Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlevňování zabralo. Tesla je v Česku nejprodávanějším elektromobilem

Tesla, ilustrační foto
Pixabay

Nejprodávanějším elektromobilem v Česku za první čtyři měsíce se díky pokračujícímu zlevňování stala Tesla, na druhém místě skončila domácí Škoda Auto s modelem Enyaq. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Centrum dopravního výzkumu (CDV) nicméně už dříve uvedlo, že v podílu elektromobilů mezi nově registrovanými osobními auty Česko zaostává.

Reklama

Prodej aut s hybridním pohonem v Česku za čtyři měsíce letošního roku meziročně stoupl o 41,5 procenta na 12 637 vozů. Z toho počet plug-in hybridů do zásuvky vzrostl o 71,7 procenta na 1691 vozů. Počet registrovaných elektromobilů se zvýšil o 72,8 procenta na 1788 vozidel.

Škoda jede. Čtvrtletní zisk narostl o desítky procent

Škoda jede. Za první čtvrtletí hlásí kvůli oživení trhů nárůst zisku, tržeb i odbytu

Škodě Auto se v prvním čtvrtletí dařilo. Stouply jí provozní zisk, tržby i odbyt. Mladoboleslavské automobilce stoupl zisk na rozdíl od mateřského koncernu Volkswagen, vyplývá z výsledkové zprávy Volkswagenu.

Přečíst článek

V registracích nových vozů na hybridní pohon v Česku nadále podle svazu dovozců dominuje japonská Toyota s 3173 auty, druhý Ford prodal 1370 hybridů a třetí příčka patří značce BMW s 1278 vozy na kombinovaný pohon. Nejprodávanějším elektromobilem se díky pokračujícímu zlevňování stala Tesla se 445 prodanými vozy, na druhém místě skončila domácí Škoda Auto s 302 elektromobily Enyaq a třetí je Volkswagen, který prodal 221 elektrických aut ID.

Celkově počet registrovaných nových aut na alternativní pohon včetně vozů na plyn vzrostl o 36 procent na 15 760 vozidel. Dominantní je stále benzín s 66,4 procenta trhu, podíl nafty tvoří 25,6 procenta.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Škoda šlape do elektromobility. Do roku 2026 bude mít šest modelů na baterky

Škoda Auto chce mít do roku 2026 celkem šest plně elektrických modelů. Vedle modernizovaných vozů Enyaq a Enyaq Coupe nabídne malé SUV s pracovním názvem Small, kompaktní SUV pojmenované Elroq, velké sedmimístné SUV pod označením Space a nově do svých plánů zařadila také elektrické Combi. Kromě toho ještě letos uvede nové generace modelů Superb a Kodiaq, včetně hybridních verzí, a později také modernizovanou Octavii, Kamiq a Scalu, uvedli to zástupci společnosti.

Přečíst článek

ČNB varuje před rostoucím množstvím podvodů.

Týden tradera: Tesla zklamala, v tuzemsku bublá další problém

Akciové trhy se v uplynulém týdnu pohybovaly opět do strany s tendencí k mírným poklesům. Obchodníci zatím vyčkávají na vhodný moment k nákupům a příchozí data na tom nic nemění. Volatilita, která je obvykle měřena indikátorem VIX (známý též jako index strachu) dosahuje nejnižších úrovní za poslední rok (v průměru kolem 16 bodů).

Přečíst článek

V evropském srovnání skončilo Česko v prvním čtvrtletí v podílu registrací nových elektromobilů na předposledním místě před Slovenskem, uvedlo v polovině dubna CDV. Zatímco v EU bylo v prvním čtvrtletí ze všech nově registrovaných aut 12,1 procenta elektromobilů, v Česku to bylo 2,4 procenta. Z členských zemí je za Českem pouze právě Slovensko s 1,8 procenta elektromobilů mezi nově registrovanými auty, upozornilo centrum.

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Během jediného dne se bohatství Elona Muska propadlo o 13 miliard dolarů, tedy ještě o víc, než dokázal prošutrovat ministr financí Zbyněk Stanjura za první kvartál letošního roku. Ve čtvrtek 20. dubna tak Musk zjistil, že když se nedaří, tak se prostě nedaří.

Přečíst článek

„I přes ne zcela lichotivé evropské srovnání jezdí po českých silnicích již 16 tisíc osobních bateriových elektromobilů, k dispozici mají přibližně 3650 veřejných dobíjecích bodů, z nichž 72 procent slouží pro pomalé AC dobíjení, 23 procent pak pro rychlejší DC dobíjení a pět procent pak tvoří ultra rychlé dobíjecí body s výkonem 150 a více kW,” uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič.

Automobily na částečný nebo úplný bateriový pohon tvoří 19,3 procenta celkových prodejů nových osobních aut na českém trhu. Celkově se od ledna do konce dubna prodalo 74 770 nových vozů, tedy o pětinu meziročně více.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme