Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boj o kupující začíná. Developeři se připravují na snížení sazeb

Rezidence Benkova na Chodově
Geosan Development
Denisa Holajová
dna

Letošní rok už developeři více méně odepsali. Někteří se však snaží dopředu „zaháčkovat“ klienty, kteří přijdou, až začnou klesat úrokové sazby hypoték. To bude nejspíš příští rok. I když prodejci nových bytů teď často hovoří o tom, že návrat odložené poptávky zvedne ceny, v první fázi půjde hlavně o to udat na trhu už nachystané projekty, jejichž výstavbu někteří developeři v nepříznivé ekonomické situaci raději také odložili.

Reklama

Zájem o koupi bytů je, lidé ale buď čekají na nižší sazby, nebo na hypotéku za současných podmínek nedosáhnou, zaznělo na říjnovém setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream.

Dát na trh úplně nový rezidenční projekt je v současné době skokem do neznáma. I přes lehké jarní oživení, které je pravidlem, je už rok poptávka zamrzlá a měsíční prodeje se počítají na jednotky, u velkých projektů pak na desítky bytů. To se ale může už příští rok změnit, pokud Česká národní banka začne snižovat základní úrokové sazby.

„Kdyby úroky klesly pod pět procent, podpoří to poptávku po vlastnickém bydlení,“ uvedl Jiří Vančura, šéf nemovitostního financování Trinity Bank.

Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Dovolit si vlastní bydlení je v letošním roce obtížné pro 80 procent Čechů. Meziročně jde o pokles o osm procentních bodů a podle průzkumu skupiny Generali Investments jsou Češi v úvahách o dosažitelnosti vlastního bydlení optimističtější než loni.

Přečíst článek

Odložená hypotéka

Firma Geosan Development nyní dala do prodeje Rezidenci Benkova na pražském Chodově. Ještě před dvěma lety by se po čtyřiceti bytech na okraji vilové čtvrti za pár měsíců zaprášilo, teď se developer snaží potenciální kupce přilákat. Platit budou, až nastane vhodnější doba.

„Kupující letos zaplatí pouze rezervační poplatek,“ říká Jiří Baloun, šéf prodeje Geosan Development. Smlouvu o budoucí kupní smlouvě, při níž složí zálohu do výše 15 procent, klient podepíše až začátkem příštího roku. A hypotéku si může vzít až za dva roky, kdy už by měly být sazby výrazně nižší. S tím počítá i samotný developer.

„Jeden z dominantních benefitů, které aktuálně můžeme našim klientům nabídnout, je takzvaná odložená hypotéka,“ popisuje Baloun. „Její uzavření je třeba až na konci roku 2025, a to s dotovanou fixní sazbou do roku 2027,“ nabízí Baloun „zakuklenou“ slevu z ceny bytu v podobě po dva roky garantované o něco nižší úrokové sazby, než v bude podle odhadů sazba u hypoték nabízená v té době bankami.

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developerská společnost J&T Real Estate odkoupila od Konsorcia Rohan, ve kterém má poloviční podíl Sekyra Group, dva hektary stavební plochy na Rohanském ostrově v pražském Karlíně.

Přečíst článek

Sleva, nebo finanční produkt?

Geosan se tak inspiroval marketingovými akcemi, s nimiž před rokem a půl vyrukoval Central Group a někteří další developeři. Lákání na podobné úrokové sazby jako před krizí bylo jednou z prvních slevových akcí. Část úrokových nákladů totiž někteří, jako na příklad společnost Daramis, kompenzovali snížením kupní ceny. Výše slevy se počítala jako rozdíl mezi úroky, které klient zaplatí za svůj skutečný hypoteční úvěr, a úroky, které by zaplatil při sazbě 2,5 procenta.

Také Central Group dnes sází na pokles úrokových sazeb a lidem, kteří projeví zájem o byty s dokončením nejdřív příští rok v létě nabízí hypotéku s úrokem 2,99 procenta. Po podpisu smlouvy o koupi bytu je zatím nutné zaplatit desetinu prodejní ceny.

Novinky ze světa nemovitostí sledujte v Realitní Clubu zde

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Prodeje nových bytů nejdou zdaleka tak dobře, jak by si developeři představovali. Zatímco ještě v srpnu lídr trhu Central Group hovořil o „obratu trendu“ a nárůstu poptávky v řádu desítek procent, od září zlevnil velkou část bytů oproti původnímu ceníku o víc než deset procent. Pokles cen se týká už hotových bytů a také těch z nyní dokončovaného projektu v Letňanech. Jak ukazují statistiky poradenské firmy Deloitte, odbyt u Central Group byl letos nejvyšší v březnu a dubnu, pak zase poklesl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme