Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Válka na Ukrajině zvýší v Česku inflaci, ekonomiku však neparalyzuje

Vagon Škodovek, export
Škoda Auto

Eskalace konfliktu na Ukrajině bude mít značný dopad i na českou ekonomiku. Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou pravděpodobně zkomplikuje zahraniční obchod. Povede ke zvýšení inflace v České republice. Důvodem bude růst cen ropy a plynu, dále nárůst cen obilovin a potravin a odchod investorů více na západ. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu a vyjádření jednotlivých institucí.

Reklama

Ukrajina je totiž jednou z dvacítky zemí, se kterou Česko nejvíce obchoduje. Pokud budou na Rusko uvaleny sankce, lze podle hlavní analytičky Hospodářské komory Kariny Kubelkové očekávat, že se budou týkat také tradičního vývozu průmyslových výrobků. Z českého vývozu by to mohly být motory, elektronika, obráběcí nebo jiné stroje a také telekomunikační zařízení. 

V případě dovozu jsou pak nejcitlivější položkou, a to nejen pro Českou republiku, ropa a zemní plyn. Zvýšení ceny ropy se projeví v peněženkách občanů nejen vyššími cenami pohonných hmot na benzinových stanicích, ale i zvýšením cen dalšího zboží, jehož producenti si zvýšené náklady promítnou do cen, a vyššími cenami za vytápění, uvedl analytik Portu Filip Louženský.

Kubelková také upozornila, že Rusko je výhradním dodavatelem jaderného paliva pro Temelín a Dukovany. V situaci oživení české ekonomiky navíc roste poptávka po základních materiálech a surovinách jako je ocel nebo ruda. I v tomto případě by podle Kubelkové mohla být případná ruská odveta pro ČR nepříjemná.

Kombinace těchto faktorů zapříčiní zvýšení inflace v ČR. „I když Česká národní banka předpokládá roční míru inflace na úrovni 8,5 procenta, konečná hodnota může být výrazně vyšší,“ upozornil Louženský. Podobně se vyjádřil v rozhovoru pro newstream.cz také guvernér ČNB Jiří Rusnok

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Guvernér ČNB Rusnok: Sazby zase půjdou dolů. Nehnal bych se do dlouhých fixací hypoték

Šest let působení guvernéra České národní banky bylo poněkud divokých. Musel se potýkat nejen s dopady covidu na ekonomiku, ale i s rekordní inflací, jakou země jednu generaci nezažila. V červnu ve funkci končí, jeho nástupce určí prezident. Základní sazby, od kterých se odvíjejí třeba ceny hypoték, jsou na rekordní úrovni. Příští rok by podle něj však měl být klidnější. Jisté to však není.

Přečíst článek

Ukrajina je také sýpkou Evropy. Zatímco Rusko vyváží své obiloviny spíše do Afriky a Asie, Ukrajina své obiloviny exportuje primárně do Evropy. V případě eskalace konfliktu by mohly být narušeny dodavatelské řetězce a cena všech navázaných produktů (mouka, pečivo, atd.) by mohla prudce vyrůst. A už se tak děje. V reakci na ranní informace roste cena pšenice i kukuřice.

Rusko i Ukrajina jsou také vývozci průmyslových kovů, tedy železné rudy, hliníku či mědi. Rusko je jedním z největších producentů platiny na světě a největším producentem palladia. Cena všech drahých kovů již v reakci na ruskou invazi roste, nejvíce zdražuje palladium, které přidává skoro pět procent. Přerušení dodávek palladia, které se hojně používá v automobilovém průmyslu v katalyzátorech, by mohlo více zpomalit celý automobilový průmysl, upozornil Louženský.

V důsledku vstupu ruských vojsk na Ukrajinu se podle generální ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků Evy Svobodové změní nejen podmínky pro export do Ruska a na Ukrajinu.

„Musíme počítat také s odlivem Ukrajinců, kteří dostanou povolávací rozkazy, z českých firem. Podle našich poznatků se to už děje. Stejně tak se musíme připravit na příliv utečenců z Ukrajiny k nám,“ uvedla Svobodová. 

S největší pravděpodobností tak dojde na českém trhu práce k výpadku pracovníků, zejména v manuálních profesích. V současné chvíli je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka nutné zajistit jednoduchý vízový proces pro rodinné příslušníky ukrajinských pracovníků v ČR tak, aby se jejich rodiny dostaly do ČR co nejdříve.

„K tomu je třeba i koordinovaná pomoc se zajištěním jejich rychlé a bezpečné přepravy a následný celkový adaptační proces podpory po jejich příchodu,” uvedl. Dále je nezbytné jednat s ukrajinskou stranou o jejích občanech, kteří pracují v tuzemsku, pro případ dalšího vyhrocení situace. Nutné je také automaticky prodloužit platnost stávajících pracovních i krátkodobých víz všem Ukrajincům, kteří jsou momentálně v ČR.

Lze rovněž očekávat přesun investorů na západ Evropy nebo do USA kvůli ochraně svých prostředků, a také přesun z rizikových aktiv (akcie) ke konzervativnějším (dluhopisy). To může působit na oslabení koruny a také na růst cen dluhopisů, jak tuzemských, tak globálních, který povede ke snížení jejich výnosů do splatnosti.

Česká ekonomika ale zřejmě i v případném nejširším pojetí sankcí proti Rusku však nebude podle Hospodářské komory paralyzována. I když pro mnohé firmy z různých odvětví by sankce mohly mít až existenční důsledky. 

Miloš Zeman

Prezident Zeman: Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy

Rusko se vpádem Ruska na Ukrajinu dopouští zločinu proti míru. Je načase sáhnout k tvrdším sankcím, než byly plánovány. Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy, uvedl v televizním projevu prezident Miloš Zeman s tím, že vyjádřil plnou podporu ukrajinskému lidu a jeho vedení. Projev hlavy státu ocenil premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Fronta aut před ukrajinskou čerpací stanicí

Válka na Ukrajině zdražuje ropu i zlato. Koruna padá

Trhy se po šoku ze zahájení války na Ukrajině zčásti stabilizují. Koruna zpomalila své prudké oslabování. Unce zlata za poslední dva týdny podražuje o skoro 5000 korun.

Přečíst článek

>>>>>> Více k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme