Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ani Praha, ani Brno. Ostrava je městem, které přitahuje pozornost

Parkovací dům pro Ostravu navrhl architekt David Kotek.
Se svolením Davida Kotka a PROJEKTSTUDIO
Petra Jansová

Snad žádné tuzemské město neprošlo tak razantní proměnou jako Ostrava. Dávno už není městem uhlí a dolů. Z někdejšího průmyslového centra se během posledních 30 let stalo centrum té nejlepší architektury.

Reklama

„Chtěl jsem dostat Ostravu na mapu světové architektury a ono se mi to snad konečně povede,“ říká ostravský architekt David Kotek, autor projektu parkovacího domu u krajského úřadu. Ten se ale podepsal i pod řadu dalších realizací v tomto městě.

Ostrava ale přitahuje pozornost architektů ze zahraničí. Budoucí koncertní sál navrhl newyorský architekt Stevena Holla. Budova za 1,5 miliardy korun má představovat pouzdro hudebního nástroje a její podoba vzešla z architektonické soutěže.

Stejně tako revitalizace tamních jatek, které se proměnily v galerii.

Kdy to všechno začalo? Před více než 10 lety, kdy se poprvé „sáhlo“ do tamního průmyslové areálu. Jedinečný komplex hutí a dolů, technická památka zapsaná na seznamu Evropského kulturního dědictví, se začal proměňovat v moderní vzdělávací a kulturní centrum, a přitom si dodnes zachoval svůj původní industriální vzhled.

Plynojem se proměnil na multifunkční aulu, z Vysoké pece č. 1 se stal Bolt Tower s funkcí naučnou (výroba železa) i odpočinkovou (kavárna, rozhledna, klub). Bývalá VI. energetická ústředna se proměnila v Malý svět techniky U6.

Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

Z Ostravy si berme příklad. Brownfieldy tam revitalizují skvěle, říká expert

Průmyslové areály, bývalá JZD, kulturní domy nebo kasárna. Brownfieldy jsou plochami s velkým potenciálem. Celkově podle Národní databáze brownfieldů zabírají přes 11 tisíc hektarů, což je zhruba rozloha Pardubic. Kde se jejich revitalizace chopili příkladně? Jak chce jejich přeměnu nadále podporovat Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO)? O tom všem jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club s Janem Hanou z MPO.

Přečíst článek

Před rokem přibyla lávka na propojující přes železniční vlečku a řeku Ostravici ulici Vítkovickou v Dolních Vítkovicích s cyklostezkou na pravém břehu řeky. A stejně jako všechny zmiňované realizace i tu poslední, hotel v někdejším socialistickém zdravotnickém středisku, navrhl architekt Josef Pleskot a jeho ateliér AP.

A pokud se zadaří Ostrava bude zřejmě prvním tuzemským městem, v němž bude stát mrakodrap. Jeho podoba vzejde z mezinárodní architektonické soutěže, které se účastní hned pět velkých architektonických jmen.

Lávka v Litomyšli/ EHL & KOUMAR ARCHITEKTI

Prestižní architektonická cena putuje do Litomyšle. Porotu zaujala nová betonová lávka

Prestižní ocenění Česká cena za architekturu získali Lukáš Ehl, Tomáš Koumar z ateliéru Ehl & Koumar architekti za návrh lávky v Litomyšli.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme