Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.
Dalibor Martínek/Newstream.cz
Tereza Zavadilová

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Reklama

Vladimír Putin strategicky využil oslabení světa, především Západu, po dvouletém pandemickém sevření. Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce. Země totiž má největší zásoby zemního plynu na světě a je třetím nejvýznamnějším producentem ropy. Raketový růst cen plynu, s tím spojené spekulace s emisními povolenkami vyhnaly cenu energií na rekordní úrovně a způsobily ve většině vyspělého světa nečekanou inflaci, která poškozuje makroekonomické prostředí a brání očekávanému oživení ekonomiky. 

Vagon Škodovek, export

Analýza: Válka na Ukrajině zvýší v Česku inflaci, ekonomiku však neparalyzuje

Eskalace konfliktu na Ukrajině bude mít značný dopad i na českou ekonomiku. Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou pravděpodobně zkomplikuje zahraniční obchod. Povede ke zvýšení inflace v České republice. Důvodem bude růst cen ropy a plynu, dále nárůst cen obilovin a potravin a odchod investorů více na západ. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu a vyjádření jednotlivých institucí.

Přečíst článek

Kromě finančního polštáře z vysoké ceny komodit má Rusko ještě další strategickou výhodu. Od sankcí v roce 2014, které na něj spojenci z NATO a jejich spojenci uvalili po anexi Krymu, se naučilo žít izolovaně od Západu. Východní velmoc se začala spoléhat na svůj vnitřní trh, Putin se snažil o co největší soběstačnost. Aby ho případné další sankce tolik nebolely. Takže Rusko snížilo podíl svého státního dluhu drženého v cizích měnách, vyvinulo vlastní mezibankovní systémy. Rusové nepotřebují Facebook, protože mají vlastní sociální síť VKontakte (mimochodem jejímu zakladateli Američané tento týden v rámci první vlny sankcí zmrazili majetek ve Spojených státech), nepotřebují Google, protože mají Yandex.ru. Po zkušenosti, že ruským prominentům i běžným občanům v zahraničí přestaly v roce 2014 fungovat platební karty, vyvinula země vlastní karetní systém Mir, aby mohla lehce nahradit Visu a Mastercard. 

Hrozba zmrazení zahraničních plateb Putina neodradila

Sankce, o které se mluví nyní jako o nejbolestivější, by mířila na systém zahraničních plateb SWIFT. Tato sankce byla diplomaticky uplatněna jen jednou, proti Iránu v roce 2012, jako trest za hrátky země s jaderným programem. Bílý dům uvedl, že 80 procent zahraničních plateb Ruska je v dolarech a Spojené státy na ně mohou lehce dosáhnout. Rusko kontrovalo tím, že má vyvinutý vlastní systém vypořádání plateb SPFS. Jak by jej ale konkrétně nahradilo, zatím není zcela jasné. Evidentně to je ale něco, co dokáže nebo to prostě umí obětovat - protože o hrozbě zmrazení zahraničních plateb se mluví několik dní a Putina to od vojenské agrese na Ukrajině nijak neodradilo.

Gennadij Timočenko (vlevo)

Miliardy v tahu. Kdo z ruských oligarchů nejvíce zchudl?

Nejbohatší z ruských oligarchů přišli vlivem burzovního propadu dohromady o více než 30 miliard dolarů (asi 691 miliard korun). Ztratili tak asi desetinu z jejich celkového majetku. A bude to víc, jen co se projeví sankce Západu. Aktuálně zatím nejvíce zchudl spolumajitel producenta plynu Novatek Gennadij Timčenko, který přišel o 6,5 miliardy dolarů, tedy asi o třetinu majetku, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Otázka je, kde v jaké části světa najde Rusko partnery pro financování svého dluhu (pořád potřebuje někde umístit stovky miliard dolarů) a pro vývoz surovin. Nabízí se Čína, která sice po anexi Krymu jakž takž držela basu s NATO, ale ruské dluhopisy celkem čile kupovala. Čína je podobně jako Rusko v jiné situaci než tehdy - dlouhodobý diplomatický konflikt se Západem, především USA, ji izoloval.

Čína, která je pro Rusko největším exportním partnerem, asi ráda využije vyostření konfliktu a tlak na USA pro svůj zájem. Ani v zájmu Číny na druhou stranu není mít příliš silné Rusko a zároveň si nebude chtít zkazit vztahy s Evropou, které jsou lepší než s Amerikou a především pro ni ekonomicky velmi důležité. Každopádně Čína je klíčem k tomu, zda se Rusko podaří sankcemi izolovat.

Co se týče zahraničního obchodu, před osmi lety po nastolení sankcí neformálně pomáhalo Rusku Turecko. Zboží, které nemohlo napřímo do Ruska, se reexportovalo přes Turecko. V aktuálním konfliktu se Erdogan zatím postavil spíše na stranu Ukrajiny. 

Evropa je v šoku

Napadení Ukrajiny je pro Evropu šok. Jistě, na mnoha místech světa jsou sporná území a různé konflikty. Starý kontinent si od otevřené vojenské akce dávno odvykl, krom Balkánu se dlouho nic nedělo, proto válka na hranici Evropské unie děsí. Válka v Sýrii - ačkoli už i ta byla do velké míry proxy válkou mocností - příliš humanismu v Evropanech s výjimkou Němců nevyvolala. Humanitární aspekt konfliktu v těsné blízkosti bude další zkouškou solidarity postkomunistického bloku, který si dosud navykl na Ukrajince jen jako na levnou pracovní sílu. 

Joe Biden, americký prezident

Američané mají z ruské invaze větší strach než Češi. A drahý benzín prohrává volby

Zprávy o vstupu ruských vojáků na východ Ukrajiny v úterý dominovaly titulním stranám novin i televizním zprávám. Jak moc se ale Američané zajímají o dění na východě Evropy? Více než by se mohlo zdát, jak píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Přečíst článek

Svět se od uvalení sankcí na Rusko v roce 2014 zhoršil, vztahy se vyostřily. Fake news, proxy války, hybridní války, kyberkriminalita, štěpení společnosti - to vše se do velké míry připisuje nové vlně studené války. A jak je vidno, že když je válka jen studená, je to ještě výhra....

Po pandemii mělo přijít konečně jaro. S válkou na Ukrajině přichází další balík nejistot. Kam až Rusko zajde, kdo pomůže Ukrajině, jak bude do Evropy proudit plyn, kolik firem zkrachuje, zda dále porostou ceny a jak moc se lidem zhorší životní úroveň.  A pár kilometrů východně od Slovenska lidé řeší holé životy. Skončil covid a přišla válka. 

Loď Felicity Ace plující pod panamskou vlajkou byla na cestě z německého Emdenu do amerického přístavu Davisville zasažena požárem. Na palubě veze kolem 4000 automobilů z koncernu Volkswagen, včetně luxusních vozů Porsche, Audi a Bentley.

Volkswagen přišel na moři o luxusní auta za tři miliardy. Shořely vozy Porsche, Bentley i Lamborghini

Požár námořní dopravní lodi Felicity Ace vezoucí čtyři tisíce luxusních Porsche, Bentley, Lamborghini či Audi, se jejich vlastníkovi Volkswagenu zásadně prodraží. Podle odhadu analytického uskupení Russell Group mají auta na lodi hodnotu přes 400 milionů dolarů, z toho hodnota poškozených patřících německému koncernu činí 155 milionů dolarů (asi 3,3 miliardy korun). O ty zřejmě firma přijde, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Německo pozastavilo certifikaci projektu Nord Stream 2. Kvůli postupu Kremlu na Ukrajině

Nynější postup Ruska vůči Ukrajině znemožňuje udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny je jasným porušením mezinárodního práva, které nezůstane bez odpovědi. Oznámení přivítal Bílý dům, podle polské vlády je ale zastavení certifikace plynovou „příliš málo".

Přečíst článek

Reklama

Související

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme