Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardy v tahu. Kdo z ruských oligarchů nejvíce zchudl?

Gennadij Timočenko (vlevo)
Tisková kancelář ruského prezidenta Ruska / Creative Commons / CC BY 3.0
Dušan Kütner

Nejbohatší z ruských oligarchů přišli vlivem burzovního propadu dohromady o více než 30 miliard dolarů (asi 691 miliard korun). Ztratili tak asi desetinu z jejich celkového majetku. A bude to víc, jen co se projeví sankce Západu. Aktuálně zatím nejvíce zchudl spolumajitel producenta plynu Novatek Gennadij Timčenko, který přišel o 6,5 miliardy dolarů, tedy asi o třetinu majetku, píše Bloomberg.

Reklama

Majetek ruských superboháčů se letos dosud propadl o 32 miliard dolarů, přičemž stupňující se konflikt na Ukrajině bude důvodem k tomu, že ztráta jejich bohatství bude mnohem větší, uvádí Bloomberg. Důvodem jsou sankce, které ohlásily Spojené státy, Evropská unie, Velká Británie, Japonsko i třeba Austrálie. Společně s poklesem cen akcií ruských firem čeká ruské oligarchy krvavá lázeň. 

Celkem 23 ruských miliardářů mezi pěti sty nejbohatšími lidmi světa podle indexu miliardářů Bloombergu má v současnosti čisté jmění 343 miliard dolarů. Ještě na konci roku 2021 to bylo 375 miliard dolarů.

Sankce proti Rusku jsou mírné. Alespoň soudě podle reakcí burz

Sankce, které zatím Západ vůči Rusku uplatnil v reakci na uznání dvou povstaleckých republik na Ukrajině, jsou slabé. Jsou o tom přesvědčeny miliony investorů všude po světě. Akcie v Evropě nebo Americe totiž rostou. Jde spíše než o růst z úlevy o růst z rozčarování. Rozčarování z toho, že Západ zatím vůči Rusku postupuje jen měkce.

Přečíst článek

Kdo zatím nejvíce doplatil na sankce a propad akcií na burze:

Gennadij Timčenko (69)

Velká Británie uvalila sankce na pět bank v zemi a tři ruské miliardáře včetně Gennadije Timčenka, který ovládá Volga Group, ruskou investiční společnost se zájmy v energetice, dopravě a stavebnictví. Spolumajiteli společnosti produkující plyn Novatek a výrobce chemikálií Sibur klesl majetek o třetinu, tedy o 6,5 miliardy dolarů na aktuálních 16 miliard. Devětašedesátiletý Timčenko je synem sovětského vojenského důstojníka, který se již na počátku 90. let setkal a spřátelil s nynějším prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem

ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Na Rusko míří první kolo sankcí. Ty nejtvrdší jsou zatím v záloze

Kvůli rostoucí agresi Ruska vůči Ukrajině rozhodli spojenci o uvalení prvního kola sankcí. Ty nejzásadnější ale mají ale ještě v rukávu. Co už Rusko dostalo a co mu ještě hrozí? Přečtěte si v analýze newstream.cz vyplývající ze sdělení příslušných institucí.

Přečíst článek

Leonid Michelson (66)

Majetek dalšího, asi čtvrtinového akcionáře a generálního ředitele společnosti Novatek Leonida Michelsona se letos propadl o 6,2 miliardy dolarů na 26,2 miliardy dolarů. Michelson rovněž vlastní téměř 31procentní podíl v Siburu.

Vývoj majetku nejbohatších Rusů k 23. únoru 2022 Bloomberg

Vagit Alekperov (71)

Čisté jmění předsedy společnosti Lukoil, která produkuje asi dvě procenta světové produkce ropy, Vagita Alekperova letos kleslo o 3,5 miliardy dolarů, tedy o 15 procent, na 19,3 miliardy dolarů. Ve stejném období akcie Lukoilu propadly téměř o 17 procent. Alekperov je mimo jiné také spoluvlastníkem fotbalového klubu Spartak Moskva.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Německo pozastavilo certifikaci projektu Nord Stream 2. Kvůli postupu Kremlu na Ukrajině

Nynější postup Ruska vůči Ukrajině znemožňuje udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny je jasným porušením mezinárodního práva, které nezůstane bez odpovědi. Oznámení přivítal Bílý dům, podle polské vlády je ale zastavení certifikace plynovou „příliš málo".

Přečíst článek

Vladimir Lisin (65)

Lisin má pod kontrolou ocelárny Novolipetsk Steel (NLMK) a jen kvůli pondělnímu propadu cen akcií pocítil ztrátu 645 milionů dolarů. Od Nového roku přišel celkem o 1,3 miliardy dolarů a jeho majetek se snížil o 4,7 procenta na 26,7 miliardy dolarů. Vlastní také provozovatele železniční nákladní dopravy v Rusku Freight One, provozovatele přístavních zařízení UCL Port a přepravní společnost VBTH.

Alexej Mordašov (56)

Šéf a největší akcionář čtvrtého největšího ruského výrobce oceli Severstal Alexej Mordašov ztratil od začátku roku 1,24 miliardy dolarů a majetek se mu ztenčil o 4,3 procenta na 27,6 miliardy dolarů. Mordašov také vlastní podíly v producentovi zlata Nordgold, výrobci energetických zařízení Power Machines a evropské cestovní kanceláři TUI. Investoval také do National Media Group, Bank Rossija a telekomunikačního operátora Rostelecom.

Joe Biden, americký prezident

Američané mají z ruské invaze větší strach než Češi. A drahý benzín prohrává volby

Zprávy o vstupu ruských vojáků na východ Ukrajiny v úterý dominovaly titulním stranám novin i televizním zprávám. Jak moc se ale Američané zajímají o dění na východě Evropy? Více než by se mohlo zdát, jak píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Přečíst článek

Vladimir Potanin  (61)

Aktuálně nejbohatší člověk v Rusku s majetkem 29,7 miliardy dolarů. To je ovšem o 1,18 miliardy méně než na konci roku. Potanin vlastní těžební společnost Norilsk Nickel, což je největší světový výrobce vysoce kvalitního niklu. Vlastní také asi jednu třetinu ruské společnosti Dudinka, která měla v roce 2020 tržby 15,6 miliardy dolarů. Mezi další Potaninovy ​​investice patří kontrolní podíl v ruské farmaceutické společnosti Petrovax Pharm.

Rodina Rotenbergů

Sice nejsou na seznamu Bloombergu pěti set nejbohatších lidí na světě, ale na sankčním seznamu Spojeného království ano. Boris Rotenberg, jeho bratr Arkadij a Arkadijův syn Igor a jejich rodiny zbohatli díky firmě Strojgazmontaž na stavbu plynovodů, která se postupně stala jedním z hlavních partnerů pro giganta jménem Gazprom. Boris Rotenberg vlastní také podíl v bance SMP, která rovněž podléhá sankcím.

Arkadij Rotenberg je mimo jiné jedním z bývalých Putinových sparringpartnerů v judu z dob mládí, uvedl Bloomberg. Boris Rotenberg má čisté jmění asi jednu miliardu dolarů, zatímco u jeho bratra je to 2,1 miliardy dolarů. Igor Rotenberg drží podíl ve vrtné společnosti Gazprom Burenie a v provozovateli mýtného systému Platon. 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme