Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České spořitelně klesl ve čtvrtletí čistý zisk, za poklesem stojí vyšší náklady

Česká spořitelna
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

České spořitelně (ČS) klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 33,5 procenta na 3,3 miliardy korun. Provozní zisk byl nižší o 24,6 procenta a dosáhl 5,7 miliardy korun. Za poklesem je podle banky kombinace nižších provozních výnosů a vyšších provozních nákladů. Neauditované konsolidované výsledky oznámila dnes ČS v tiskové zprávě.

Reklama

„Česká spořitelna potvrdila svoji odolnost a stabilitu. Tu pozitivně vnímají i naši klienti. Projevilo se to zejména na růstu objemu depozit, především firemní vklady vzrostly meziročně téměř o čtvrtinu. Dobrá kapitálová vybavenost nám umožnila dále navyšovat objem financování poskytovaného domácnostem i firmám,” komentoval hospodářské výsledky člen představenstva Ivan Vondra.

Moneta Money Bank vyplatí na dividendách 4,1 miliardy korun

Čistý zisk banky Moneta ve čtvrtletí klesl o miliardu, způsobily to nižší výnosy z úroků

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 5,8 procenta na 1,2 miliardy koruny. Podobně se snížily provozní výnosy banky, a to o rovných šest procent na 2,8 miliardy. Loni zisk i výnosy Moneta Money Bank v prvním čtvrtletí naopak výrazně rostly, podobně jako dalším bankám. Čistý zisk Monety tehdy dokonce stoupl na více než dvojnásobek.

Přečíst článek

Hrubý objem klientských úvěrů meziročně vzrostl o 7,3 procenta na 938,6 miliardy korun. U domácností úvěry stouply o 5,9 procenta na 595,1 miliardy korun, u podniků o 9,3 procenta na 339,8 miliardy korun. Vklady se oproti loňskému prvnímu čtvrtletí zvýšily o 3,9 procenta na 1,398 bilionu korun. Vklady domácností se téměř nezměnily, zůstaly na 913,8 miliardy korun, vklady korporátní klientely stouply o 24,4 procenta na 337,2 miliardy korun a vklady klientů veřejného sektoru klesly meziročně o 7,9 procenta na 146,9 mld. Kč, což bylo podle banky zapříčiněno krátkodobými transakcemi.

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Česká spořitelna nabídne levné nájmy. První byty obsadí zdravotníci z Motola

Dostupné bydlení České spořitelny (DBČS) chce jako dceřiná společnost banky pomáhat řešit bytovou krizi v Česku. Ve spolupráci se starosty měst a obcí hodlá stavět dostupné byty s přijatelným nájemným primárně pro zaměstnance z nejpotřebnějších profesí. První projekt za miliardu korun s 254 byty staví DBČS ve spolupráci s developerem Finep na Praze 9. Další bude na Praze 11 a na Vysočině. Do budoucna chce kvůli čerpání EU fondů a úvěrům spolupracovat i s vládou ČR, jak řekl novinářům šéf DBČS Marek Blaha.

Přečíst článek

Provozní výnosy se v 1. čtvrtletí meziročně snížily o 10,2 procenta na 11,5 miliardy korun, podle banky to bylo v důsledku vyšších úrokových nákladů vyplacených za vklady. Čistý úrokový výnos klesl o 11,9 procenta na 8,2 miliardy korun. „Vývoj čistého úrokového výnosu byl ovlivněn především prostředím vyšších úrokových sazeb, které vedlo k přecenění úroků za vklady a vyústilo v nárůst objemů vkladů a ve změnu jejich struktury ve prospěch vkladů s vyššími úrokovými sazbami. V důsledku těchto vlivů došlo k výraznému zvýšení úrokových nákladů,” uvedla banka. Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o necelé procento na 2,5 miliardy korun. Čistý zisk z obchodních operací vzrostl o 7,8 procenta na 1,1 miliardy korun.

Náklady na zaměstnance vzrostly

Provozní náklady se meziročně se zvýšily o 10,1 procenta na 5,9 miliardy korun, podle banky rostly zejména náklady na zaměstnance a ostatní správní náklady.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla ke konci března 1,847 bilionu korun a ve srovnání s objemem bilanční sumy ke konci loňského roku vzrostla o 12,6 procenta.

Komerční banka

Čistý zisk Komerční banky vzrostl loni meziročně o dvě pětiny

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v roce 2022 meziročně o 37,9 procenta na 17,6 miliardy korun. Výnosy bance stouply o 23,2 procenta na 38,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které banka zveřejnila.

Přečíst článek

Česká spořitelna je největší banka v Česku podle počtu klientů, kterých má 4,5 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je hlavní společností na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk vzrostl o 32,3 procenta na 593,6 milionu eur (13,9 miliardy korun). Hospodaření podpořil růst úroků a objemu úvěrů.

V Česku z velkých bank výsledky hospodaření zveřejnila zatím jen Moneta Money Bank, které čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 5,8 procenta na 1,2 miliardy korun.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB pomohla tuzemským bankám k rekordním ziskům. Poprvé vydělaly přes 100 miliard korun

Tuzemské banky prožily snový rok. Podle předběžných dat České národní banky loni jejich souhrnný zisk přesáhl 104 miliard korun. Stomiliardová hranice byla pokořena vůbec poprvé v historii. Banky za jeden rok vydělaly téměř stejně jako za předchozí dva covidové roky dohromady. Podle ekonomů k ziskům přispěly zejména rostoucí sazby ČNB. 

Přečíst článek

Největší bankovní domy včetně České spořitelny budou od letošního roku v Česku platit daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent.

Vlastník České spořitelny, rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 32,3 procenta na 593,6 milionu eur (13,9 miliard korun). Erste tak překonala očekávání analytiků. K lepšímu hospodaření přispěly vyšší výnosy z úroků ve střední a východní Evropě, uvedla banka ve své výsledkové zprávě. Analytici zisk Erste odhadovali v průměru na 543 milionů eur. Banka těžila zejména z vysokých úroků v Maďarsku a Rumunsku. Registrovala i zájem o úvěry, a to ve všech sedmi zemích střední a východní Evropy, kde působí.

J&T Banka, sídlo

J&T Banka loni vydělala 3,4 miliardy. Windfall tax se vyhne

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl loni meziročně čistý zisk o 21 procent na 3,38 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme