Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kritizované podnikání Raiffeisenbank v Rusku jí vyneslo trojnásobný zisk

Kritizované podnikání Raiffeisenbank v Rusku vyneslo bance trojnásobný zisk
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru se z Ruska stáhly stovky největších západních firem. Mnohé ale přes kritiku zůstaly s tím, že opustit tamní trh není jednoduché. Mezi nimi i rakouská Raiffeisenbank, které její podnikání ve státě „non grata“ vyneslo v prvním čtvrtletí stovky milionů eur zisku.

Reklama

Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI) v prvním čtvrtletí více než ztrojnásobil zisk v Rusku na 301 milionů eur (zhruba sedm miliard korun) z 96 milionů eur před rokem. K růstu zisku přispěly vyšší příjmy z úroků a silnější kurz rublu. Banka to uvedla v prezentaci, na které se zabývala podrobnostmi k hospodářským výsledkům, informovala agentura Reuters.

Kyjev označil banku za „sponzora války“

Banka, která působí i v České republice, kvůli setrvávání na ruském trhu čelí už delší dobu kritice. Kyjev kvůli pokračujícímu podnikání v Rusku a na okupovaném východě Ukrajiny zařadil banku Raiffeisen na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války".

Loga firem, které se podle Yale School of Management stáhly z ruského trhu.

Nechceme, nemůžeme. Proč velké západní firmy ani po roce neopustily Rusko

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru téměř ihned stovky západních nadnárodních firem oznámilo svůj odchod z ruského trhu, a to i za cenu miliardových odpisů. Ale neučinily tak rozhodně všechny. Dosud v Rusku v nějaké míře fungují pivovarnické skupiny Heineken a Carlsberg, energetický BP, francouzský maloobchodní řetězec Auchan či lídr farmaceutického trhu Pfizer. Není podle nich lehké odejít, kvůli akcionářům, zaměstnancům i výhrůžkám znárodnění ze strany ruského státu, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Zdroje agentury Reuters nedávno uvedly, že Evropská centrální banka (ECB) se snaží rakouskou firmu přimět, aby se svých ziskových aktivit v Rusku zbavila. V lednu začaly RBI kvůli aktivitám v Rusku vyšetřovat americké úřady, které mají na starosti sankce.

Šéf RBI Johann Strobl koncem března na valné hromadě akcionářů ve Vídni prohlásil, že banka pracuje na odchodu z ruského trhu. „Skupina bude nadále usilovat o potenciální transakce, které by vedly k prodeji či odděleni divize Raiffeisenbank Russia," uvedla banka v prezentaci.

Raiffeisenbank loni stoupl zisk o desítky procent, pomohla fúze s Equa bank

Raiffeisenbank loni stoupl zisk o desítky procent, pomohla fúze s Equa bank

Raiffeisenbank v ČR v roce 2022 meziročně stoupl čistý zisk o 61 procent na 7,54 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 18 procent na 601 miliard korun, uvedla banka.

Přečíst článek

Zopakovala tak své vyjádření z konce března. RBI je podle objemu aktiv desátou největší bankou v Rusku, na konci čtvrtletí v zemi zaměstnávala téměř 10 tisíc lidí.

Raiffeisen Bank International už ve čtvrtek oznámila, že zisk celé skupiny v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl téměř o polovinu na 657 milionů eur (přes 15 miliard korun). Banka působí na řadě trhů ve střední a východní Evropě. Je většinovým vlastníkem českého finančního ústavu Raiffeisenbank, který v České republice poskytuje bankovní služby od roku 1993.

Kamila Makhmudová

Rovnost v odměňování je právem každé ženy, říká finanční ředitelka Raiffeisenbank

Gender pay gap nebo také rozdíl mezi platovým ohodnocením mužů a žen je velkým tématem a diskuze o něm získává v posledních letech na hlasitosti. Značnou měrou k tomu přispívá také konference Equal Pay Day, jejíž v pořadí už 14. ročník proběhl minulý týden. Na akci vystoupila řada zajímavých osobností, ženy přitom byly v jednoznačné přesile. Představila se mezi nimi i Kamila Makhmudová, finanční ředitelka a členka boardu Raiffeisenbank. V rozhovoru pro Newstream popsala, s jakými překážkami vedle nerovného odměňování se musejí ženy v byznysu potýkat.

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Raiffeisenbank

Raiffeisen vyčlení ruskou část byznysu do konce roku. Čelí kritice, že živí válku

Přečíst článek
Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme