Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc
ČTK

Americký Federální rezervní systém (Fed) se rozhodl nezvýšit úrokové sazby a nechat je na dosavadní úrovni. Sazby přitom zvedl desetkrát v řadě. Fed ale naznačil, že se přiklání k jejich zvýšení příští měsíc, pokud se ekonomika a inflace více neochladí.

Reklama

Fed ve svém prohlášení ve středu večer středoevropského času uvedl, že rozhodnutí zachovat referenční sazbu federálních fondů v rozmezí mezi pěti procenty a 5,25 procenta, což je 16leté maximum, může být krátkodobé, uvedl deník The Wall Street Journal.

Roli hrála výše inflace

Důležitou roli hrála informace o výši inflace v USA. Míra inflace ve Spojených státech v květnu klesla na čtyři procenta a je nejníže za více než dva roky. V úterý to oznámilo americké ministerstvo práce. Pokles je o trochu výraznější, než čekali analytici. V dubnu byla inflace na 4,9 procenta. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,1 procenta, což je rovněž lepší výsledek, než se čekalo.

S&P 500 oficiálně vstoupil do býčího trhu

Týden tradera: Hlavní index americké burzy oficiálně vstoupil do „býčího“ trhu. Překazí mu to snad Fed?

V uplynulém týdnu jsme se definitivně vymanili z dlouhodobého rozpětí na indexu S&P 500. Ten vstoupil oficiálně do „býčího“ trhu poté, co se akcie vrátily z loňských minim díky optimismu, že americký Fed se blíží k cíli zvyšování úrokových sazeb.

Přečíst článek

Inflace v USA je tak nejníže od března 2021. Tehdy se začala zvyšovat jako v mnoha dalších zemích a do června loňského roku se dostala na 9,1 procenta. To byla nejvyšší hodnota za 41 let, respektive od listopadu 1981.

Finanční trhy na pokles inflace v úterý příliš nereagovaly, přestože se očekávalo, že právě inflace bude klíčovým faktorem před dnešním zasedáním americké centrální banky (Fed). Mezi analytiky převládal názor, že Fed udělá v nynějším cyklu zvyšování úrokových sazeb pauzu. Základní úrok v USA je od začátku května v pásmu 5,00 až 5,25 procenta, což je nejvíce za 16 let.

Ještě před měsícem se čekalo snižování sazeb

Rozhodnutí však nebylo tak jednoznačné, jak se mohlo zdát ještě před měsícem, uvedl obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury Tomáš Kudla. "Zatímco na začátku května investoři předpokládali, že Fed už v červenci přistoupí ke snižování sazeb, dnes je téměř jisté, že ke snižování sazeb jen tak nedojde. Naopak je zde reálná možnost ještě jednoho zvýšení sazeb právě v červenci. A to přesto, že aktuální data z americké ekonomiky nejsou zcela jednoznačná," míní.

David Havrlant: Struktura válcuje cyklus. USA mají „zaděláno“ na solidní ekonomický výkon

Stále se hledají nové důvody, proč ekonomika USA spadne do recese. Ta se přitom opakovaně odsouvá na další půlrok. Je to mimo jiné tím, že jsou při činu strukturální posuny, které jsou mnohem rozsáhlejší než přechodné zaváhání v rámci hospodářského cyklu, píše ve svém komentáři pro Newstream analytik J&T David Havrlant.

Přečíst článek

Fed tak nemá podle Kudly úplně jednoduchou situaci a nemá ani jednoznačnou shodu nad tím, jak se v ní zachovat. Jestřábí křídlo dlouhodobě poukazuje na nutnost dalšího zvýšení sazeb před tím, než se sazby definitivně stabilizují a než se začne uvažovat nad horizontem jejich snižování.

"Zatímco trh nyní očekává spíše to, že sazby se v červenci ještě jednou zvýší, analytici Ebury v tuto chvíli předpokládají, že úrokové sazby v USA zůstanou po zbytek roku spíše stabilní. Na začátku roku bychom se potom mohli dočkat jejich prvního snížení. Vše bude však záležet na dalším vývoji inflace i na výkonu americké ekonomiky," dodal.

Za pět minut dvanáct. Americký Senát schválil zákon o posunutí dluhového stropu

Za pět minut dvanáct. Americký Senát schválil zákon o posunutí dluhového stropu

Americký Senát schválil zákon o pozastavení platnosti dluhového stropu USA, oznámily tiskové agentury. Prezident Joe Biden uvítal výsledek hlasování jako "velké vítězství amerického lidu" a těší se, že zákon brzy podepíše. Bez tohoto kroku by federální vláda v pondělí přestala být schopna splácet své závazky.

Přečíst článek

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Když Fed léčí inflaci, americká ekonomika brzdí

Zpomalení růstu americké ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí ale bylo mírnější, než činil odhad.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme