Měsíc modul s názvem Luna 25
profimedia.cz
 ČTK

Rusko vyslalo z kosmodromu Vostočnyj raketu Sojuz 2.1b s modulem Luna-25, který má přistát na Měsíci. Jedná se o první takový ruský projekt za posledních téměř 50 let a podle agentury DPA má jít o předstupeň potenciálního nového průzkumu Měsíce prováděného člověkem na místě. Na Měsíci bude ruský modul zkoumat jižní pól a zaměří se mimo jiné i na pátrání po vodě. Sonda bude shromažďovat a analyzovat vzorky půdy, upřesnila ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Reklama

Nosná raketa s modulem odstartovala v 02:11 moskevského času (01:11 středoevropského letního času) z kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě. Kolem 7:00 středoevropského letního času Roskosmos uvedl, že operátoři na Zemi už mají nad vesmírným plavidlem plnou kontrolu. Na Měsíci měl modul podle agentury původně přistát 23. srpna, později však Roskosmos ohlásil přistání o dva dny dříve, tedy 21. srpna.

FOTOGALERIE: NASA představila nové skafandry pro přistání na Měsíci

Projekt Luna-25 navazuje na poslední lunární misi Sovětského svazu, Luna-24, která v roce 1976 dokázala přistát na Měsíci, odebrat vzorky a vrátit se na Zemi.

Na projektu Luna-25 a dalších ruských misích na Měsíc se měla podílet i Evropská kosmická agentura (ESA), která ovšem po ruském vpádu na Ukrajinu loni v únoru přerušila spolupráci s Moskvou. Rusko následně prohlásilo, že jeho lunární programy budou pokračovat a že evropské vybavení a technologie nahradí svými.

Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Japonská kosmická sonda se v úterý roztříštila při neúspěšném přistání na měsíčním povrchu. Spolu s ní spadl i kurs akcií společnosti ispace, které sonda patřila. Na letošní rok však plánují soukromé firmy přistání dalších tří sond na Měsíci. Za roky 2003 až 2006 by to pak celkem mělo být třináct sond připravených soukromými firmami. Měsíc zase získává pozornost jako možná základna pro let na Mars i jako potenciální zdroj nerostů pro Zemi.

Přečíst článek

Lunární mise nedávno zahájily i Spojené státy a Indie, zatímco bezposádkovému čínskému modulu se před téměř třemi lety podařilo na Měsíci přistát.

Rusko předestírá, že na současnou misi chce navázat dalšími. „V létě 2023 se Rusko nejen vrací na Měsíc, ale podniká i krok k tomu, aby tam zůstalo nadlouho," stojí v materiálu vypracovaném agenturou TASS společně s ruskou vesmírnou agenturou. Podle tohoto přehledu už se v nejbližších letech plánuje i mise Luna 26, na kterou navážou další stejnojmenné výpravy s pořadovým číslem 27 a 28.

Mise Luna-25, jejíž název odkazuje na poslední lunární misi Sovětského svazu Luna-24 z roku 1976, byla plánována původně na rok 2022. Kvůli technickým potížím ji ale Roskosmos posunul, uvedla DPA. Měsíc bude sonda zkoumat nejméně rok.

Raketa SpaceX Falcon 9

Muskova SpaceX vyslala do vesmíru raketu, která bude zkoumat vývoj vesmíru

Z mysu Canaveral na Floridě úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Start bylo možné sledovat živě na kanálu ESA na serveru YouTube. Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů - temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Přečíst článek

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku.

Vesmírná loď Starliner od Boeingu nabírá další zpoždění. Jestli vůbec někdy odstartuje

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku. Zatím ale není jisté, kdy se nakonec kosmické plavidlo, které mělo původně odstartovat už loni, vypraví na svou první cestu. Během telekonference ohledně statusu Starlineru to uvedli představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a zástupci Boeingu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme