Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Digitalizace českého stavebnictví se vleče. Jak by oboru prospělo vyšší zapojení AI, budou diskutovat experti

Digitalizace českého stavebnictví se vleče. Jak by oboru prospělo vyšší zapojení AI, budou diskutovat experti
remspace, užito se svolením
 nst
nst

Co mají společného nový stavební zákon, digitalizace a umělá inteligence? Na to odpoví konference o stavebním zákoně a připravenosti České republiky a developmentu na digitální transformaci. O tématu budou diskutovat místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová, Hana Landová z Hospodářské komory ČR, Tomáš Kadeřábek z Asociace developerů a Petr Klán z Ministerstva pro místní rozvoj. Konference, kterou pořádá společnost remspace, proběhne 18. října v Mramorovém sále České spořitelny.

Reklama

Odborníci, zástupci vlády a technologičtí inovátoři budou diskutovat o tom, jaké výzvy a příležitosti přinesou nové legislativní změny stavebního zákona, o rozvíjející se digitalizaci ve stavebnictví a nemovitostech. Účastníci konference povedou diskusi o příležitostech, propojení a úspěšných příkladech implementace umělé inteligence do praxe. Pozornost bude zaměřena na různá využití AI, která mají potenciál vytvářet zisk a zlepšovat efektivitu napříč obory.

AI s předstihem odhaluje trendy...

O implementaci umělé inteligence a zdůrazňování jejího přínosu v posledních letech slyšíme napříč obory. Oproti tomu real estate, a zejména ten český, se umělé inteligenci vehementně brání, přestože nabízí celou řadu zajímavých využití. V real estate se nabízí možnost využít AI k analýze celé řady dat – cen nemovitostí, historických tržních trendů, geografických údajů i sociodemografických informací.

Pro stavebníky implementace umělé inteligence znamená možnou pomoc při organizaci a dohledu nad stavbou, odborníci na realitní trh budou díky důkladným analýzám schopni lépe porozumět tomu, jakým směrem se bude trh s nemovitostmi vyvíjet, přesněji odhadovat ceny nemovitostí a prognózovat budoucí trendy. Realitním makléřům umožní AI vytvářet personalizované nabídky na základě preferencí a požadavků klientů.

Rezidence Benkova na Chodově

Boj o kupující začíná. Developeři se připravují na snížení sazeb

Letošní rok už developeři více méně odepsali. Někteří se však snaží dopředu „zaháčkovat“ klienty, kteří přijdou, až začnou klesat úrokové sazby hypoték. To bude nejspíš příští rok. I když prodejci nových bytů teď často hovoří o tom, že návrat odložené poptávky zvedne ceny, v první fázi půjde hlavně o to udat na trhu už nachystané projekty, jejichž výstavbu někteří developeři v nepříznivé ekonomické situaci raději také odložili.

Přečíst článek

Systémy umělé inteligence mohou doporučovat ideální nemovitosti na základě analýzy jejich historických preferencí a tím zvyšovat šanci na úspěšnou nemovitostní transakci. Pro klienty přináší umělá inteligence, kromě nejznámějšího chatbota, který v reálném čase odpovídá na jejich otázky, příležitost prohlédnout si nemovitost na dálku.

... a zrychluje procesní řízení

Nový stavební zákon přináší inovace v organizaci územního plánování a stavebních úřadů, které mají za úkol zvýšit transparentnost a efektivitu rozhodovacích procesů. Díky těmto změnám by měly mít nové orgány územního plánování snadnější přístup k datům a informacím, což umožní lepší koordinaci plánování a městského rozvoje.

Změnou projde také proces územního plánování a povolování stavebních projektů. Zavádí se jednotné environmentální stanovisko, které by mělo umožnit rychlejší a efektivnější schvalovací procesy. Optimalizuje se tím možnost pro občany a stakeholdery podílet se na rozhodovacích procesech a prosazovat své zájmy.  Nový stavební zákon (který nabyde účinnosti 1. ledna 2024 pro vyhrazené stavby a 1. července 2024 pro jiné než vyhrazené stavby) zajistí také zřízení státní stavební správy a změny v soustavách stavebních úřadů.

Setkání Realitního Clubu

Oživení na realitním trhu přijde nejdřív na jaře, shodují se odborníci

Realitní trh ožije po snížení úrokových sazeb. Dojít by k tomu mohlo nejdřív na jaře příštího roku, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream. Vyčkávání se ale týká také segmentu luxusních nemovitostí, movití klienti s nákupem nespěchají, čekají na další snižování cen.

Přečíst článek

Hlavní ambicí nového stavební zákona je již zmiňované zvýšení efektivity a transparentnosti ve stavebnictví, konkrétně pomocí digitalizace, která by měla umožňovat rychlý a snadný přístup ke všem potřebným informacím a dokumentům. Díky tomu budou moci developeři účinněji komunikovat s úřady. Nové informační systémy pak umožní sledovat stav stavebních projektů online, a to včetně všech potřebných dokumentů a povolení. Pro developery i širokou veřejnost by to mohlo znamenat méně byrokracie, rychlejší rozhodovací procesy a méně prostoru pro korupci.

Více informací o blížící se konferenci naleznete na webu akce. Newstream je jejím mediálním partnerem.

remspace, užito se svolením

Šéf ABSL Jonathan Appleton

S umělou inteligencí rosteme rychleji, říká šéf ABSL Jonathan Appleton

Umělá inteligence, nejdiskutovanější fenomén posledního roku. I když se o ní nejčastěji hovoří v souvislosti se zánikem mnoha pracovních míst, v některých oborech funguje jako katalyzátor růstu. Například firmy z oboru podnikových, IT a zákaznických služeb, které tyto technologie nasadily, rostou co do počtu zaměstnanců dokonce dvojnásobným tempem, než kolik činí oborový průměr. Jak technické inovace mění efektivitu firem a charakter lidské práce? A jak pohání růst celého oboru a následně i české ekonomiky? Odpovídá šéf asociace ABSL Jonathan Appleton.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Real Estate Market Autumn 2023

Konference Real Estate Market Autumn probere investice do nemovitostí či co zlepší stavební zákon

Přečíst článek
Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme