Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chátrající zámek, pivovar či nádraží. Obce a města opět dostanou podporu na obnovu brownfieldů

pivovar v Litoměřicích před rekonstrukcí
ČTK
Věra Tůmová
tmv

Staré a zanedbané budovy obcí, měst a krajů mají i v letošním roce šanci na znovuvzkříšení díky dotacím z Národního plánu obnovy. Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuálně zveřejnilo pro tyto typy brownfieldů novou dotační výzvu v rámci programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Kolik obcí, krajů či městských částí této šance letos využije, bude zřejmé, až se uzavře příjem žádostí. V rámci minulé výzvy chtěla revitalizovat obecní brownfieldy necelá třicítka měst, která podala žádost o dotaci v celkovém součtu 635 milionů korun. Další část finančních prostředků musely mít obce a města z vlastních zdrojů. 

Reklama

Pro radnice malých i větších měst či městských částí, které mají ve své obci zanedbané budovy, svitla také letos naděje na zlepšení daných lokalit. Tu by jim měla přinést další výzva Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) z programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Kromě podpory podnikatelských aktivit si resortní ministr Jozef Síkela od letošního programu slibuje i podporu, která by mohla vést k výstavbě obecních bytů.

Na dotační peníze tedy mohou letos v rámci tohoto programu dosáhnout obce, kraje i městské části, které mají na svém území zanedbané budovy a umožní jejich další využití pro podnikatelské i nepodnikatelské účely, a to včetně výstavby nových obecních bytů.

Šanci na podporu mají i brownfieldy, kde se bude muset provést demolice původních budov a vystaví se budovy nové. O dotaci si mohou požádat i obce, které potřebují revitalizovat památkově chráněné budovy. 

Brownfield, ilustrační foto

Brownfieldy: Černé díry na mapě Česka. Dřímá v nich potenciál k výstavbě až 40 tisíc bytů

Přes 106 kilometrů čtverečních, což je zhruba rozloha Hradce Králové, do takové plochy se rozprostírají tuzemské brownfieldy. Téměř 30 procent z těchto ploch je vhodných k bydlení, dalších 39 procent pak lze využít pro komerční výstavbu, tvrdí analýza CzechInvestu.

Přečíst článek

50 milionů na revitalizaci nádraží

V rámci předchozí výzvy Národního plánu obnovy si požádalo o podporu obnovy svého místního brownfieldu celkem 28 obcí, krajů a městských částí z celé České republiky. V souhrnu si tyto subjekty požádaly o 635 milionů dotačních korun s celkovými náklady na realizaci (tedy včetně vlastních prostředků žadatelů) ve výši téměř 845 milionů korun. 

Necelými 11,5 miliony z dotací byl takto v minulé výzvě podpořen například objekt pivovaru v Litoměřicích. Za téměř 31 milionů korun se upravovala konírna a venkovní plochy pivovaru ve Valči či za 10 milionů korun areál bývalého JZD v Dolních Věstonicích. K projektům, které odčerpaly nejvyšší sumy z dotačních peněz, patřil zámek Mirošovice v obci Hrobčice (49,73 milionu korun) a bývalá nádražní budova v obci Moldava, na jejíž revitalizaci šlo 50 milionů korun. 

Středověký Jinonický dvůr obnoví pivovar a změní se v byty. A každý bude originál

Středověký Jinonický dvůr obnoví pivovar a změní se v byty. A každý bude originál

První zmínky o Jinonickém dvoru pochází ze středověku. Výjimečný historický areál, jenž se stal kulturní památkou, ale také zažil smutné časy. V dobách socialismu sloužil jako zázemí pro zemědělce. Nyní ale prochází rekonstrukcí a už do konce roku zde v bytech s historickými detaily budou bydlet první nájemníci, říká developerská společnost V Invest, která areál vlastní.

Přečíst článek

Kompletní tabulku podpořených projektů v rámci minulého programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů zveřejnilo ministerstvo na svém webu.

Rezidence Nový Žižkov.

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Místo brownfieldu vznikne nová čtvrť, která nabídne domov pro 23 tisíc lidí. Miliardové investice do rozvoje okolí Nákladového nádraží Žižkov ale pokryjí i stavbu mateřské a základní školy, vysázení nové zeleně nebo vznik cyklostezky.

Přečíst článek

Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Brněnské architektonické studio Chybík+Kristof vzniklo před 12 lety. Na svém kontě má řadu realizací a také prestižních ocenění. Například za projekt českého pavilonu na EXPO v Miláně získali bronzovou medaili za architekturu. A právě tuto realizaci, stejně jako návrh dřevěného sídla státního podniku Lesy České republiky (LČR), se kterým vyhráli mezinárodní soutěž, považuje jeden ze zakladatelů ateliéru, Ondřej Chybík, za přelomovou. Jeho padesátičlenný tým se nyní podílí například na návrhu ostravského mrakodrapu, soutěží i pražskou filharmonii na Vltavské. Chybík volá nejenom po změně legislativy, ale i po tom, aby česká společnost víc naslouchala názoru architektů.

Přečíst článek

Vše k tématu brownfieldy čtěte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pekárna Zelená louka patřící pod Penam z Agrofertu musí vrátit stomilionovou dotaci na linku k výrobě toastového chleba. Nebyla dostatečně inovativní.

Odebrání stomilionové dotace pekárně Agrofertu už zase pokračuje. Síkela potvrdil, že jeho podřízení nejsou podjatí

Přečíst článek
V Písku se promění plovárna.

Fotogalerie: Přes půl miliardy pošle vláda na obnovu brownfieldů. Nejvíc na Vysočinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme