Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu
ČTK
Lukáš Kovanda

Po měsících cenového poklesu nyní hrozí výrazné zdražení pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Benzín v uplynulém týdnu zdražil o 13 haléřů na úroveň 37,52 koruny za litr a nafta o 16 haléřů na 32,74 koruny za litr. To však bylo patrně jen „zahřívací kolo“, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Vždyť ropa Brent od začátku července zdražila o více než jedenáct procent, na 83,40 dolaru za barel, a je nejdražší od první poloviny dubna, přičemž podstatnou část tohoto zdražení ještě tuzemští dodavatelé pohonných hmot do svých cen teprve plně promítnou. Navíc dochází k markantnímu růstu cen velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu. Cenový vývoj na této burze má na ceny u českých čerpacích stanic více bezprostřední vliv než vývoj cen ropy. Od prvních červencových dní přitom třeba cena nafty na burze v Rotterdamu poskočila vzhůru o výrazných více než dvacet procent.

Mero rozjelo miliardový projekt, který Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Mero rozjelo miliardový projekt, který zbaví Česko závislosti na ruské ropě

Státní společnost Mero zahájila projekční práce na rozšíření kapacity evropského ropovodu TAL. Společnost oznámila, že zatím vybrala některé dodavatele a technologie. Projekt za 1,6 miliardy korun má od roku 2025 zajistit navýšení kapacity pro Česko o čtyři miliony tun ropy ročně, do země bude tak možné ropovodem dodat až osm milionů tun za rok. ČR by se tím měla stát nezávislou na ruské ropě. 

Přečíst článek

Přitom kurs koruny příliš nepomáhá. Česká měna během července přes přechodné zpevnění v polovině měsíce posílila vůči dolaru, v němž se ropa i ropné produkty v Rotterdamu obchodují, celkově jen o 0,5 procenta. Například nafta se burze v Rotterdamu nyní i po zohlednění vývoje kursu koruny k dolaru obchoduje nejdráže od první poloviny března. Tehdy se přitom nafta u českých čerpacích stanic prodávala za více než 36 korun za litr, tedy o takřka 3,50 koruny na litr dráže než dnes.

Nafta zdraží až o pět korun, benzín o tři

Připočtěme chystané vrácení spotřební daně z nafty na úroveň platnou před loňským červnem, které povede ke skokovému zdražení nafty u čerpacích stanic minimálně o zhruba 1,80 koruny na litr. Pokud by zůstaly ceny na burze v Rotterdamu tam, kde jsou nyní, nafta u českých čerpacích stanic by ještě během léta, nejpozději do začátku října, mohla zdražit až o pět korun na litr. Benzín by přidal zhruba tři koruny na litr.

Bezprostředním impulsem růstu cen ropy – a také paliv na burze v Rotterdamu – je výsledek včerejšího měnověpolitického zasedání americké centrální banky. Trh po zvýšení úroku na 22leté maximum nyní soudí, že se centrální banka USA chýlí se svým utahováním měnové politiky ke konci, což má povzbuzující efekt právě i na poptávku po ropě – a tedy to vytváří tlak na její další cenový růst i na zdražení paliv v Rotterdamu.    

Další komentáře Lukáš Kovandy čtěte zde:

ruský tanker, greenpeace

Obchod s ropou čeká velký test jednoty Západu

Cena ruské ropy Urals tento týden poprvé překročila strop 60 dolarů za barel, který loni zavedly západní státy v odvetě za invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Podle analytiků je to první skutečný test, zda bude Západ schopen vynutit si dodržování jednoho z hlavních sankčních opatření proti Moskvě. Zvláště v situaci, kdy levnější ruskou ropu nakupuje ve velkém například Indie, kterou Spojené státy považují za svého spojence.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme