Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Studie: Velké realitní transakce jsou zpátky. Investičním hitem jsou zase kanceláře

Studie: Velké realitní transakce jsou zpátky. Investičním hitem jsou zase kanceláře
CMC Architects / poskytnuto J&T Real Estate
Věra Tůmová
tmv

Trh komerčních realit v Česku směřuje ke svému zotavení. Celkový objem investic v prvním pololetí letošního roku dosáhl 1,15 miliardy eur (28,2 miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o 60 procent. Největší transakcí druhého čtvrtletí byla akvizice 18 komerčních nemovitostí v Česku a Maďarsku společností Adventum. Výrazně ale zabodovali také tuzemští investoři, jak vyplývá z nejnovější zprávy poradenské společnosti Savills.

Reklama

Domácí investoři v prvním letošním pololetí koupili komerční nemovitosti v hodnotě více než 607 milionů eur (téměř 15 miliard korun), což je 53 procent z celkového objemu realizovaných investic. Konkrétně ve druhém čtvrtletí figurovali čeští investoři u 11 ze 13 transakcí. Podíl domácího kapitálu na celkovém objemu investic se ve druhém čtvrtletí podílel z více než dvou třetin a výrazně tak překonal průměr 12 předchozích čtvrtletí, který činil 48 procent. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Savills.

Celkem bylo v prvním letošním pololetí dokončeno 22 investičních transakcí v průměrné hodnotě 52 milionů eur (1,275 miliardy korun). Ve srovnání se stejným obdobím loni je to sice o šest transakcí méně, co do objemu ale průměrná hodnota obchodu meziročně vzrostla o 103 procent z 26 milionů na zmíněných 52 milionů eur. 

Fond České spořitelny koupil v Polsku centrum na výrobu baterií za půl miliardy

Fond Reico ČS Long Lease, který spravuje Reico investiční společnost České spořitelny, koupil od belgické společnosti Advanced Power Solution (APS) centrum na výrobu spotřebitelských baterií v polském Hnězdně. Cena? Asi 511 milionů korun. Jde o třetí nemovitost v portfoliu fondu, který byl založen loni v lednu.

Přečíst článek

Kanceláře opět táhnou

Nejvíce se za prvních šest měsíců letošního roku investovalo do kanceláří. Meziroční nárůst v tomto segmentu byl 79 procent na 598 milionů eur (14,668 miliardy korun). Na celkové investiční aktivitě prvního pololetí se tyto transakce podílely z 52 procent. Následovaly maloobchodní nemovitosti s podílem 30 procent (340 milionů eur, meziročně o 354 procent více) a průmyslové objekty tvořily 17 procent (celkem 190 milionů eur, což bylo meziročně o 63 procent více).

Druhé letošní čtvrtletí bylo sice podle Savills úspěšnější než to první z hlediska počtu uzavřených transakcí, kdy se na jaře podepsalo celkem 13 transakcí, zatímco v zimních měsících to bylo devět. Průměrná velikost obchodů ale mezičtvrtletně klesla. Investoři se také přesunuli z Prahy do regionů, kde proběhlo 69 procent obchodů.  

Největší transakcí v jarních měsících 2022 byl prodej 18 komerčních nemovitostí v ČR a v Maďarsku, především obchodů Tesco, společnosti Adventum. Investiční část této transakce, která se týká nemovitostí jen na území České republiky, představuje hodnotu 50 až 70 milionů eur. Druhou největší transakcí byl prodej pražské kancelářské budovy Red Court od J&T společnosti BlackBird Real Estate, který se pohyboval pod hranicí 50 milionů eur (1,226 miliardy korun). Na třetí příčce v žebříčku je prodej Grandhotelu Nabokov s cenovkou taktéž pod 50 milionů eur. 

Brownfield, ilustrační foto

Brownfieldy: Černé díry na mapě Česka. Dřímá v nich potenciál k výstavbě až 40 tisíc bytů

Přes 106 kilometrů čtverečních, což je zhruba rozloha Hradce Králové, do takové plochy se rozprostírají tuzemské brownfieldy. Téměř 30 procent z těchto ploch je vhodných k bydlení, dalších 39 procent pak lze využít pro komerční výstavbu, tvrdí analýza CzechInvestu.

Přečíst článek

Investiční aktivita ve druhém pololetí zvolní

Celkový objem investic do komerčních realit v roce 2022 pravděpodobně podle analytiků Savills nepřekročí hodnotu dvou miliard eur a výnosové míry se do konce roku ještě zvýší, a to napříč všemi sektory. „Největšímu riziku může čelit maloobchodní segment, neboť domácnosti pocítí zásah do reálných disponibilních příjmů způsobený inflací, což negativně ovlivní jejich spotřební chování,“ konstatuje investiční analytik Vojtěch Wolf ze Savills ČR. 

Společnost Savills, která se zaměřuje na poradenství a v České republice působí od roku 2017, je součástí globální společnosti Savills se 600 pobočkami v 70 zemích po celém světě. 

Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate

Dubajská realitní bublina se dál nafukuje. Byty tam skupují Rusové i Češi

Když jde v Dubaji do prodeje nový projekt, před kancelářemi developerů stojí lidé od půlnoci frontu, aby na ně vůbec něco zbylo. „Ten zájem je obrovský. Lidé kupují všechno, co je na trhu,“ říká Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hotel W Budapest

Hotelový byznys po restartu nabral na obrátkách. Šňůra nově otevřených hotelů je skutečně dlouhá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme