Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Církevní realitní byznys s nájemními byty se rozjíždí. Do dvou let investuje miliardy

Církevní realitní byznys s nájemními byty se rozjíždí. Do dvou let investuje miliardy
ČTK
 ČTK

Realitní společnost, kterou založilo pražské arcibiskupství, pronajala od konce loňského roku většinu nabízených bytů. Ve svém portfoliu nájemního bydlení chce společnost XPlace postupně nabídnout v Praze a jejím okolí až tisíce bytových jednotek, uvedlo arcibistkupství. Peníze na zabezpečení své činnosti chce arcibiskupství získat také prodejem nepotřebných nemovitostí.

Reklama

Ve zrekonstruovaném činžovním domě v pražských Dejvicích zbývá poslední volný byt. Z 63 nových bytů na Zličíně, které se začaly pronajímat na začátku roku, jsou již pronajaté přes tři čtvrtiny, uvedlo arcibiskupství.

Nemovitostní fondy nakoupily tisíce nájemních bytů. A lákají velké realitní hráče i katolickou církev

Nemovitostní fondy skoupily tisíce nájemních bytů. A nájemní byznys láká i velké realitní hráče či katolickou církev

Tisíce nájemních bytů v Praze by mohly být ve vlastnictví nemovitostních fondů. Nájmy jsou vzhledem k poklesu prodejů bytů do vlastnictví na vzestupu a z aktuálního vydání studie českého realitního trhu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a z dnešního diskusního setkání v Praze vyplynulo, že zájem investorů o nákupy projektů po loňském útlumu začíná stoupat.

Přečíst článek

Arcibiskupství pražské koncem minulého roku uvedlo, že chce do nájemního bydlení jako svého zdroje příjmů vložit do roku 2025 téměř tři miliardy korun a plánuje mít tisíc bytů. Půjde o nákup nových nemovitostí, opravy činžovních domů i vlastní development.

Byt pro exprezidenta Zemana

Značka XPlace má v nabídce pouze nové či komplexně rekonstruované byty, některé i vybavené. Kromě Dejvic a Zličína nabídne během dubna dalším zájemcům 37 bytů ve dvou bytových domech na Střížkově, v druhé polovině roku pak plánuje začít se stavbou většího nájemního komplexu blízko metra Budějovická. Jeden z bytů v Praze 6 je podle arcibiskupství pronajatý pro bývalého prezidenta Miloše Zemana.

Byty, ilustrační foto

Církev nakupuje byty. Dosud tichý hráč může změnit trh s nájemním bydlením

Plzeňské biskupství v úterý podepsalo kupní smlouvu na novostavbu domu se stovkou nájemních bytů za víc než 300 milionů korun. Také pražské arcibiskupství mělo v plánu nakupovat tisíce bytů. Tam se ale plány pozdržely kvůli vynucenému odchodu šéfa diecéze Antonína Jurigy.

Přečíst článek

Ceny nájemních bytů jsou nastaveny jako komerční a výnos z nájmů pomáhá financovat hlavní činnost v arcidiecézi pražské, tedy duchovenskou činnost, církevní školství a charitu. Právě charita pak je schopna poskytovat sociální bydlení slabším skupinám a potřebným.

Klíčový příjem po konci státní podpory církve

Společnost XPlace vznikla v roce 2021 jako zastřešující instituce pro development, správu a nabídku nájemního bydlení, které touto cestou chce poskytovat arcibiskupství pražské. Nájemní bydlení bude tvořit jednu z klíčových výnosových aktivit církve po roce 2030, kdy skončí státní příspěvek na provoz církve.

Zdenka Klapalová v podcastu Realitní Club

Zdenka Klapalová: Investoři se zaměřili na nájemní bydlení, je to celosvětový trend

Řada velkých transakcí na nemovitostním trhu nyní míří do nájemního bydlení, říká Zdenka Klapalová, bez nadsázky první dáma českého nemovitostního trhu. Je prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a také řídící partnerkou poradenské společnosti Knight Frank, která v Česku stojí za řadou velkých obchodů v tomto byznysu.

Přečíst článek

Nyní XPlace v Praze vlastní 80 bytových jednotek, které pronajímá a udržuje. V Jaselské ulici se začínalo s 16 byty, na Zličíně je k dispozici 63 bytů. Byty na Střížkově, ve Stodůlkách a na Smíchově budou dostavěny a k dispozici budou příští rok.

Arcibiskupství uvádí, že dalším zdrojem jeho příjmů by mělo být lesní hospodářství, naopak zbavovat se chce obtížně spravovatelného majetku. Vedle avizovaného prodeje Jindřišské věže v Praze arcibiskupství zvažuje i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je ztrátový.

Rezidenční projekt nájemního bydlení Loox, Creditas Real Estate

Je normální bydlet v nájmu. Chceme to Čechům dokázat, říká developer Vajner

Přes 27 miliard korun plánuje do roku 2033 utratit developerská skupina Creditas Real Estate za bytovou výstavbu v České republice. Hodlá přitom postavit minimálně 5500 bytů. Součástí této plánované rezidenční výstavby bude také tisícovka nájemních bytů v rámci pěti samostatných projektů, oznámil generální ředitel společnosti Jiří Vajner. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství Jan Balík

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství

Přečíst článek
Jaselská ulice v Praze Bubenči

Katolická církev razantně vstupuje na trh nájemního bydlení. Chce mít v Praze přes tisíc bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme