Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přehledně: Začínají platit největší novinky Fialovy vlády v boji proti pandemii. Firmy se zapotí

Vlastmil Válek (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL)
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Nadcházející pondělí přinese zatím největší sadu protipandemických opatření, s nimiž přišla nová vláda Petra Fialy. Zde jsou přehledně nejdůležitější opatření, která zasáhnou běh každé firmy. Ty mají nově povinnost testovat zaměstnance i smluvní spolupracovníky dvakrát týdně, tento režim by měl platit dva až tři týdny, uvedl již dříve ministr zdravotnictví za TOP 09 Vlastimil Válek.

Reklama

Povinné testování a automatická e-neschopenka

Firmy budou od pondělí hlásit pozitivní samotesty zaměstnanců na covid-19 přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) tam mohou rovnou požádat pro zaměstnance i o neschopenku. Autorizace k přihlášení na web bude přes datovou schránku. Podrobné informace ministerstvo zveřejní v manuálu k testování, který v současné době dokončuje. Na zakoupené testy firmám přispívají zdravotní pojišťovny. Podniky, které dosud zaměstnance netestovaly, budou moci žádat o peníze až v březnu.

Na webu bude po přihlášení dostupný formulář, kam firma zadá údaje o pozitivně testovaných zaměstnancích a může u každého také zvolit, jestli pro něj žádá neschopenku. Automaticky se podle Pavlovice tuto informaci dozví ministerstvo práce, respektive Česká správa sociálního zabezpečení, která neschopenky eviduje.

Platy ve státní sféře 2022

Platy 2022: Zjistěte, jak porostou výdělky ve státní sféře

Zvyšování platů ve státní sféře bude v roce 2022 nerovnoměrné. Zatímco zdravotníkům se zvýší platy dokonce o šest procent, zaměstnanci ve státní službě nedostanou nic navíc. Vyplývá to ze závěrů středečního jednání vlády.

Přečíst článek

Peníze v prvních dnech pracovní neschopnosti zaměstnanci platí zaměstnavatel, může pak podle náměstka čerpat antivirus nebo takzvanou izolačku. Lidé, kteří neschopenku mít nebudou, mohou dál pracovat v karanténě z domova. Deníku Právo Pavlovic řekl, že povinnost nahlásit výsledky testování je do dvou dní od testu. Zaměstnanci v případě vydání karantény a neschopenky přijde SMS zpráva.

Po pozitivním antigenním samotestu bude karanténa na pět dní. „Pokud se v té době u zaměstnance vyskytnou příznaky, nevrací se po pěti dnech do práce, ale kontaktuje svého praktického lékaře,“ vysvětlil. Ten ho případně pošle na PCR test. Při pozitivním nastupuje do izolace, po negativním může karanténu okamžitě ukončit.

Pracovní karanténa

Pracovní karanténa se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty. Lidé zařazení do pracovní karantény budou moci chodit do práce i v případě, že budou mít pozitivní antigenní samotest na koronavirus.

Povolení a podmínky budou muset podle Válka udělit hygienici. „Domnívám se, že z těch, co budou v karanténě, i ve zdravotnických zařízeních, se to bude týkat - i jednotky jsou vysoké procento,“ řekl.

Pokud hygienici umožní určitému pracovníkovi přes pozitivní test, aby odešel do práce, musí být podle Válka nulové riziko, že kohokoliv dalšího nakazí. Nesmí mít příznaky ani jiné potíže, uvedl.

Konference Investiční výhledy 2022
video

Zamrazilová, Singer či šéf pražské burzy Koblic poradí, jak porazit inflaci

Své rady, jak uchránit majetek před aktuální vysokou inflací, prozradí na konferenci Investiční výhledy 2022 celá řada renomovaných investorů a ekonomů. Konferenci pořádá ve středu 19. ledna online společnost EMUN Family Office a vedle dalších se jí zúčastní Eva Zamrazilová z Národní rozpočtové rady, bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, nebo Petr Koblic, šéf pražské burzy, která se loni stala jedním z nejúspěšnějších parketů na světě. Server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Pět PCR testů pro očkované

V celém systému budou hrát vyšší roli PCR testy. Ty mohou ukončit karanténu pracovníkům, kteří byli povinně v karanténě. Ze zdravotního pojištění tak bude od 17. ledna hrazeno pět PCR testů na koronavirus za kalendářní měsíc lidem, kteří mají dokončenou vakcinaci. Dosud měli nárok jen na dva testy měsíčně, rozočkovaní a lidé s kontraindikacemi také budou mít nárok na pět testů.

Neočkovaní lidé nad 18 let nemají testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Za PCR test tak zaplatí zhruba 800 korun.

Česká národní banka, ilustrační foto

Česká koruna razantně zpevnila. Může to zmírnit růst úrokových sazeb

Koruna ve středu později odpoledne středoevropského času prolomila psychologickou hranici 24,30 koruny za euro. Zpevnila pod ní poprvé od září 2012. Podle dat Bloombergu se koruna dostala až na kurs 24,292 koruny za euro.

Přečíst článek

Povinná karanténa pro všechny

Od pondělí by měli jít po rizikovém kontaktu do karantény všichni, tedy i plně očkovaní a lidé po prodělaném covidu-19 v minulých 180 dnech, řekl Deníku N náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Nový metodický pokyn hlavní hygieničky podle něj bude vyvěšen v neděli.

Změny ve školách

Epidemie koronaviru v Česku zrychluje a významný nárůst virové zátěže u žáků i pedagogů odhalilo také pondělní testování ve školách. Od pondělí budou testy ve školách jednou týdně. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) navrhne vládě navýšení počtu dnů ředitelského volna ze stávajících pěti o dalších deset, aby mohly školy flexibilně reagovat na vývoj epidemie. To se samozřejmě dotkne všech rodičů, kteří budou muset řešit, jak se postarat o děti.

Rok 2021 byl rokem nečekaně bujné inflace

Lukáš Kovanda: Inflace stoupá k rekordu z roku 1998, Češi si po delší době „utáhnou opasky“

Inflace v prosinci 2021 vykázala hodnotu 6,6 procenta v meziročním vyjádření. Jedná se o její nejvyšší úroveň od září 2008, kdy dosáhla stejné hodnoty. Loni za celý rok tak inflace vykazuje nejvyšší průměrnou úroveň právě od roku 2008. Stále však jde jen o „zahřívací kolo“ v porovnání s tím, co nás čeká letos.

Přečíst článek

Café Imperial v Praze.

Pohlreichovo Café Imperial vévodí žebříčku tradičních restaurací ve světě

Co se týče kvality a úrovně, porazilo vyhlášené podniky v New Yorku, Londýně, Římě či Paříži. Řeč je o Café Imperial v Praze nejznámějšího tuzemského kuchaře Zdeňka Pohlreicha, které specializovaný server Taste Atlas zařadil do čela žebříčku nejlepších tradičních restaurací na světě. Ve stovce oceněných je přitom jediným českým zástupcem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny benzinu 5. března 2022

Inflace vyskočila na 12,7 procenta a je nejvýš za 25 let. Pohonné hmoty zdražily o polovinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme