Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl. Růst úvěrů a vkladů nepomohl

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl, rostly jí úvěry i vklady
ČTK
 ČTK

Raiffeisenbank v Česku v prvním čtvrtletí sice registrovala nárůst poskytnutých úvěrů, vkladů i objemu aktiv, výsledkem je přesto propad zisku o více než čtvrtinu. Vyplývá to výsledkové zprávy české pobočky rakouské bankovní skupiny.

Reklama

Raiffeisenbank v Česku klesl v prvním čtvrtletí meziročně čistý zisk o 28 procent na 864 milionů korun. Aktiva banky vzrostla o 15 procent na 643 miliard korun. Provozní výnosy Raiffeisenbank klesly v prvním kvartálu o 5,7 procenta na 4,16 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy banky se snížily o 5,4 procenta na 3,22 miliardy. Tento pokles způsobily zejména vyšší klientské sazby u depozitních produktů. Čisté výnosy z poplatků a provizí se snížily o 3,6 procenta na 1,07 miliardy korun. Provozní náklady 2,58 miliardy korun v meziročním srovnání klesly o 1,2 procenta.

Kritizované podnikání Raiffeisenbank v Rusku vyneslo bance trojnásobný zisk

Kritizované podnikání Raiffeisenbank v Rusku jí vyneslo trojnásobný zisk

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru se z Ruska stáhly stovky největších západních firem. Mnohé ale přes kritiku zůstaly s tím, že opustit tamní trh není jednoduché. Mezi nimi i rakouská Raiffeisenbank, které její podnikání ve státě „non grata“ vyneslo v prvním čtvrtletí stovky milionů eur zisku.

Přečíst článek

Objem poskytnutých úvěrů Raiffeisenbank klientům se proti minulému roku zvýšil o 6,2 procenta na 353 miliard korun. Růst byl jak na straně domácností ve formě spotřebitelských a hypotečních úvěrů, tak na straně firem ve formě investičních a projektových úvěrů.

Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 13,5 procenta na 509 miliard korun. Růst táhly v případě domácností zvyšující se zůstatky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, částečně také na úkor běžných účtů. U firem byly největší nárůsty u termínovaných vkladů.

Výsledky bank na horské dráze

Výsledky ostatních velkých bank se letos vyvíjí oběma směry. Monetě Money Bank čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 5,8 procenta na 1,2 miliardy korun. České spořitelně zisk klesl o třetinu na 3,3 miliardy korun, UniCredit Bank v Česku a na Slovensku stoupl o 19 procent na 2,2 miliardy korun.

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Průměrná úroková sazba firemních úvěrů dosáhla na konci prvního čtvrtletí 8,9 procenta. Pohybuje se tak okolo nejvyšších úrovní od roku 2004, kdy Česká národní banka tyto statistiky sleduje. Vyplývá to z dat centrální banky. Ještě před dvěma lety byly přitom průměrné sazby pod dvěma procenty.

Přečíst článek

Raiffeisenbank patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií.

Raiffeisenbank poskytuje v Česku bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme