Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prestižní architektonická cena putuje do Litomyšle. Porotu zaujala nová betonová lávka

Lávka v Litomyšli/ EHL & KOUMAR ARCHITEKTI
Se svolením Česká cena za architekturu/Tomáš Souček
Petra Jansová

Prestižní ocenění Česká cena za architekturu získali Lukáš Ehl, Tomáš Koumar z ateliéru Ehl & Koumar architekti za návrh lávky v Litomyšli.

Reklama

„Tento most je přesně to, co je v daném místě potřeba. Nevytahuje se, ani se nevyhýbá. Nevyvolává žádné otázky.Není v něm prostě nic navíc, a to je v dnešní době vlastnost neobvyklá,“ popsala vítězný projekt odborná porota.

A kromě díla porotci podtrhli i samotnou Litomyšl, kterou označili jako pokladnici obsahující bohatou sbírku významné současné architektury.

Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2023 získalo kromě vítězné stavby pět dalších projektů. Porotu zaujalo Sídlo Kloboucké lesní v Brumově-Bylnici navržené Janem Machem a Janem Vondrákem z ateliéru Mjölk architekti. Dále rekonstrukce historické budovy bývalých jatek pro účely galerie Plato Ostrava  (KWK Promes, 2022).

Na všechna nominovaná díla se můžete podívat do následující galerie:

Další finalista, Památník tří odbojů je prací Kláry a Tomáše Hradečných a jejich týmu z ateliéru IXA, zahrady se hřbitovem navrhli Objektor Architekti. A mezi finalisty zařadila porota také rozšíření lodžií panelového domu v Praze od autorů z ateliéru re:architekti studio.

Vítěz i finalisté se etablovali z 31 nominovaných prací, které ČKA představila na nominačním večeru v červnu tohoto roku. Celkově se o Českou cenu za architekturu v 8. ročníku ucházelo 241 realizací dokončených na území České republiky v posledních pěti letech.

Dům na Kozině

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Přečíst článek

Bytový dům Holečkova 26 od architektů DAM.

FOTOGALERIE: Podívejte se na ty nejhezčí bytovky v Česku

Zakulacené, hranaté, ze dřeva nebo z betonu. Bytový dům, chcete-li bytovka se dá postavit ze všeho. A do našeho výběru těch nejpovedenějších, mnohdy jsme se shodli i s odbornou porotou soutěže Česká cena za architekturu, se dostal i jeden panelák.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Přečíst článek
Budova projde rekonstrukcí.

Architekt: Hlavák je jedinečný. Takové nádraží nemá žádné evropské město. Proto jsme ho chtěli zachovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme