Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nemovitostní fondy skoupily tisíce nájemních bytů. A nájemní byznys láká i velké realitní hráče či katolickou církev

Nemovitostní fondy nakoupily tisíce nájemních bytů. A lákají velké realitní hráče i katolickou církev
Se svolením Creditas Real Estate
 ČTK

Tisíce nájemních bytů v Praze by mohly být ve vlastnictví nemovitostních fondů. Nájmy jsou vzhledem k poklesu prodejů bytů do vlastnictví na vzestupu a z aktuálního vydání studie českého realitního trhu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a z dnešního diskusního setkání v Praze vyplynulo, že zájem investorů o nákupy projektů po loňském útlumu začíná stoupat.

Reklama

Podle odhadu Asociace nájemního bydlení (ANB) velcí investoři včetně nemovitostních fondů a aktivit developerů v roce 2021 získali kolem 2000 bytů, loni to byla méně než polovina. „V roce 2023 ale cítím společně s drobným poklesem cen bytů a vzrůstajícím zájmem ze strany nájemníků opět vzrůstající tendenci," řekl viceprezident ANB Stanislav Kubáček.

Rezidenční projekt nájemního bydlení Loox, Creditas Real Estate

Je normální bydlet v nájmu. Chceme to Čechům dokázat, říká developer Vajner

Přes 27 miliard korun plánuje do roku 2033 utratit developerská skupina Creditas Real Estate za bytovou výstavbu v České republice. Hodlá přitom postavit minimálně 5500 bytů. Součástí této plánované rezidenční výstavby bude také tisícovka nájemních bytů v rámci pěti samostatných projektů, oznámil generální ředitel společnosti Jiří Vajner. 

Přečíst článek

V Česku žije v nájemním bydlení podle dostupných dat asi 22 procent obyvatel, zatímco v západní Evropě je to mnohem více. V Německu a Rakousku se jedná o více než dvojnásobek. Vzhledem k drahým hypotékám a vysoké inflaci i výši cen bytů se v druhé polovině loňského roku zpomalil prodej bytů a mnozí developeři mluví o projektech nájemních bytů.

Zkouší to i Penta či Trigema

Někteří plánují vlastní portfolio nájemních bytů, jiní vyjednávají s institucionálními investory. Penta Investments má zájemce na koupi projektu asi s 70 byty. „Je to pro nás zkouška, mluvíme s investorem, co po nás chce a do jaké míry jsme mu schopni vyhovět," řekl Petr Palička, výkonný ředitel Penta Real Estate. Dodal, že prostor pro nájemní byty je v Praze obrovský.

Analytik: Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně

Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně, říká analytik

Po dekádě růstu cen přišla na tuzemský realitní trh stagnace a pokles cen, například v Praze až o osm procent, říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky. V dalším díle podcastu Realitní Club jsme s ním probírali i další vývoj cen, ale třeba i to, ve kterých lokalitách se vyplatí investovat do nemovitostí.

Přečíst článek

Například Trigema chce mít 1000 vlastních bytů na nájmy a aktuálně zároveň jedná o prodeji asi stovky bytů fondu. Šéf firmy Marcel Soural uvedl, že v první půlce roku 2023 budou institucionální investoři nejaktivnější. „Moc dobře vědí, že teď je doba přijít za developery a koupit objekt, který chtějí. Bude to součástí jarního oživení trhu, který se projeví později," doplnil Soural.

Vše o nemovitostech čtěte v Realitním Clubu zde:

Na českém trhu mají podle Martiny Jůzové, manažerky realitních obchodů České spořitelny, zatím navrch zahraniční institucionální hráči. Jde například o švédský Heimstaden či německý Zeitgeist Asset. Ten loni v létě uvedl, že plánuje hodnotu svého portfolia v České republice v následujících třech letech více než zdvojnásobit na téměř 500 milionů eur (12 miliard korun).

Foto ilustrační. Bytové domy projektu Unicity Living v Plzni. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Hornické byty po OKD se dočkají renovace. Heimstaden do nich letos investuje stamiliony

Společnost Heimstaden, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, letos investuje do svého portfolia téměř dvě miliardy korun. Z toho více než třetina půjde na renovaci bytů a 330 milionů korun na zateplení domů. Uvedla to mluvčí Heimstadenu Kateřina Piechowicz. Loni firma investovala téměř 2,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Je potřeba změnit vnímání, že to musí být jen zahraniční investoři. Proč ne třeba některé tuzemské pojišťovny? To ale zatím bohužel legislativa neumožňuje," uvedla Jůzová.

Cena nájmů roste, v Praze o čtvrtinu

Zatím nedostatečný objem bytů na nájemní bydlení stojí při zvýšeném zájmu i za růstem cen pronájmů, které v Praze meziročně stouply o čtvrtinu. Analýza ARTN uvádí, že obvyklá cena nájmu se v hlavním městě pohybuje mezi 300 až 400 korunami za metr čtvereční u starších bytů, v případě novostaveb je to 400 až 500 korun za metr čtvereční. Institucionální nabídky vzrostly na 537 korun za metr čtvereční a jsou i ceny nad 600 korun za metr čtvereční. „A je zde pořád prostor pro růst," konstatoval Soural.

Portfolio projektů nájemního bydlení může být i variabilnější. Do výstavby nebo držení nájemních bytů se zapojí více typů subjektů. I stát chce podpořit k jejich výstavbě obce a investovat do tisícovky bytů na nájemní bydlení už avizovalo i pražské arcibiskupství. „Poprvé se objeví nájemní projekty cílené na rodiny a dlouhodobý pronájem," dodal Pavel Velebil z TIDE Reality.

Více než na jednu miliardu vyjde výstavba dalšího bytového domu na brownfieldu ve Vysočanech.

Jiří Vančura: Český trh s bydlením se změní, přiblíží se tomu západnímu

Nové formy nájemního bydlení mění tuzemský trh s rezidenčním bydlením. Developeři mění strategie. Očekávají, že nově budou jejich klienty ve větší míře investiční fondy. Možná i ty penzijní, pokud to česká legislativa umožní. Co se aktuálně děje na trhu s bydlením shrnuje ve svém komentáři Jiří Vančura, ředitel úseku Real Estate v Trinity Bank.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Církev prokázala obchodního ducha. Díky dřevu loni vydělalo pražské arcibiskupství dvě stě milionů, letos sází i na byty

Byznysu církve se začalo dařit. Díky dřevu vydělala stamiliony, masivně investuje do realit

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme