Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi postaví kousek od chorvatského Záhřebu stovku bytů za 17 milionů eur

Sambor
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Česká developerská společnost Domoplan postaví na předměstí chorvatského Záhřebu v progresivní čtvrti Samobor šest viladomů s celkem 100 byty. Stavba rezidenčního projektu za 17 milionů eur (405 milionů korun), který bude částečně energeticky soběstačný, bude zahájena do roka. Hotovo by mělo být ve druhé půlce roku 2025. 

Reklama

Po vstupu do eurozóny i Schengenu se Chorvatsko ještě více otevírá novým investicím. Zároveň zde vidíme značnou poptávka po novém a prémiovém bydlení,“ popisuje důvody výstavby v Chorvatsku zakladatel Domoplanu Tomáš Vavřík.

Udržitelné bydlení pro rodiny

Rezidenční projekt Samobor počítá s výstavbou šestice vilových domů, které nabídnou 100 bytových jednotek od 50 metrů čtverečních až po větší byty nad 70 metrů čtverečních. Vlastní energetická soběstačnost bude zajištěna pomocí fotovoltaiky s akumulací a tepelnými čerpadly. Projekt by měl mít i vlastní distribuční soustavu.

Samobor se nachází na západním předměstí Záhřebu v blízkosti hranic se Slovinskem, na pomezí Žumberak – Samoborského pohoří. Jde o klidnou lokalitu, která je vhodná pro mladé rodiny s dětmi. Nabízí kompletní dopravní infrastrukturu s blízkým dálničním napojením na Záhřeb.

Split

Chorvatské reality kvůli euru zdraží. Hlavně ty u Jadranu, shodují se experti

Vstup Chorvatska do eurozóny krom jiného zvýší počet realitních transakcí. Vzhledem k tomu, že ceny realit byly již delší dobu uváděny kromě kun i v eurech, neočekává se, že by se to výrazně propsalo na nových cenách. I když zvýšená poptávka zahraničních investorů a omezená nabídka podle odborníků zřejmě ještě ceny realit posune zhruba o tři procenta výš.

Přečíst článek

„S ohledem na polohu, blízkost a pracovní příležitosti je Samobor jedna z nejvíce se rozvíjejících lokalit v bezprostředním okolí Záhřebu. Je atraktivní pro studenty i mladé rodiny, neboť rezidenti Samoboru mají v porovnání s hlavním městem nižší daňové zatížení. Zároveň oblast přitahuje řadu investorů,“ dodává Michal Augustýn, country manager chorvatské divize Domoplanu.

Designový koncept projektu má na starosti architektonické studio RAW.

Společnost Domoplan, založená roku 2010, se zaměřuje na výstavbu rezidenčních projektů. V roce 2017 začala společnost jako jeden z prvních českých developerů systematicky rozvíjet výstavbu aparthotelů v horských oblastech České republiky. Své působení rozšiřuje také do zahraničí, kde na chorvatských ostrovech Pag a Hvar chystá postavit holiday resorty. Rezidenční bydlení plánuje vybudovat i v Srbsku, konkrétně v Bělehradu, a Chorvatsku.  Od roku 2022 je Domoplan členem skupiny Fipox.

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem? (na snímku Dubrovník)

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem?

Už za pár týdnů se Chorvatsko stane dvacátou evropskou zemí, v níž se bude platit eurem a která bude i součástí schengenského prostoru. Téměř třicet let let po rozpadu Jugoslávie od zavedení chorvatské kuny a jen deset let poté, co se země stala 28. členským státem EU, se Chorvati dokázali vzdát své stabilní národní měny s vidinou ještě větší stability a s očekáváním zvýšení zájmu zahraničních investorů. Doufají, že je tím přitáhnou i na svůj realitní trh, kam zatím vstupují jen opatrně. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto bude vypadat resort Mandré na Pagu.

Další český developer se vrhá na rezidenční výstavbu v Bělehradu a Záhřebu

Přečíst článek

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Jiří Kučera - Luxent

Jiří Kučera: V Česku kupují luxusní bydlení téměř výhradně Češi. V Dubaji Rusové likvidují trh

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme