Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Motoristé, radujte se. Čeká vás nečekaně levné léto

Lukáš Kovanda: Benzin mírně zdražil. Přesto čeká motoristy nečekaně levné léto
ČTK
Lukáš Kovanda

Motoristy čeká nečekaně levné léto, za benzín platí o 10 korun na litr méně než loni, za naftu o 15 korun. A ceny půjdou níž, v USA totiž roste riziko recese, i kvůli včerejším slovům tamní centrální banky, míní hlavní analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

V uplynulém týdnu pohonné hmoty v ČR sice zdražily, v rozsahu patnácti až dvaceti haléřů na litr, ale v příštích sedmi dnech lze sázet spíše na jejich cenovou stagnaci. Ta předznamená zlevňování, jež by mělo nastat ještě před začátkem prázdnin.

Poplatky za dálnice zdražily na Slovensku a v Rakousku, od poloviny června pak zdraží také ve Slovinsku. Mýtné v Chorvatsku na léto také zdražuje.

Poplatky za dálnice cestou do Chorvatska zdraží. Podívejte se, jak

Vedle dovolených zdraží i cestování autem. Při jízdě do zahraničí musí řidiči počítat s mírným zdražením dálničních poplatků, například na Slovensku a v Rakousku, od poloviny června pak zdraží také ve Slovinsku. V jiných evropských zemích, kde fungují dálniční známky, řidiči zaplatí stejně jako loni. Vyplývá to ze stránek oficiálních prodejů vinět jednotlivých evropských zemí. V dalších zemích Evropy řidiči musí platit mýtné, které například v Chorvatsku na léto zdražuje.

Přečíst článek

Důvodem je vývoj na trhu s ropou. Lze očekávat další její zlevnění, a to i v důsledku včerejšího závěru měnověpolitického zasedání americké centrální banky. Ta sice úrokové sazby nezvýšila, což se poměrně široce čekalo, ale zároveň signalizovala, že po této „pauze“ bude sazby zvedat ještě výrazněji, než se dosud předpokládalo.

Recese v USA se blíží

Proto po včerejšku dále stoupá pravděpodobnost recese v USA, což vytváří tlak na pokles cen ropy. Slova a signály americké centrální banky potvrdila a umocnila obavu trhů, že zkrocení inflace se prostě bez recese neobejde a že jedinou otázkou tak je, jak hluboká bude.  

Dubrovník

Lukáš Kovanda: Do Chorvatska autem? To se vyplatí jen početné rodině

Pohonné hmoty přestávají zlevňovat. Do Chorvatska se letos cestování autem vyplatí hlavně rodině s dětmi, jinak může být lepší vlak či autobus.

Přečíst článek

Nijak oslnivý výkon nepodává ani čínská ekonomika, jejíž poptávka tak nemá a nebude mít sílu v nejbližší době cenu ropy citelněji zvýšit a Spojené státy tak svým způsobem „zastoupit“ coby stěžejní zdroj cenového růstu ropy.

Čekání na kroky Saúdské Arábie 

Na stagnaci, ba dokonce pokles cen před vrcholnou motoristickou sezónou by nakonec ještě během léta mohl reagovat kartel OPEC, a zejména pak Saúdská Arábie, dalším omezením své těžby. Kartel sice na takové omezení už přistoupil a sama Saúdská Arábie ještě nad rámec toho, jednostranně, dodatečně také, ale zatím to růstu cen ropy nevede.

Zaplatit za benzin či naftu přímo z auta? Ještě letos, slibuje Škoda Auto.

Zaplatit za benzin, naftu či parkování přímo z auta? Ještě letos, slibuje Škoda Auto

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto umožní v budoucnu řidičům škodovku platit za vybrané služby přímo z vozu. Ještě letos by mělo být možné zaplatit na pumpách za pohonné hmoty a parkování, uvedli zástupci společnosti Škoda X (dříve Škoda DigiLab).

Přečíst článek

Rozpočet Saúdské Arábie se tak nedaří dostat do černých čísel, kvůli nízkými cenám ropy zůstává v deficitu. Což jen umocňuje spekulace o dalších letošních možných škrtech v těžbě nejen saúdské ropy.

Každopádně čeští motoristé se mohou radovat. Toto léto bude z hlediska cen pohonných hmot výrazně levnější než to loňské, a to jak v Česku, tak v převážné části Evropy. Vždyť v ČR je benzín nyní o zhruba 10 korun na litr levnější než před rokem touto dobou, nafta pak je levnější dokonce o přibližně 15 korun na litr.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Tesla, ilustrační foto

Zlevňování zabralo. Tesla je v Česku nejprodávanějším elektromobilem

Nejprodávanějším elektromobilem v Česku za první čtyři měsíce se díky pokračujícímu zlevňování stala Tesla, na druhém místě skončila domácí Škoda Auto s modelem Enyaq. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Centrum dopravního výzkumu (CDV) nicméně už dříve uvedlo, že v podílu elektromobilů mezi nově registrovanými osobními auty Česko zaostává.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc klesat nebude. Přesto se však Češi mohou „utlouct“ po čím dál dražších dovolených

Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc neklesne. Ale po zdražujících dovolených se Češi mohou „utlouct“

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme