Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PŘEHLEDNĚ: Na Rusko míří první kolo sankcí. Ty nejtvrdší jsou zatím v záloze

ilustrační foto
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Kvůli rostoucí agresi Ruska vůči Ukrajině rozhodli spojenci o uvalení prvního kola sankcí. Ty nejzásadnější ale mají ale ještě v rukávu. Co už Rusko dostalo a co mu ještě hrozí? Přečtěte si v analýze newstream.cz vyplývající ze sdělení příslušných institucí.

Reklama

Spojené státy

USA odstřihávají od finančního systému dvě banky, klíčové pro financování Kremlu a ruské armády: Vnešekonombank a Promsvjazbank. Tato opatření zmrazí jejich aktiva ve Spojených státech, zakážou americkým jednotlivcům a firmám provádět s nimi jakékoli transakce, vyřadí je z globálního finančního systému a znemožní přístup k americkému dolaru.

Občané a firmy USA nemohou obchodovat s dluhopisy vydanými ruskými státními institucemi. Odepírá se Rusku přístup na klíčové americké trhy a investory. Dále Bílý dům uvalil sankce na pět rodin blízkých Putinovi: ředitele ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova a jeho syna Denise, náměstka personálního ředitele Putinova úřadu Sergeje Kirijenka a jeho syna Vladimira, který je ředitelem skupiny VK Group vlastnící sociální síť VKontakte a výkonného ředitele Promsvjazbank Pjotra Fradkova.

Ruský rubl

Propad burz dopadl krutě na ruské oligarchy. Nejvíc zchudl šéf Lukoilu Alekperov

Vyhrocená situace kolem dvou separatistických regionů na východě Ukrajiny tvrdě dopadla i na ruské miliardáře. Pondělní propad cen akcií snížil hodnotu jejich majetku asi o 8,3 miliardy dolarů (asi 178 miliard korun), píše server ruskojazyčné verze časopisu Forbes.

Přečíst článek

Evropská unie

Na sankční seznam EU platící od roku 2014 přibude 351 poslanců Státní dumy, kteří navrhli uznání nezávislosti separatistických území na východě Ukrajiny. Sankce postihnou také 23 dalších činitelů či subjektů, mezi nimiž je ministr obrany Sergej Šojgu. EU zároveň potrestá ruské banky VEB a Promsvjazbank a omezí přístup ruského režimu na finanční a kapitálový trh unie. Unie rovněž omezí obchod se zabranými regiony. 

Velká Británie

Británie uvaluje sankce na pět ruských bank, Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvajzbank a Black Sea Bank, a tři osoby, bratry Borise a Igora Rotenbergovi a Gennadije Timčenka, rusko-finského oligarchu, kteří jsou blízcí spojenci Putina. Další razantní sankce si chce země nechat v záloze. Zabránit by v budoucnu mohla i tomu, aby ruské společnosti získávaly finanční prostředky v librách nebo dokonce v dolarech. 

Burza, ilustrační foto

Štěpán Křeček: Dění kolem Ukrajiny odstartovalo paniku na trzích

Vyhrocení bezpečnostní situace ve východní Evropě má hmatatelné dopady na trhy. Vydělat se dá na energetických a zemědělských komoditách či drahých kovech. Naopak riziková aktiva jako akcie či kryptoměny zažívají masivní výprodej, píše ve svém komentáři hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

Německo

Zastavilo povolování NordStream 2, protože Rusko je nespolehlivým geopolitickým partnerem. Německo musí opakovat bezpečnostní posouzení rizika Nordstreamu a závislosti země na ruském plynu. Do té doby je schvalování pozastaveno. 

Japonsko

Japonsko omezí obchodování s ruskými státními dluhopisy a zmrazí majetek některých ruských představitelů. Nové emise ruských státních dluhopisů se nebudou moci prodávat na japonském trhu. Pravidla také zakazují vydávat víza do Japonska představitelům separatistů na východě Ukrajiny.

Austrálie a Kanada

Kanada a Austrálie znemožní transakce s dvojicí separatistických republik na východě Ukrajiny a zakáže jim podílet se na obchodování s ruským dluhem. Dále zavede sankce na ruské zákonodárce, kteří uznali separatistické republiky. 

Ropná společnost Chevron, ilustrační foto

Miliardové žně letos čekají akcionáře ropných gigantů. Odkup cenných papírů jim vynese rekordní částky

Sedm největších ropných společností se letos chystá k odkupům svých akcií v úhrnu za 38 miliard dolarů (téměř 813 miliard korun), což je téměř rekord. Znamenalo by to maximum od roku 2008, kdy tyto podniky na odkup svých akcií vynaložily dohromady 46 miliard dolarů. Firmám to umožňují vysoké ceny surovin.

Přečíst článek

Co ještě hrozí?

Spojené státy chtějí po americkém čipovému průmyslu, aby byl připraven na nová omezení exportu do Ruska, pokud Moskva zaútočí na Ukrajinu. Zvažuje se i možné blokování přístupu Ruska ke globálním dodávkám elektroniky. Bidenova administrativa zároveň už pohrozila, že ruské zahraniční platby nejsou před jejími dalšími zásahy v bezpečí, protože 80 procent ruských měnových operací probíhá v dolarech.

Sankcí, která je ve hře a na Rusko by významně dopadla, by bylo odstřižení od systému zahraničních plateb SWIFT. Toto opatření mezinárodní společenství použilo jen jednou proti Iránu kvůli jeho nukleární aktivitě. Zemi to v roce 2012 připravilo o třetinu peněz plynoucích ze zahraničního obchodu. Tento krok by ale poškodil i evropské banky, protože stále velkou expozici v Rusku má například Société Générale nebo UniCredit. 

Vladimir Putin

Ruská burza prudce padá, mohou za to spekulace o mrtvých

Nejhorší den od finanční krize zažívají ruské akcie, padá i rubl.

Přečíst článek

Uhelný důl (ilustrační foto)

Čína má velké klimatické plány, ale postaví uhelné doly za miliardy dolarů

Čína se ráda pochlubila, že právě skončené zimní olympijské hry v Pekingu byly uhlíkově neutrální, o čemž někteří experti silně pochybují. A aktuální rozhodnutí čínských úřadů vybudovat tři nové uhelné doly za 3,8 miliardy dolarů (asi 81,6 miliardy korun) svědčí o tom, že země draka se své zvyšující závislosti na uhlí jen tak nezbaví, uvedl server Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Lukáš Kovanda: Rusko letos poroste jako Česko, možná i více. Účinkují po roce západní sankce?

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve městě Buča

Obnova zplundrované Ukrajiny vyjde na 350 miliard dolarů. Ekonomické výhledy už jsou optimističtější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme