Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chorvatské reality kvůli euru zdraží. Hlavně ty u Jadranu, shodují se experti

Split
iStock
Petra Jansová

Vstup Chorvatska do eurozóny krom jiného zvýší počet realitních transakcí. Vzhledem k tomu, že ceny realit byly již delší dobu uváděny kromě kun i v eurech, neočekává se, že by se to výrazně propsalo na nových cenách. I když zvýšená poptávka zahraničních investorů a omezená nabídka podle odborníků zřejmě ještě ceny realit posune zhruba o tři procenta výš.

Reklama

Tak jako v Česku i v Chorvatsku ceny bytů a domů dlouhodobě ovlivňuje převis poptávky nad nabídkou, stejně jako raketový nárůst nákladů na výstavbu v posledních měsících. Nejmarkantněji v uplynulém roce rostly ceny nemovitostí v atraktivních přímořských lokalitách a turistických destinacích nebo v chorvatské metropoli Záhřebu. Tam podle údajů Property Forum vzrostly ceny nových bytů v meziročním srovnání o 31 procent, v průměru o 2500 eur za metr čtvereční. Na pobřeží Jadranu pak o 13 procent. 

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

K oživení realitního trhu nedojde. Ceny budou i nadále padat, říká ekonom

Dojde na jaře k oživení realitního trhu? A je letošní rok rokem vhodným pro investice do nemovitostí? Dojde na plošné zlevnění bytů? „O plošném propadu cen hovořit nemůžeme, v některých regionech a u některých typů nemovitostí bude ale zlevňování pokračovat i letošním roce. Například byty v panelácích už zlevňovaly, v některých regionech meziročně až o desítky procent,“ říká ekonom Lukáš Kovanda v dalším dílu podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Ani výrazné zdražení ale nezmenšilo poptávku. Byty v novostavbách bývají ve většině předprodány, na některé projekty od renomovaných developerských společností v atraktivních lokalitách jsou dokonce pořadníky, upozorňuje dále server Property Forum. A zatímco poptávku v chorvatské metropoli táhnou především místní, v přímořských lokalitách jsou to cizinci.

A ceny s největší pravděpodobností porostou i nadále. Podle analýzy byznysového serveru Pametna Kuna kvůli vstupu Chorvatska do eurozóny  vzrostou ceny až o čtyři procenta vlivem růstu poptávky. Tu ale spíš než zahraniční investoři potáhnou ti místní, a to díky zvýšení jejich kupní síly. V přímořských oblastech je pak zdržení podle portálu Pametna Kuna více než jisté.

Tenerife, Španělsko

Dubaj, Gruzie nebo Albánie. Kde ještě výhodně koupíte nemovitost

Zájem Čechů o nákup zahraničních nemovitostí neopadá, ba naopak. Roste. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko, Chorvatsko či Dubaj, ale například i Albánie.

Přečíst článek

Až třetinu nemovitostí v Chorvatsku kupují cizinci

Z dat finanční správy vyplývá, že od července 2021 do června 2022 koupili cizinci v Chorvatsku 12 518 rezidenčních nemovitostí, tedy 36 procent z celkového počtu. S 3 501 nakoupenými nemovitostmi vedou Němci následovaní Slovinci s 3 090. Počet prodejů nemovitostí cizincům neustále roste a v některých městech pobřežních krajů přesahuje 90 procent.

Například nemovitost na Jadranské riviéře vlastní více než 70 tisíc cizinců, přičemž nejoblíbenějšími lokalitami je Dubrovník, Split, Opatija, Istrie, ostrov Hvar a ostrov Brač.

„Nejsilnější je poptávka po nemovitostech u moře. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou ty s dobrou infrastrukturou a relativní blízkostí k letišti,“ píše se v analýze společnosti Colliers.

Natáčení podcastu s šéfem komerčním výstavby Penta Real Estate Pavlem Streblovem.

Každý by měl investovat do nemovitostí, říká Streblov z Penty

Investice do nemovitostí vždy byly a budou těmi nejlepšími. A platí to i v současné době, říká šéf komerční výstavby skupiny Penta Pavel Streblov.

Přečíst článek

Většina zahraničních kupců domů jsou Němci, Rakušané, Britové, Slovinci, Slováci, Češi, Nizozemci a Maďaři. Luxusní nemovitosti na Istrii jsou oblíbené mezi Němci, Rakušany a Slovinci. V Dalmácii pochází největší poptávka po luxusu ze Švédska, Slovenska a České republiky. 

A další zesílení poptávky zahraničních investorů přinese i zmiňovaný vstup Chorvatska do eurozóny.

V Chorvatsku masivně investují i Češi

„Současný přetlak poptávky je poměrně masivní, a lze čekat další růst cen i v období, kdy již bude Chorvatsko součástí eurozóny i schengenského prostoru. Sledujeme však jen nemovitosti rezidenční, vhodné k celoročnímu užívání ve špičkových lokalitách, stejně tak jako nemovitosti komerční, tedy hotely určené k uspokojení náročné klientely,“ říká specialistka realitní kanceláře Luxent Veronika Pecková. 

Sídliště, panelové domy

Růst životního minima má nečekané oběti. Žadatelé o hypotéky potřebují víc peněz

Letošní trojnásobné zvýšení životního minima sice může pomoci lidem žádajícím o dávky od státu, pro žadatele o hypotéku je to ale zpráva veskrze negativní. Zase o něco více to zhoršuje jejich vyhlídky na získání hypotéky v bance. Při posuzování bonity budou totiž muset mít zase o trochu vyšší příjmy než dosud. Žadatelů, kteří projdou skóringem banky a hypotéku nakonec dostanou, je tak čím dál méně, říkají hypoteční makléři.

Přečíst článek

Stále platí, že nákup nemovitosti v Chorvatsku, a nejenom tam, ale i v dalších přímořských destinacích jako je Španělsko, může vyjít levněji než v Česku. „V současné době to nevypadá, že by v nejbližších měsících mělo dojít k poklesu poptávky, jak naznačují i další přímořské destinace, jako je například Španělsko,“ upřesňuje Ondřej Vlk z Knight Frank. 

Velký nárůst poptávky ze strany Čechů po nemovitostech v zahraničí v poslední době byl dán několika faktory. Covidem, ruským vpádem na Ukrajinu, rychle rostoucí inflací a obavami z možné měnové krize a devalvace koruny.

„Z našeho pohledu poptávka gradovala v letních měsících, nyní spíše zůstává stabilní, než že by dále rostla. Roli zde hraje i sezónnost. V letních měsících bývá poptávka obecně největší, protože lidé často spojí dovolenou u moře s prohlídkami nemovitostí. Oproti létu je proto nyní o něco méně poptávek na přímořské destinace, naopak více se lidé zajímají o Rakousko, Dolomity,“ uzavírá Jan Rejcha, CEO realitní kanceláře Rellox.

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů do realit.

Španělský sen. Byt v Malaze stojí stejně jako v Olomouci, ale nese jako ten v Praze

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů. Nemovitosti ve městě, které je velmi oblíbené i kvůli celoročním příjemným teplotám, se stále dají sehnat za rozumnou cenu. Byt v historickém centru, dvacet minut od moře, vyjde na tři miliony korun. „Vlastně zhruba tak v 70 procentech volají lidé, kteří prodali byt například v Opavě nebo třeba Olomouci a peníze chtějí investovat,“ dodává Obonete Ubam, Čech s nigerijskými kořeny, který ve Španělsku zprostředkovává prodeje nemovitostí.

Přečíst článek

Nájmy se ve Velké Británii utrhly ze řetězu.

Nájmy v Británii raketově rostou, lidé se stěhují zpět k rodičům. Češi jsou na tom ještě dobře

Britům se stále složitěji shání dostupné bydlení. Průměrný nájem v Londýně za rok vzrostl o téměř 16 procent, v druhém největším městě – Manchesteru – dokonce o více než 23 procent. Řada lidí, i předdůchodového věku, se proto stěhuje k rodičům. Situace kopíruje vývoj v řadě dalších zemích. Česká republika si ale zas tak špatně nestojí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Luxusní vila v rezortu Neano na ostrově Bali

3+1 na Proseku, nebo luxusní vilu na Bali? Češi objevují bydlení v exotických končinách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme