Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čistý zisk banky Moneta ve čtvrtletí klesl o miliardu, způsobily to nižší výnosy z úroků

Moneta Money Bank vyplatí na dividendách 4,1 miliardy korun
ČTK
 ČTK

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 5,8 procenta na 1,2 miliardy koruny. Podobně se snížily provozní výnosy banky, a to o rovných šest procent na 2,8 miliardy. Loni zisk i výnosy Moneta Money Bank v prvním čtvrtletí naopak výrazně rostly, podobně jako dalším bankám. Čistý zisk Monety tehdy dokonce stoupl na více než dvojnásobek.

Reklama

Nynější pokles zisku je podle banky způsoben nižšími výnosy z úroků. Čistý úrokový výnos Moneta Money Bank se oproti loňsku snížil o 16,2 procenta zhruba na dvě miliardy korun, zatímco čistý výnos z poplatků a provizí naopak vzrostl o 19,4 procenta na 616 milionů.

Moneta Money Bank vyplatí na dividendách 4,1 miliardy korun

Moneta vyplatí na dividendách 4,1 miliardy korun

Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,1 miliardy korun z loňského čistého zisku 4,7 miliardy korun. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. V úterý to schválila valná hromada banky. Dividenda bude činit osm korun na akcii. Uvedla to mluvčí banky Zuzana Filipová.

Přečíst článek

Výnosy z úroků poklesly podle banky kvůli tomu, že Moneta musela nabízet vklady s konkurenceschopnou úrokovou sazbou. Ke zvýšení výnosu z poplatků a provizí přispěl hlavně růst prodejů produktů třetích stran, uvedla Moneta. Například výnosy související s prodejem pojištění činily 282 milionů korun a výnosy z prodeje investičních fondů 72 milionů.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB pomohla tuzemským bankám k rekordním ziskům. Poprvé vydělaly přes 100 miliard korun

Tuzemské banky prožily snový rok. Podle předběžných dat České národní banky loni jejich souhrnný zisk přesáhl 104 miliard korun. Stomiliardová hranice byla pokořena vůbec poprvé v historii. Banky za jeden rok vydělaly téměř stejně jako za předchozí dva covidové roky dohromady. Podle ekonomů k ziskům přispěly zejména rostoucí sazby ČNB. 

Přečíst článek

Výsledky Monety skončily nad odhady analytika Cyrrusu Tomáše Pfeilera. Moneta podle něj pocítila zastavení cyklu zvedání sazeb a čisté úrokové výnosy klesly kvůli zdražení financování. Za pozitivní zprávu považuje stabilní výhled úrokových marží, což by se mělo propsat do opětovného růstu čistých úrokových výnosů v dalších čtvrtletích. Akcie Monety na pražské burze před 10:00 rostly o 0,6 procenta na 85,50 koruny.

Provozní náklady za první čtvrtletí, které dosáhly 1,5 miliardy korun, byly podle banky stabilní navzdory inflaci a zvýšení povinných příspěvků do regulatorních fondů. Příspěvky stouply bance meziročně o 22 procent na 267 milionů kvůli nárůstu klientských vkladů. Výše klientských vkladů Monety dosáhla ke konci prvního čtvrtletí 349,9 miliardy, což je podle banky nejvíce za dobu její existence. Retailové vklady vzrostly o 19,6 procenta na 267,9 miliardy a komerční vklady o 17 procent na 82 miliard.

Fio banka

Moneta Money Bank i Fio banka mají výrazný nárůst zisku. Pomohly vyšší úrokové sazby

Moneta Money Bank i Fio banka zveřejnily výsledky za loňský rok. Obě hlásí výrazný nárůst zisku v desítkách procent, vyplývá z jejich oznámení. Důvodem jsou vyšší úrokové sazby.

Přečíst článek

Počet klientů skupiny Moneta se meziročně zvýšil o 4,6 procenta na 1,5 milionu. Přesto Moneta oproti loňsku výrazně snížila počet zaměstnanců, a to o 12,8 procenta na 2553.

Úvěrové portfolio skupiny Moneta meziročně stouplo o 3,4 procenta na 267,3 miliardy korun. Objem hypotečních úvěrů vzrostl o 5,6 procenta na 132,3 miliardy. Zůstatek spotřebitelských úvěrů byl podle banky stabilní a činil 48,1 miliardy a portfolio úvěrů na koupi aut se zvýšilo o 7,6 procenta na 2,6 miliardy. Portfolio úvěrů pro živnostníky a malé firmy se meziročně zvýšilo o 18,5 procenta na 12,6 miliardy a komerční úvěry na nákup automobilů vzrostly o 11,5 procenta na 7,1 miliardy. Banka ale uvádí, že je kvůli současné ekonomické nejistotě obezřetnější v poskytování úvěrů, takže klesá objem nových půjček. Například objem nově načerpaných hypotečních úvěrů meziročně poklesl o 61 procent.

Moneta Money Bank v úterý oznámila, že vyplatí akcionářům na dividendách 4,1 miliardy korun z loňského čistého zisku 4,7 miliardy korun. Dividenda bude činit osm korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let.

Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Usilovala o spojení Monety se svou skupinou Air Bank. Plán ale loni na jaře padl.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme