Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zákony - informace o tématu

Britská Dolní sněmovna schválila ve třetím čtení migrační zákon

Britové schválili migrační zákon. Ten jim umožní deportovat některé migranty do Rwandy

Dolní sněmovna ve třetím čtení schválila návrh migračního zákona, který má umožnit britské vládě deportovat do africké Rwandy některé migranty žádající o azyl. Informovala o tom britská média a světové agentury. Norma nyní podle stanice BBC zamíří do horní komory britského parlamentu, tedy do Sněmovny lordů.

Přečíst článek
Poslanci v napjaté atmosféře řeší pravidla držení zbraní

David Ondráčka: Poslanci v napjaté atmosféře řeší pravidla držení zbraní

Přečíst článek

Digitalizace českého stavebnictví se vleče. Jak by oboru prospělo vyšší zapojení AI, budou diskutovat experti

Přečíst článek

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Přečíst článek

Daňoví experti: Dorovnávací daň přinese velkým firmám administrativu, státu jednotky miliard navíc

Přečíst článek
Do nového dílu podcastu Právo k Ranní Kávě si moderátor Martin Frolík pozval Roberta Němce, partnera PRK Partners a předsedu České advokátní komory. Řeč byla o nové právní úpravě, týkající se advokátní úschovy.

Advokátní úschovy budou transparentnější. Co dalšího přinese chystaná novela zákona o advokacii

Co přinese chystaná novela zákona o advokacii? Třeba její větší elektronizaci.

Přečíst článek
Řidiči, pozor. Novela mění trestné body a zvyšuje pokuty

Sen českých pilotů formule se plní. Novela umožní legálně jezdit až stopadesátkou

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Na vybraných úsecích dálnic umožní změna zákona zvýšit nejvyšší povolenou rychlost až na 150 kilometrů za hodinu. Přijetí změn v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích dnes umožnil Senát. Novelu po uplynutí lhůty dostane k podpisu prezident.

Přečíst článek
Senát schválil „lex Babiš“. Politici nebudou smět vlastnit média ani přes svěřenské fondy

Šéf ANO má smůlu. Senát schválil „lex Babiš“, politici nebudou smět vlastnit média ani přes fondy

Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Například média nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Senát tyto úpravy zákona o střetu zájmů schválil, chybí jen podpis prezidenta Petra Pavla.

Přečíst článek
Protesty odpůrců reformy, kterých se od ledna opakovaně účastní desítky tisíc Izraelců

Izraelský parlament schválil část kontroverzní justiční reformy. Je to posílení demokracie, uvedl premiér Netanjahu

Izraelský parlament v prvním čtení schválil návrh zákona, který je součástí kontroverzní justiční reformy a který má omezit pravomoci nejvyššího soudu. Informovala o tom agentura Reuters. Jedná se o první část tohoto vládního balíku, který postoupil parlamentem od konce letošního března, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli masivním protestům oznámil odložení reformy.

Přečíst článek
Na dálnicích bude možné jezdit legálně až stopadesátkou

AKTUALIZOVÁNO: Piráti silnic, zbystřete. Na dálnicích bude možné jezdit legálně až stopadesátkou

Na vybraných úsecích dálnic bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Nepůjde o plošné zvýšení, týkat se to bude jen nových a modernizovaných úseků, kde to dovolí úřady. Zjednoduší se také systém trestných bodů pro řidiče. Místo nynějších pěti skupin trestných bodů budou jen tři kategorie. Některé pokuty se zvýší. Počítá s tím vládní novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou dnes schválila sněmovna. Musí ji ještě projednat Senát a podepsat prezident

Přečíst článek
Zuckerberg vrací úder. V Kanadě zruší přístup ke zpravodajství na Facebooku a Instagramu

Zuckerberg vrací úder. V Kanadě zruší přístup ke zpravodajství na Facebooku a Instagramu

Americká firma Meta oznámila, že ukončí přístup ke zprávám na Facebooku a Instagramu pro všechny uživatele v Kanadě. Učinila tak poté, co kanadský parlament schválil zákon, jenž má přinutit internetové giganty k placení za zprávy jejich vydavatelům, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Učitelé budou pobírat minimálně 130 procent průměrné mzdy, podepsal prezident

Stát bude muset ze zákona na platy učitelů dávat od příštího roku nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga. Stanoví to novely školského zákona a zákona o pedagogických pracovnících, kterou prezident Petr Pavel podepsal.

Přečíst článek
Petr Pavel, prezident ČR

Česko bude ze zákona dávat dvě procenta HDP na obranu. Prezident Pavel zákon podepsal

Česko by mělo ze zákona každoročně vynakládat nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Vládní předlohu, která má vedle zakotvení obranných výdajů také zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády, ve středu podepsal prezident Petr Pavel. O jeho podpisu informoval Hrad.

Přečíst článek
Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Naděje vkládané do raketového ekonomického čínského oživení na přelomu roku se nenaplnila. Čínské akcie klesají. Návrat zahraničních manažerů do Číny a tedy i případného kapitálu se navíc stal rizikový kvůli novému zákonu o špionáži a snaze Pekingu kontrolovat informace plynoucí mimo Čínu. Byznysmeni zejména ze Západu tak své cesty do říše středu pečlivě zvažují.

Přečíst článek
Dlužíte na daních či odvodech? Poslanci jsou pro snazší vyrovnání dluhů

Dlužíte na daních či odvodech? Poslanci jsou pro snazší vyrovnání dluhů

Lidé zřejmě dostanou šanci zbavit se úroků a penále k neuhrazeným daním, pokud splatí původní dlužnou částku. Mimořádnou úlevu předpokládá vládní návrh zákona, který schválila sněmovna hlasy 154 ze 165 přítomných členů. Proti nebyl nikdo. Předloha umožní také odpuštění drobných daňových nedoplatků, nyní ji dostanou k posouzení senátoři. Poslanci schválili i obdobný návrh pro dluhy na sociálních odvodech.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vstoupila na slovinský trh, kde koupila tři maloobchodní parky za 6️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun. Jde o více než 15 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve městech Slovenj Gradec, Prevalje a Ravne v severní části Slovinska. Rakouská Raiffeisen banka na akvizici skupině půjčila 60 procent částky. 
Kurz japonského 💴 jenu se dnes propadá na několikaletá minima vůči americkému dolaru a euru. Investoři čekají na zasedání japonské centrální banky na konci týdne a podle agentury Reuters vyhodnocují, nakolik pravděpodobná je její intervence na podporu jenu.
Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí meziročně 📈 zvýšila tržby o téměř 14 procent na 17,2 miliardy dolarů (přes 400 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Lockheed Martin těží z geopolitického napětí, v jehož důsledku se zvyšují výdaje na zbrojení. Výsledky podniku jsou považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu, napsala agentura Reuters.
Americký výrobce elektrovozů Tesla  zruší v gigafactory u Berlína 400 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům tamní pracovní síly. Firma to podle agentury DPA uvedla v dnešním sdělení. Podnik propouští kvůli malému zájmu o elektromobily celosvětově.
Bývalý český ministr životního prostředí 👨 Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila dnes unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států.
Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než 🔟 firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.
Největší ruská banka Sberbank vyplatí za loňský rok na dividendách rekordních 7️⃣5️⃣0️⃣ miliard rublů (191 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Většinovým vlastníkem Sberbank je stát, dividendy banky jsou tak významným příspěvkem do státního rozpočtu.
Ruská armáda 📈 zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.
Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme