Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oživení na realitním trhu přijde nejdřív na jaře, shodují se odborníci

Setkání Realitního Clubu
Newstream/Jan Pribylsky
Petra Jansová
pej

Realitní trh ožije po snížení úrokových sazeb. Dojít by k tomu mohlo nejdřív na jaře příštího roku, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream. Vyčkávání se ale týká také segmentu luxusních nemovitostí, movití klienti s nákupem nespěchají, čekají na další snižování cen.

Reklama

Kvůli ochlazení poptávky a zároveň nárůstu cen stavebních prací, materiálů i bankovního financování se někteří z tuzemských developerů rozhodli pozastavit výstavbu.

„Vždy stojíme před tím, zda má výstavba ekonomický smysl. Rozklíčováváme ceny materiálů a stavebních prací, které razantně vylétly po začátku války. A na této úrovni se drží dál, ačkoli už není důvod. Pokud se ceny nesníží, my stavět nebudeme,“ konstatovala šéfka Central Group Michaela Tomášková.

Tomáš Jelínek, Century 21

Tomáš Jelínek: Lidé se nechtějí smířit s tím, že jejich nemovitost ztratila na ceně. A někde to bylo i o padesát procent

V době covidu se v Česku dalo na realitním trhu prodat cokoliv za jakoukoliv cenu. V posledním roce a půl je však situace úplně jiná. Vlastníci nemovitostí žijí v době minulých cen a nechtějí se zbavit svého snu o vysokém zúročení svého domu či chalupy. Kupující však nyní ceny neakceptují. Nemají na to v době vysoké inflace peníze, a na bankovní financování nedosáhnou. Už se tato situace mění? Vidíme rozmrzání trhu, říká Tomáš Jelínek, šéf Century 21, největší sítě obchodníků s realitami v zemi. Hlavním trendem je nyní nájemní bydlení. „To nyní tvoří dvě třetiny našeho byznysu,“ říká Jelínek.

Přečíst článek

Prodleva ve výstavbě, Praha má obrovský nedostatek bytů, aktuálně jich je na primární trhu pět tisíc, se nicméně propíše do dalšího vývoje cen. „Tato díra na trhu se s námi potáhne déle a povede k tomu, že nakonec ceny bytů vzrostou,“ přibližuje Jiří Ochetz, člen představenstva J&T Real Estate.

Ceny bytou porostou

A že by ceny bytů na primárním trhu nějak razantně klesly, metr čtvereční v pražské novostavbě nyní vyjde v průměru na 150 tisíc za metr čtvereční, neočekává ani ředitel developmentu společnosti Penta Investments Rudolf Vacek.

„Peníze něco stojí, fenomény jako negativní úrok je minulostí. Výstavba stojí ne kvartály, ale roky. Nicméně výjimečný projekt ve výjimečné lokalitě působí anticyklicky. To platí u nás pro Masaryčku, ale i pro rezidenční projekty, i u těch zájem je,“ dodává Vacek.

Marcel Soural

Marcel Soural: Rokytnice bude hezčí než Špindl do 15 let. První změny poznají lyžaři už letos

Praha je jeho hlavním působištěm. Aktuálně staví třeba novou čtvrť na Smíchově nebo na Stodůlkách. Dlouhodobě ale investiční skupina Trigema Marcela Sourala posiluje i v cestovním ruchu. K Monínci ve středních Čechách, vinařství na Zlínsku a Železné Rudě přidává ještě Rokytnici. „Plánujeme například i propojení skiareálů Horní Domky a Studenov. I ten plánujeme významně zrekonstruovat a samozřejmě vymyslet možnosti hospodaření s vodou a parkování. Všechny tyto změny, budou nyní probíhat v první fázi jako projektová příprava,“ přibližuje v rozhovoru pro Newstream některé ze svých plánů Marcel Soural, zakladatel a majitel developerské společnosti Trigema.

Přečíst článek

O neklidu na realitním trhu hovoří i zástupce místní samosprávy, jako například starosta Prahy 9, kde se v posledních letech staví ve velkém, i protože projekty na tamní brownfield se připravují velmi dlouhou dobu. „I u nás je ale patrná nervozita, developeři mají externí financování, nevědí, zda se jim to vrátí zpátky,“ popisuje starosta Tomáš Portlík.

Kýžené oživení poptávky proto může nastat až po snížení úrokových sazeb. „Kdyby úroky klesly pod pět procent, podpoří to poptávku po vlastnickém bydlení,“ dodává Jiří Vančura, šéf nemovitostního financování Trinity Bank.

Hypotéky zlevní nejdřív na jaře

Oživení realitního trhu tak lze podle něj očekávat nejdřív ve druhém pololetí příští roku.

Mladí mají se splácením větší problémy

Hypotéka je pro čtvrtinu mladých nedostupná. Kdo ji má, musí výrazně šetřit

Pro třiadvacet procen lidí ve věku 25 až 34 let jsou úvěry na vlastní bydlení nedostupné. Mohou za to vysoké úrokové sazby. Lidé, kteří už hypotéku mají, tak často musejí kvůli zvýšeným úrokům výrazně šetřit. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK. Ten se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Přečíst článek

K mírnému zvýšení prodejů nicméně došlo ve třetím kvartále letošního roku. Zájem o vlastnické bydlení v Česku evidentně je. „Část poptávky je odložená, lidé čekají na nižší sazbu na hypotéce. Je dobře, že ČNB snížila ty nejpřísnější limity, ovšem predikovatelnost toho, zda klient hypotéku dostane či ne, by měla být jednoduchá,“ míní Jan Sadil, ředitel JRD Group.

Nejenom dražší hypotéky, ale například také dražší energie nebo celkově náklady na provoz bytu ovlivňují i nejen nové projekty, ale také sekundární trh. „Sazba na hypotéce pět šest procent není problém, když se klientovi vysvětlí, že je cena nemovitostí nižší. Problém je, že klient nedostane hypotéku, na kterou měl sjednaný rámec. Končí nám padesát procent rezervací,“ přibližuje Tomáš Jelínek, šéf realitní sítě Century 21.

Natáčení podcastu: zleva Zuzana Chudoba, Dalibor Martínek a Petra Jansová.

Zuzana Chudoba: Budoucností nájemního bydlení jsou do posledního detailu vybavené byty

Byty vybavené do posledního detailu, třeba včetně obrazů nebo dokonce příborů. A hlavně spousta doplňkových služeb. Tak nějak bude brzy vypadat tuzemský trh s nájemním bydlením. Vlastní bydlení v Praze je těžko dosažitelný luxus, lidé nejenže půjdou do nájmů, ale budou čím dál častěji vyhledávat tento jakýsi hotelový koncept nájmu, říká v dalším díle podcastu Realitní Club zakladatelka společnosti BTR Consulting a členka prezidia Asociace nájemního bydlení Zuzana Chudoba.

Přečíst článek

Podle něj nepřichází noví klienti, jenom ti, kteří odkládají nákup a vyčkávají. Naopak se zvětšuje portfolio těch, kteří na hypotéku nedosáhnou a jdou do nájmu.

Na trhu se proto objevuje nový fenomén. „Vznikají hráči, kteří suplují financování přes hypotéky,“ říká Tereza Kouklová ze společnosti SFG, která kromě financování developerských projektů řídí i výstavbu společnosti.

Nominální cena bytu už klesla

„Dříve jsme prodali byt za třetí čtvrtou prohlídku, nyní čtyřicátou. Vynakládáme ohromné zdroje na lidi, práci. Čekáme na snížení stavebních nákladů, až nám stavební firma udělá lepší cenu,“ dodává Kouklová. SFG podle ní také zastavila některé z projektů. 

Propad poptávky ale zaznamenává i segment nemovitostí, které zpravidla nakupují movití klienti, kteří hypotéku nepotřebují. „I ti, co mají peníze, se do obchodů neženou, říkají, že nemusí spěchat. Vyjednávají o ceně. Někteří klienti začínají mít problémy třeba v podnikání, takže se nemovitostí spíše zbavují,“ konstatuje Jiří Kučera, generální ředitel společnosti Luxent.

Rekreační areál v Rabyni jde do dražby. Budovy jsou v dezolátním stavu.

Smetkův brownfield je na prodej. Má to ale háček, za 100 milionů je moc drahý

Rekreační areál v Nové Rabyni, který kdysi patřil vytunelovanému H-Systemu, plochou odpovídá téměř čtvrtině zástavby v obci Lipno. Stát za něj chce v dražbě minimálně 100 milionů. To je ale vzhledem k aktuálnímu územnímu plánu, který na těchto pozemcích nedovoluje stavět, podle expertů příliš.

Přečíst článek

I když, jak dodává jendatel společnosti FlatZone Vít Soural, nominální hodnota nemovitostí po započítání inflace v posledních dvou letech klesla o 25 procent. „Pokud je nominální cena 150 tisíc korun za metr čtvereční, reálná je 110 tisíc. Cesta, jak zvýšit poptávku, je zdražit - po minulé krizi to tak bylo,“ dodává Soural s tím, že například v případě tzv. second homes (rekreační nemovitosti - pozn. red.) klesla poptávka o 40 procent.

Situaci, která na realitním trhu panuje, bohužel zhoršuje i česká legislativa. „Je to prokletí velkých měst v Čechách. Když trvá stavební proces deset let, nikdo nemůže vědět, co za dekádu bude. Proto je problém něco plánovat,“ říká Martin Skalický ze skupiny Progresus. Řešením podle Skalického jsou jedině inovace, a to jak v obchodním či stavebním procesu. 

Martin Skalický, Chairman of Advisory Board Progresus Invest Holding

Martin Skalický: Období korekce je nejlepší pro investice. To se týká i nemovitostí

Martin Skalický stál před víc než patnácti lety u zrodu realitního fondu České spořitelny Reico a následně byl jeho dlouholetým ředitelem. Nyní je šéfem poradenského sboru investiční společnosti Progresus, která před dvěma lety koupila tradičního českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov a spřádá velké developerské plány. Chce být evropskou jedničkou v dřevostavbách. A také by ráda v Česku postavila první dřevěný mrakodrap.

Přečíst článek

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developerská společnost J&T Real Estate odkoupila od Konsorcia Rohan, ve kterém má poloviční podíl Sekyra Group, dva hektary stavební plochy na Rohanském ostrově v pražském Karlíně.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme