Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Raiffeisenbank klesl v Česku čistý zisk o pětinu, klientům vyplatila víc na úrocích

Raiffeisenbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Raiffeisenbank v Česku v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl čistý zisk o 21 procent na 2,37 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 12 procent na 664 miliard korun. Výsledky ostatních velkých bank se letos vyvíjí oběma směry.

Reklama

Provozní výnosy banky v pololetí klesly o 2,8 procenta na 8,58 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy banky se snížily o 6,4 procenta na 6,48 miliardy korun. Pokles způsobilo primárně vyplácení vyšších úroků klientům, a to zejména na spořicích účtech. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 3,2 procenta na 2,15 miliardy korun. Provozní náklady 4,52 miliardy korun v meziročním srovnání klesly o 3,7 procenta.

Ostatní výnosy a náklady banky, které zahrnují mimo jiné zisk nebo ztrátu z operací na finančních trzích, dosáhly koncem června ztráty 229,7 milionu korun Je to zlepšení o 222,2 milionu korun v porovnání s prvním pololetím roku 2022.

Marek Růžička, výkonný ředitel společnosti Bankovní identita, která je provozovatelem služeb Bank iD

Bankovní identita podporuje růst HDP. Prosazuje se ve službách i maloobchodu

S bankovní identitou se nějakým způsobem setkala pravděpodobně většina občanů České republiky. Minimálně jako jedním z prostředků přihlášení na Portál občana. Co je to ovšem bankovní identita, kde se tu vzala a kdo za ní stojí? O tom hovoříme s Markem Růžičkou, výkonným ředitelem společnosti Bankovní identita, provozovatelem služeb Bank iD, která se také stala partnerem soutěže Visa Top Shop.

Přečíst článek

Přibylo vkladů

Objem poskytnutých úvěrů klientům se zvýšil o 3,7 procenta na 356 miliard korun. Růst byl jak na straně domácností ve formě hypotečních a spotřebitelských úvěrů, tak na straně firem ve formě projektových úvěrů. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 10,5 procenta na 535 miliard korun. Růst táhly zvyšující se zůstatky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, a to na straně domácností i firem.

„Za třicet let jsme vybudovali čtvrtou největší bankovní skupinu v České republice s 1,9 milionu klientů a máme více než 3600 zaměstnanců. Poslední roky rosteme nejrychleji ze všech bank na českém trhu,” komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Dalibor Martínek: Hypoteční trh prý ožívá. Je to pravda? A co bude dál

Dalibor Martínek: Hypoteční trh prý ožívá. Je to pravda? A co bude dál

Množí se zprávy o oživování trhu s hypotékami. Prý už to začalo. Podle údajů bankovní asociace v květnu i v červnu konečně po roce rostl počet nových hypoték i jejich objem. Vypadá to jako světlo na konci tunelu. A to ještě od července povoluje jedna z regulací, výše splátky vzhledem k čistému příjmu už se nebude tolik hlídat. Znamená to, že žadatel může dosáhnout na víc peněz, teoreticky by to mohlo přilákat další zájemce: Červencové výsledky se dozvíme za pár týdnů.

Přečíst článek

30 let v Česku

Raiffeisenbank patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií.

České spořitelně klesl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 16 procent na 9,3 miliardy korun, Monetě se snížil o 13,7 procenta na 2,5 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 23 procent.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme