Reklama

Vláda v červnu mimořádně valorizuje důchody, upraví i výši spotřebních daní

Marián Jurečka
ČTK
 ČTK

Vláda podle předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky chystá na červen mimořádnou valorizaci důchodů kvůli inflaci. Jurečka to uvedl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Míru zvýšení penzí nesdělil, neboť ještě není vyčíslena. Jurečka také uvedl, že vláda daně zvyšovat nehodlá, v koalici je ale podle něj shoda na valorizaci spotřební daně z tabáku či alkoholu.

Reklama

O zvýšení důchodů Jurečka mluvil v souvislosti se středečním tvrzením bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), podle něhož vláda bude muset sáhnout na platy a důchody, aby letos dosáhla slibovaných úspor rozpočtu ve výši 80 miliard korun. Jurečka připomenul, že vláda rozhodla o zvýšení platů vybraných profesních skupin a že v případě valorizace důchodů bude postupovat v souladu se zákonem.

Mimořádné zvýšení penzí podle zákona o důchodové pojištění nastává v případě, že inflace překoná od poslední valorizace pět procent. Česká národní banka odhaduje, že inflace by na počátku letošního roku mohla být až dvouciferná. Podle Jurečky by důchodci mohli se zvýšením penzí počítat od července, pravděpodobněji už od června.

Zákon říká, že mimořádná valorizace musí nastat po pěti měsících od měsíce, kdy sledovaná inflace překročí pět procent. Zvyšovat se bude jen zásluhová část důchodů, a to o součet meziměsíčních přírůstků.

Jurečka připomenul, že vláda chce úspory hledat snížením počtu úředníků o desetinu a digitalizací agend. Kromě zvýšení některých spotřebních daní chce podle něj vládní koalice snížit daně u ekologicky šetrných produktů.

Peníze, ilustrační foto

Na podporu stavebka šlo v tomto miléniu už 200 miliard. Je na čase ji zrušit

Závažnější než samotná výše veřejného dluhu Česka je stávající dynamika jeho nárůstu. Hrozí totiž, že mnohé země EU začnou své veřejné finance ozdravovat rychleji než ČR, což by mohlo postavení Česka v rámci EU coby šesté nejméně zadlužené země zhoršit. Navíc by takový vývoj nenechaly bez povšimnutí ratingové agentury. Ty pandemický nárůst tuzemského zadlužení zatím tolerují, neboť vnímají celkový mimořádný kontext, kvůli němuž nastalo.

Přečíst článek

Vlastmil Válek (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Přehledně: Začínají platit největší novinky Fialovy vlády v boji proti pandemii. Firmy se zapotí

Nadcházející pondělí přinese zatím největší sadu protipandemických opatření, s nimiž přišla nová vláda Petra Fialy. Zde jsou přehledně nejdůležitější opatření, která zasáhnou běh každé firmy. Ty mají nově povinnost testovat zaměstnance i smluvní spolupracovníky dvakrát týdně, tento režim by měl platit dva až tři týdny, uvedl již dříve ministr zdravotnictví za TOP 09 Vlastimil Válek.

Přečíst článek

Václavské náměstí v Praze

Co Česko v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání

Česko od dneška hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější čas, i když ne nutně od letoška. Inflace, která však letos udeří – v tomto měsíci až desetiprocentní – způsobí výrazné pokles kupní síly obyvatelstva – a tedy jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit. Zde osmero hlavních změn a očekávání roku 2022.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme