Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

nafta - informace o tématu

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Až 45 korun za litr. Česku hrozí citelné zdražení pohonných hmot, zejména Moravě

Česku hrozí nedostatek pohonných hmot, zejména pak na Moravě. Právě na Moravě totiž hned každý druhý litr prodaných paliv pochází z bratislavské rafinérie společnosti Slovnaft, spadající pod křídla maďarského petrochemického podniku MOL. Slovnaftu ale dnes končí výjimka, který mu umožňovala zásobovat Česko palivy, zejména naftou, vyrobenými z ruské ropy. Slovenská vláda Roberta Fica sice nyní v Bruselu jedná o prodloužení této výjimky, ale než Evropská komise dospěje ke konečnému verdiktu, může uplynout několik týdnů.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Odkládání pozemní invaze Izraele do Gazy zlevňuje pohonné hmoty v Česku

Přečíst článek
Rusko ruší zákaz vývozu nafty, ta by mohla zlevnit i v Česku. Rubl se však i přes konec embarga dál propadá

Rusko ruší zákaz vývozu nafty, ta by mohla zlevnit i v Česku. Rubl se však dál propadá

Přečíst článek
Ilustrační foto

Moskva už couvá. Zrušila embargo na většinu vývozu nafty

Rusko zrušilo embargo na většinu vývozu nafty. Podle agentury Reuters to oznámila ruská vláda. Embargo na vývoz benzinu zůstává v platnosti. Moskva minulý měsíc dočasně zakázala vývoz benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu.

Přečíst článek
Tankování do kanystrů

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta zlevňují. Ale jen dočasně

Pohonné hmoty v Česku po dlouhé době zlevňují. Prudký pád cen ropy stahuje dolů i ruský rubl, který včera opět oslabil a prodával se za „potupný“ méně než jeden americký cent.

Přečíst článek
Pohonné hmoty, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Čeští řidiči platí ruské válčení i nízké ceny pohonných hmot v Polsku

Rusko a Saúdská Arábie v posledních měsících vydělávají miliardy dolarů navíc díky tomu, že výrazně omezují svoji těžbu ropy a až minimálně do prosince ji budou dále koordinovaně škrtit, vypočítává list Wall Street Journal. Úspěšná sázka navíc podle zdrojů listu může obě země namlsat a svoji těžbu pak omezí ještě vydatněji. Což by samozřejmě dále zesílilo inflační tlaky ve světě, zejména na Západě.

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty v Česku dále zdražují – a zdražovat budou

Ceny pohonných hmot v Česku dále stoupají, zejména pak nafta. Včera se litr motorové nafty prodával průměrně celorepublikově už za 40,43 koruny, vyplývá z dnes zveřejněných údajů CCS. Jedná se o nejvyšší cenu nafty od začátku loňského prosince. Za poslední týden nafta zdražila o 21 haléřů na litr. Benzín nyní vyjde na průměrně na 40,58 koruny. Za poslední týden tedy podražil o deset haléřů na litr a je nejdražší od konce loňského listopadu.

Přečíst článek
Čerpací stanice Orlen

Lukáš Kovanda: Panika v Polsku. Hrozí fatální nedostatek pohonných hmot

V Polsku panikařící lidé horečně vykupují pohonné hmoty, hrozí jejich fatální nedostatek. Polsko tak může jako loni Maďarsko čelit nutnosti uměle sníženou cenu paliv nouzově zvýšit – a to ještě před volbami.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu citelně zrychlily tempo svého zdražování. Benzín včera poprvé od loňského listopadu překonal v celorepublikovém průměru psychologicky důležitou cenovku 40 korun za litr. Nafta ovšem zdražuje ještě mnohem výrazněji. Důvodem je zejména růst cen ropy na světových trzích, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

AKTUALIZOVÁNO: Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

Zdražování pohonných hmot pokračuje. Benzin byl naposledy dražší loni v listopadu a nafta loni v prosinci.

Přečíst článek
Inflace je nejnižší za rok a tři čtvrtě. Ale tempo poklesu brzdí

AKTUALIZOVÁNO: Inflace je nejnižší za rok a tři čtvrtě. Ale tempo poklesu brzdí

Inflace v Česku v srpnu meziročně klesla na 8,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Pokles očekávali i analytici.

Přečíst článek
Temná můra řidičů je zpět. Benzin i nafta je nejdražší za tři čtvrtě roku

Noční můra řidičů je zpět. Benzin i nafta je nejdražší za tři čtvrtě roku

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují, benzin byl naposledy dražší loni v listopadu, nafta loni v prosinci. Přispělo k tomu zejména zvýšení spotřební daně na začátku srpna.

Přečíst článek
Drahé pohonné hmoty

Pohonné hmoty dále zdražují, cena nafty vyskočila během srpna už o tři koruny na litr

Pohonné hmoty v Česku pokračují ve svém zdražování. Benzín za uplynulý týden zdražil o 22 haléřů na 39,39 koruny za litr, takže je nejdražší od loňského listopadu. Nafta nyní vyjde na 37,23 koruny na litr, což značí, že za uplynulý týden její cena vzrostla bez čtyř haléřů o celou korunu. Nafta je nyní nejdražší od letošního února. Během srpna už zdražila bez jednoho haléře o celé tři koruny na litr, benzín za stejnou dobu podražil o 1,50 koruny na litr. K 1. srpnu se zvýšila spotřební daň z nafty o 1,50 na litr, takže rozdíl mezi zdražením právě nafty a benzínu zhruba odpovídá právě navýšení daně u nafty, které u benzínu nenastalo.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme