Reklama

Vedle hlavního nádraží v Brně vyroste šestice budov. Investorem projektu za sedm miliard je Crestyl

Projekt Dornych v centru Brna - vizualizace.
Crestyl
Věra Tůmová

Nový projekt developerské společnosti Crestyl má do roku 2026 výrazně proměnit centrum moravské metropole. Ze sousedství brněnského hlavního nádraží zmizí chátrající obchodní centrum a vznikne zde volně přístupný veřejný prostor se šesti budovami. Sedmimiliardový projekt už získal letos územní rozhodnutí a stavební povolení očekává příští rok. Při přípravě projektu se využívala i virtuální realita.

Reklama

V centru Brna u hlavního nádraží vznikne do čtyř let na místě bývalého obchodního centra Tesco šestice moderních budov a částečně zastřešené veřejné prostranství o celkové rozloze 25 tisíc metrů čtverečních. Projekt Dornych, nazvaný podle jedné z místních ulic, která přestavované území ohraničuje, zde plánuje developerská společnost Crestyl.

Ta budovu obchodního centra koupila od společnosti Tesco už v roce 2017 a letos v červenci pro svůj projekt za sedm miliard získala i územní rozhodnutí. Stavební povolení se očekává v polovině příštího roku. Teprve pak se zde uzavřou místní obchody a dojde k demolici staré budovy.

Kde se bude stavět

Nový veřejný prostor má podle tohoto plánu propojit historické centrum města i s připravovanou Jižní čtvrtí. Revitalizace se týká území, které ohraničují ulice Dornych, Úzká a Uhelná. Zahrnuje plochu stávající budovy obchodního centra a přilehlé okolí směrem k železniční trati na severu a k budově železářství v Uhelné ulici na západě, včetně místního parkoviště. Denně touto lokalitou s významným dopravním uzlem projde nebo projede přes 75 tisíc lidí, uvádí Jan Kotrbáček z Cushman & Wakefield. 

Bratislava - vizualizace Plató

Centrum Bratislavy se promění. Projekt „zeleného pásu“ vyjde na půl miliardy

Scelit padesát let necitlivě rozdělené centrum města, odhlučnit nejrušnější dopravní koridor, snížit v lokalitě teplotu, zlepšit celkové klima a vytvořit relaxační zónu pro pěší s jedinečnými výhledy. To vše má splnit Plató – ambiciózní plán bratislavského magistrátu a Metropolitního institutu Bratislavy (MIB), který před létem oficiálně představili veřejnosti zástupci jednotlivých institucí. Nyní je projekt za přibližně 18 milionů euro konzultován s památkáři i místními obyvateli.

Přečíst článek

Developer zde chce vytvořit živý a volně přístupný veřejný prostor se všemi funkcemi. Vedle obchodů, služeb a kanceláří se při výstavbě počítá také s byty pro nájemní bydlení. „Vše jsme samozřejmě připravovali v úzkém kontaktu s Kanceláří architekta města Brna i samotným městem, aby projekt odpovídal potřebám města a dalšímu plánovanému rozvoji jeho celé jižní oblasti. Chceme, aby nový Dornych město skutečně obohatil,“ dodává Jaromír Krb ze společnosti Crestyl. 

V budoucnu se tady má propojit i systém městských parků

V rámci projektu Dornych na ploše 25 tisíc metrů čtverečních vyroste postupně šest sedmi či osmipatrových budov s podzemními garážemi, prostory pro nájemní bydlení, kanceláře, restaurace, obchody i služby. Celkem zde vznikne 216 bytů, 26 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch a 27 tisíc metrů čtverečních retailových ploch. Vše má být podle developera vyprojektováno v souladu s nejvyšším stupněm prestižní celosvětové certifikace dlouhodobě udržitelných projektů LEED Platinum. 

Rezidenční projekt Green - Michalovice

DRFG postaví u Mladé Boleslavi bytový komplex se stovkou apartmánů

V blízkosti golfového hřiště v Mladé Boleslavi v Michalovicích začala investiční skupina DRFG stavět nový bytový komplex. Do roku 2024 by zde měla vzniknout více jak stovka bytů od malometrážních až po velké apartmány. Projekt Green s celkovou rozlohou pozemku 11 tisíc metrů čtverečních má tržní hodnotu 634,6 milionů korun, uvedla pro newstream.cz mluvčí DRFG Monika Brichtová.

Přečíst článek

Budovy s úsporným osvětlením tak budou například využívat dešťovou vodu pro závlahu zeleně a splachování, jejich součástí budou kolárny a šatny se sprchami a také dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrická kola. Projekt bude napojený na uliční síť a podchod pod nádražím. V budoucnu, po přesunu hlavního nádraží, se počítá i s napojením na systém městských parků na místě dnešního kolejiště. 

Hlavním architektem přestavby je mezinárodní plánovací a architektonické studio MTDI, které vede Mark Tryzybowicz s letitými zkušenostmi s realizacemi významných staveb po celém světě. Podílel se takto i na projektu bratislavského multifunkčního centra Eurovea s kancelářemi, obchody, byty, restauracemi, parkem a promenádou na nábřeží Dunaje, které propojuje řeku s centrem města. Lokálním partnerem brněnského projektu je studio Arch.Design. 

Turisté opět objevili Prahu. I kvůli tomu zdražily nájmy v metropoli až o 30 procent

V Česku v letošním druhém čtvrtletí výrazně zdražilo nájemné v bytech. Ve velkých městech, jako jsou Praha, Brno nebo Mladá Boleslav, to bylo až o 30 procent. Vyplývá to z analýzy realitní sítě Re/Max.

Přečíst článek

Virtuální procházky

Při plánování projektu si architekti mohli prozkoumat celý komplex i ve virtuální realitě, do které jej převedla společnost Virtuplex. „V naší pražské hale si projekt mohli projít a zvalidovat architekti i investor. Díky věrnému VR modelu bylo možné odladit některé nejasnosti v připravovaném konceptu a lépe vyhodnotit změny v modelu,” dodává Lenka Kriššáková ze společnosti Virtuplex.

Crestyl působí na českém realitním trhu již přes dvacet let. V současné době se aktivně věnuje rozvoji více než patnácti lokalit po celé České republice s celkovou investiční hodnotou přesahující 1,2 miliardy eur. 

Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.

Památkáři dali stopku návrhu vnitrobloku paláce Savarin. Investor žádá o přezkum

Část projektu na přeměnu barokního paláce Savarin v centru Prahy dostal stopku ministerských památkářů. Konkrétně jde o návrh vnitrobloku architekta Jakuba Ciglera. „Ministerstvo kultury má k projektu několik výhrad, které ale již byly do projektu zahrnuté. Proto jsme již požádali ministra kultury, aby rozhodnutí svého ministerstva přezkoumal. Na jeho výrok nyní čekáme,“ uvedl pro Newstream mluvčí společnosti Crestyl Ondřej Micka.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno téměř za šest miliard

FOTOGALERIE: Tohle je základ té Fialovy křižovatky Evropy? Brno se dočká nového stadionu za miliardy, premiér poklepal na základy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme