Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Španělský sen. Byt v Malaze stojí stejně jako v Olomouci, ale nese jako ten v Praze

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů do realit.
Pixabay
Petra Jansová

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů. Nemovitosti ve městě, které je velmi oblíbené i kvůli celoročním příjemným teplotám, se stále dají sehnat za rozumnou cenu. Byt v historickém centru, dvacet minut od moře, vyjde na tři miliony korun. „Vlastně zhruba tak v 70 procentech volají lidé, kteří prodali byt například v Opavě nebo třeba Olomouci a peníze chtějí investovat,“ dodává Obonete Ubam, Čech s nigerijskými kořeny, který ve Španělsku zprostředkovává prodeje nemovitostí.

Reklama

Tuzemský realitní zamrzl, Češi s nákupy vyčkávají. Platí to i pro nemovitosti ve Španělsku, opadá zájem Čechů o jejich nákup?

Právě naopak. V případě lokality, na níž se specializujeme my, tedy Malagy a Costa del Sol, jsme zaznamenali v posledních měsících enormní nárůst zájmů klientů z Česka. Zatímco ještě loni tvořili podstatnou část naší klientely především Britové nebo Němci, nyní jsou to Češi. Upřímně jsem nikdy nepředpokládal, že by se Češi stali tak častými investory.

Tenerife, Španělsko

Dubaj, Gruzie nebo Albánie. Kde ještě výhodně koupíte nemovitost

Zájem Čechů o nákup zahraničních nemovitostí neopadá, ba naopak. Roste. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko, Chorvatsko či Dubaj, ale například i Albánie.

Přečíst článek

To pozorujete už od dob covidu?

Ne, to ne. V případě zájmu ze strany Čechů to souvisí skutečně s inflací.

Nejvíc na dračku jdou byty v centru

Mimochodem, měl jste i klienty z Ruska?

Ano, ale málo. Dávají přednost luxusnějším investicím na Francouzské riviéře.

Jaký typ nemovitosti Češi nejvíc poptávají? Jde hlavně o luxusnější domy na pobřeží?

Vlastně ne, ty se objeví v poptávce zřídkakdy. Vlastně zhruba tak v 70 procentech volají lidé, kteří prodali byt například v Opavě nebo třeba Olomouci a peníze chtějí investovat. A konkrétně v Malaze tři nebo 3,5 milionu korun není málo peněz. Za tuto částku si lze koupit byt o dispozici 2kk v centru s docházkovou vzdáleností k moři.

A jaká je minimální částka, za níž lze v Malaze pořídit nějakou chvalitebnou nemovitost?

Minimální suma, za níž pořídíte něco v dobrém stavu, co se dá využít pro krátkodobé pronájmy, se pohybuje lehce nad 100 tisíc euro. Za tuto cenu dokážeme najít studio nebo 2kk s turistickou licencí v širším centru Malagy. Zároveň vám u takového typu nemovitosti dokážeme zaručit i výnos kolem tisícovky eur za měsíc.

Ilustrační foto

Vila za deset milionů? V Česku ji neseženete, v Dubaji ano

Luxusní apartmán nebo vila s výhledem na moře za 10 milionů korun? Není to nereálné. Zájem Čechů o koupi nemovitosti v zahraničí se zvyšuje, i vlivem války na Ukrajině. A dávno už nejsou v popředí zájmu jen tradiční lokality jako je Chorvatsko nebo Španělsko, podotýkají redakcí Newstream oslovení realitní makléři.

Přečíst článek

Hypotéky ve Španělsku jsou výhodnější než v Česku

Nejčastěji zřejmě klienti platí v hotovosti. Lze to ale i hypotékou?

Možné to je, musíte ale počítat s vyšším vlastním vkladem. Nicméně ano, víc lidí platí za byty cash. Drtivá většina klientů jsou lidé, kteří lukrativně prodali byt. Dříve se hodně dívali do Chorvatska, na severovýchod Španělska. Nyní začala trendovat třeba právě Malaga s tím, že si v ní pořídíte byt za podobnou cenu jako v Přerově, ale dostanete se k výši nájemného jako v Praze. A vlastně vrátím-li se i k těm hypotékám, i ty jsou výrazně jinde než v Česku. Ve Španělsku se pohybujeme okolo dvou procent.

Je hypotéka ve Španělsku pro Čecha dostupná?

Ano, je. Ideální je mít příjem v eurech. Ale vše se dá vymyslet.

Zprávy ze světa realit najdete zde

Je o pronájmy v Malaze zájem?

Ano, a to celoročně. I v prosinci si tam můžete užít příjemných 22 stupňů. Nejčastěji jezdí Holanďané, Němci a Britové. V poslední době k nim přibyli Italové a Francouzi. A je to logické, Španělsko stále patří k nejlevnějším lokalitám v EU.

Jaký typ bytu se nejčastěji pronajímá?

Zpravidla jde o menší byty v centru města, v dochozí vzdálenosti na pláž.  A naprostou hvězdou jsou byty 2kk. Zatímco větší apartmány u moře jsou populární během sezony, o ty menší v centru je zájem prakticky celý rok. Pandemie přinesla do Malagy novinku, stále častěji do ní přijíždí digitální nomádi.

Na začátku boomu

Reagují na tento trend i tamní developeři?

Ano, na vzrůstající popularitu už zareagoval tamní development. Malaga se nyní nachází na prahu realitního boomu. V letošním roce se po dlouhé době kolaudují čtyři tisíce nových bytů. Toho si pochopitelně všímají i investoři. Myslím, že zhruba tak ještě rok a půl bude trvat doba, kdy bude možné v Malaze pořídit byt za rozumnou cenu, než ceny porostou a budou srovnatelné se severem Španělska.

Natáčení podcastu s šéfem komerčním výstavby Penta Real Estate Pavlem Streblovem.

Každý by měl investovat do nemovitostí, říká Streblov z Penty

Investice do nemovitostí vždy byly a budou těmi nejlepšími. A platí to i v současné době, říká šéf komerční výstavby skupiny Penta Pavel Streblov.

Přečíst článek

Jakou nejdražší nemovitost jste prodali Čechovi?

Možná bych měl upřesnit, že se nezabýváme prodeji, ale naopak poskytujeme servis kupujícím. Tedy, že zájemcům vyhledáme nemovitost podle jejich zadání, navštívíme ji s nimi, prověříme ji, připravíme smlouvy, vyřídíme všechny podklady a náležitosti. Na závěr pro ně zrealizujeme nákup i převod, uhradíme daň a pro ty, kdo chtějí pronajímat, zajistíme i provozní agenturu. Zvládneme to v řádu dnů, takže našim klientům tak šetříme čas, stres i peníze. Ale abych se vrátil k vaší otázce, šlo o vilu s bazénem a výhledem na mořem v hodnotě mezi půl až jedním milionem euro.

V tomto Češi za investory z Německa a Britové pokulhávají?

Ano, v průměru si kupují levnější nemovitosti. To je ale dáno historií, Britové a Němci ve Španělsku kupují nemovitosti už desítky let.

Zmiňoval jste rozvijící se development. Jde hlavně o španělské investory?

Z většiny ano. Ale například v historickém centru Malagy se nachází hodně zdevastovaných domů, které nyní ve velkém skupují i zahraniční investoři, aby na nich posléze vybudovali nové domy.

Obonete Ubam

Je česko-nigerijský podnikatel, právník a spisovatel. V Malaze žije sedm let. Kromě realit se věnuje i psaní.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Developerský projekt Al Hambra 1st Avenue v centru Hurghady.

Ještě levnější než ve Španělsku. Byt v Hurghadě se dá koupit i za půl milionu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme