Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodeje bytů klesly k 15letému minimu. Ceny přesto neklesají, upozorňují experti Realitního Clubu

22. listopadu 2022 se konalo první setkání Newstream Realitního Clubu, kterého se zúčastnily významné osobnosti českého trhu.
newstream.cz
Petra Jansová

Jak se bude vyvíjet realitní trh v příštím roce? Urychlí nebo neurychlí výstavbu v Česku novela stavebního zákona navržená ministerstvem pro místní rozvoj pod taktovkou Ivana Bartoše? Začnou klesat ceny bytů? Tato a další témata řešili členové a přátelé Newstream Realitního Clubu na prvním společném setkání.

Reklama

„Přestože významně poklesl objem prodejů v posledním čtvrtletí, a to na 15leté minimum, k propadu cen nedošlo. Naopak ceny vzrostly. Předpovídat snížení cen nemovitostí je nicméně správné,“ reagoval majitel společnosti Ekospol Evžen Korec na úvodní slovo analytika Lukáše Kovandy.

Podle toho by mělo do dvou let dojít nejenom k poklesu cen, ale i hypotečních sazeb. „Například panelákové byty na některých místech už nyní zlevňují i v desítkách procent. Tlak na nemovitostním trhu bude cítit ještě příští rok,“ míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Růst cen nových bytů v Praze, a naopak pokles těch secondhandových potvrzuje i Vít Soural z Flat Zone. „Ceny bytů v novostavbách rostly, meziročně kolem deseti procent. Naopak u starších bytů v Praze klesly o zhruba tři procenta,“ dodal Soural.

Nemovitost je stále vhodná investice

Vyčkávat s koupí nemovitostí není podle Kovandy patřičné. Kupujícím doporučuje při koupi rozlišovat mezi typy nemovitostí, u těch premiérových pokles cen nepředpokládá. Investovat do nemovitostí je podle něj i nyní velmi vhodné, v rámci diverzifikace je dobře se poohlédnout také po nemovitostech v zahraničí.

„Dlouhodobé zmrazení investiční činnosti při vysoké inflaci, přes nejasné prognózy budoucího vývoje, není řešením. Je třeba hledat cesty kupředu, aby investiční prostředky vydělávaly úměrně zvolenému riziku, respektive dobře zvolené investiční strategii,“ přitakává vedoucí poradenského týmu Martin Skalický ze společnosti Progresus.

Současná situace na realitní trh podle Skalického sice doléhá, nicméně dlouhodobé analýzy vývoje hodnot nemovitostí ukazují, že po korekci na realitním trhu nastal vždy růst, který zpravidla výrazně překonal předcházející maxima. „Historický vývoj může napovědět, naznačit, co lze v budoucnu očekávat. Věřím, že se bude mezinárodní situace v průběhu roku 2023 vyjasňovat a bude možné objektivně zpracovat realistické analýzy pravděpodobného vývoje na trhu s realitami, který se začne opět rozhýbávat,“ dodává k výhledům pro rok 2023 Skalický. 

To, že realitní trh v roce 2023 bude provázet značná nejistota způsobená velkými výkyvy v cenách energií a stavebních prací a vysokými úrokovými sazbami potvrzuje i odborník na stavebnictví a reality z poradenské společnosti KPMG Josef Kupec.  „Nová výstavba se bude realizovat převážně v rezidenčním a logistickém segmentu trhu, který se nachází v dlouhodobém deficitu. Ekonomiku projektů jiných segmentů jako office, retail či hospitality negativně ovlivnil tržní vývoj v posledních letech a mnoho projektů bylo pozastaveno,“ dodal Kupec s tím, že na rezidenčním trhu bude pokračovat tlak na pokles cen způsobený nízkou poptávkou především z důvodu vysokých úrokových sazeb hypoték.

 „Možný pokles cen bude patrný převážně na sekundárním trhu se secondhandovými byty. Aktuální rezidenční projekty, které jsou ve výstavbě, byly vyprodány již začátkem roku a nově zahájené projekty budou dokončeny až začátkem roku 2025. Proto developeři nejsou pod tlakem snížit ceny bytů v novostavbách. Pokud nicméně vydrží vysoké úrokové sazby hypoték i v druhé půlce roku 2023 a začátkem roku 2024, mohli bychom se dočkat postupného poklesu cen i na primárním trhu novostaveb,“ míníKupec z KPMG.

Jiří Vančura, šéf korporátního financování v Trinity Bank

Jiří Vančura: Financování v eurech byl hit. Teď se to přestává vyplácet

Spousta nejistot panuje v současnosti na realitním trhu. A projevuje se to také u financování velkých i středních projektů. Tam v posledních měsících hrála velkou roli snaha firem snížit náklady prostřednictvím úvěru v eurech, kde byla výrazně nižší sazba než na úvěrech v korunách. „Doby, kdy to bylo výrazně výhodnější, jsou pryč. A může se stát, že to banky přestanou nabízet, nebo i to, že to klientům přestane vycházet výhodněji než půjčit si v korunách,“ uvádí šéf korporátního financování v Trinity Bank Jiří Vančura.

Přečíst článek

Skvělou příležitostí může být například investice do nemovitosti v Albánii, která může dosáhnout vyššího zhodnocení než investice do nemovitosti v tuzemsku,“ uzavírá Kovanda.

Nový stavební zákon situaci zhorší

Ožehavým tématem pro všechny, kteří hýbou tuzemským realitním trhem, je bezpochyby i novela stavebního zákona. Jak se shodli majitel Eskospolu Evžen Korec, ředitel Penty Real Estate Rudolf Vacek nebo architekt Jiří Řezák ze studia Qarta, novela spíš než zrychlení přinese ještě další zpomalení povolovacího procesu.

Potřeba enviromentálního vyjádření, které v novele přibylo, dramaticky stavební řízení zpomalí nebo dokonce i zastaví,“ uzavřel Řezák.

chalupa, ilustrační foto

Češi se začali zbavovat chat a chalup. Někde už ceny začaly klesat

Češi se pomalu a jistě zbavují chat a chalup. A ceny rekreačních nemovitostí na to začínají reagovat. Zlevňují hlavně ty v méně atraktivních lokalitách a s nějakým hendikepem, mírný pokles cen se ale očekává i u těch atraktivnějších v turisticky oblíbených destinacích.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vyčkávací válka. Lidé marně čekají na levnější byty, developeři je nezlevní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme